
16 04 2025 | 07:47
Σε νέα φάση φαίνεται να εισέρχεται το διαχρονικό πρόβλημα της παραβατικότητας στον τομέα των καυσίμων, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ οι ελλειμματικές παραδόσεις μέσω πειραγμένων αντλιών βαίνουν μειούμενες, ο αριθμός των παραβατικών πρατηρίων σημειώνει ανησυχητική αύξηση.
Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), Γιάννης Αληγιζάκης, το κυρίαρχο μοντέλο παραβατικότητας εξακολουθεί να είναι η κλοπή στην αντλία, μέσω τεχνικών παρεμβάσεων και ακριβώς υπολογισμένων ελλείψεων στις παραδόσεις.
Τα στοιχεία για το 2025 είναι αποκαλυπτικά: το 29% των πρατηρίων στην Αττική και το 17% στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν παραβατικά, παρουσιάζοντας σαφή αύξηση σε σχέση με το 2016, όταν τα ποσοστά ήταν 15% και 11% αντίστοιχα. Αντίθετα, το ποσοστό των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων εμφανίζεται μειωμένο – από 24% το 2023 σε 18% φέτος.
Παρά τη θεσμοθέτηση του νόμου της «δέουσας επιμέλειας» το 2024, που αυστηροποιεί το πλαίσιο τιμωρίας για τα παραβατικά πρατήρια, τα αποτελέσματα στην πράξη είναι πενιχρά. Όπως σημειώνει ο κ. Αληγιζάκης, οι δικαστικές αποφάσεις που αναστέλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις «ακυρώνουν στην πράξη τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της Πολιτείας», επιτρέποντας στους παραβάτες να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.
Πέρα από τη νομική αδυναμία, οι επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν έντονες αντιδράσεις και για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο παραμένει σε ισχύ παρά τις αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες. Το μέτρο, αν και επηρεάζει μόλις το 6% της τελικής τιμής των καυσίμων, θεωρείται από τις εταιρείες όχι μόνο αχρείαστο αλλά και επιζήμιο.
«Το πλαφόν στραγγαλίζει τα νόμιμα πρατήρια, τα καθιστά μη βιώσιμα και οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες στην απόγνωση», σημειώνουν πηγές του κλάδου, εξηγώντας ότι αρκετοί αναγκάζονται να παραχωρήσουν τις επιχειρήσεις τους σε παραβατικούς παίκτες που συνεχίζουν ανενόχλητοι με μεθόδους αδιαφάνειας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε πρόσφατα και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μότορ Όιλ, Π. Τζαννετάκης.
Η αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλει τη νομιμότητα και να διασφαλίσει ένα δίκαιο πεδίο ανταγωνισμού δημιουργεί, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, ένα τοξικό περιβάλλον για τις υγιείς επιχειρήσεις. Η παραβατικότητα όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά διευρύνεται με θεσμική ανοχή, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του συνόλου της αγοράς.
ΠΗΓΗ ewnergypress.gr