Του Χρήστου Κολώνα
09 12 2024 | 10:24
Το project που αφορά στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, τον εντοπισμό δηλαδή πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από περίπου δυόμισι χρόνια κήρυξε πανηγυρικά την εκκίνηση των προσπαθειών για την εξερεύνηση του υπεδάφους της χώρας με σκοπό τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες.
Υδρογονάνθρακες: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις πέριξ της Ελλάδας, τόσο στην Ουκρανία που επιτάχυναν την προσπάθεια για την εξερεύνηση των θαλάσσιων μπλοκ σε Κρήτη και Ιόνιο και του χερσαίου «οικοπέδου» στα Ιωάννινα, όσο και στη Μέση Ανάτολη, δημιουργούν νέα δεδομένα για την έκβαση του project«Υδρογονάνθρακες» στη χώρα μας.
Βέβαια, στα προαναφερόμενα που αφηγείται αξιόπιστη πηγή στον ΟΤ, «υπάρχει πάντα και ο παράγοντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
«Τα γεγονότα με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου αλλά και η όλο και εντεινόμενη διεκδίκηση της Άγκυρας – έστω και παρασκηνιακά – για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων είναι οι νέες εκφάνσεις των ανησυχιών που προκαλούνται για το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει μία περαιτέρω επιτάχυνση των ερευνών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες», σημειώνει η ίδια πηγή στον ΟΤ.
Νέος επενδυτής
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, την πόρτα για τη συμμετοχή στις έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, φέρεται να επιδιώκει να ανοίξει κι ένας νέος μεγάλος διεθνής πετρελαϊκός όμιλος.
Για το θέμα, το οποίο όπως λένε οι πληροφορίες του ΟΤ, χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκεται να τηρηθεί «ησυχία». Χωρίς πολλές, πολλές διαρροές και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση.
Πηγές του ΟΤ, υποστηρίζουν πώς «κάτι τέτοιο προσπαθεί να πετύχει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς όταν πριν από ένα χρόνο είχε γίνει γνωστή η βολιδοσκόπηση του αμερικανικού κολοσσού της Chevron προς την Helleniq Energy για συμμετοχή σε παραχώρηση του ελληνικού ομίλου, η δουλειά στράβωσε…»
Χωρίς να αποκλείεται τυχόν επιστροφή της Chevron, η οποία βρίσκεται στη γειτονιά μας και συγκεκριμένα στην Κύπρο και το Ταμάρ του Ισραήλ, πηγές του ΟΤ δείχνουν πώς ο ενδιαφερόμενος πετρελαϊκός όμιλος βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα δείχνουν έναν από τους παίκτες της κυπριακής ΑΟΖ: Eni, Shell και όπως προαναφέρθηκε και η Chevron.
«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο», αναφέρει η πηγή στον ΟΤ χωρίς όμως να διευκρινίζει αν πρόκειται για τη συμμετοχή του πετρελαϊκού ομίλου σε υφιστάμενη παραχώρηση ή αν ζητά διαγωνισμό για νέα περιοχή.
Τόσο η Helleniq Energy όσο και η Energean για τις παραχωρήσεις τους στο Ιόνιο Πέλαγος φέρονται να αναζητούν εταίρους.
Η ExxonMobil και τα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης
Στο περίμενε… βρίσκεται η Αθήνα και για τις αποφάσεις του άλλου μεγάλου αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου της ExxonMobil.
Μέχρι την άνοιξη του 2025 αναμένεται να αποφασίσει για το αν θα πραγματοποιήσει ή όχι την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο ένα από τα δύο θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης και συγκεκριμένα στο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί και με εκείνη «Δυτικά της Κρήτης» έχουν παραχωρηθεί στην ExxonMobilκαι την Helleniq Energy (μικρή συμμετοχή).
Τα δύο «οικόπεδα» έχουν χαρτογραφηθεί με 2D και 3D σεισμικές έρευνες και πλέον αναμένεται η επενδυτική απόφαση.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την απόφαση της ExxonMobil με δεδομένες τις προαναφερόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την ελληνική γραφειοκρατία.
Υδρογονάνθρακες: Το πάθημα με τα Ιωάννινα
Η ελληνική γραφειοκρατία μπορεί να λειτουργήσει ανατρεπτικά ως προς τις όποιες θετικές διαθέσεις των μεγάλων επενδυτών για την έρευνα στους υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.
Όπως έγραψε πρόσφατα η στήλη INSIDE STORIES, η Energean αν και είχε το πλέον ώριμο οικόπεδο προς γεώτρηση στη χώρα μας, τα «Ιωάννινα», εντούτοις μία προσφυγή στο ΣτΕ και η αναβλητικότητα του δικαστηρίου να εκδικάσει την υπόθεση οδήγησε τον ισχυρό όμιλο του upstream στην ανατολική μεσόγειο να αποφασίσει να μην ασχοληθεί ξανά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα «Ιωάννινα».
Κρίσιμες αποφάσεις
Οι πληροφορίες, λοιπόν, που συγκεντρώνει ο ΟΤ, δείχνουν ότι το project για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες βρίσκεται σε καθοριστικό σημείο ως προς τη συνέχιση ή ματαίωση του.
Και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί μεν ως έναν δικαιολογημένο βαθμό να αναδιατάσσουν τις επιλογές των επενδυτών αλλά και των χωρών, ωστόσο γραφειοκρατία και καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης είναι αδιανόητο να παραμένουν ριζωμένες στη λειτουργία του κράτους και να μην εκριζώνονται για την προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως τέτοιων με βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία.
(Οικονομικός ταχυδρόμος)