GSI: Παράταση ως τις 19 Σεπτεμβρίου Δίνει η Nexans - “Σφήνα” Επιχειρεί να Μπει η Τουρκία energia.gr

GSI: Παράταση ως τις 19 Σεπτεμβρίου Δίνει η  Nexans - “Σφήνα” Επιχειρεί να Μπει η Τουρκία

energia.gr
Τετ, 11 Σεπτεμβρίου 2024 - 14:21
Συνεχίζονται συζητήσεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, μετά τη χθεσινή, άκαρπη, συνάντηση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, και στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και ο Ελλαδίτης υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και εκπρόσωπος της Κομισιόν, η οποία χρηματοδοτεί το έργο, αλλά και εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ και της εταιρείας Nexans, που κατασκευάζει στη Νορβηγία το καλώδιο για τη σύνδεση Κύπρου – Κρήτης, βάσει συμβολαίου με τον ΑΔΜΗΕ . Πάντως, η γαλλική εταιρεία έδωσε νέα παράταση στο τελεσίγραφό της για αναστολή εργασιών, ως τις 19 Σεπτεμβρίου
 
Παρ΄ότι η χθεσινή σύσκεψη δεν είχε αποτέλεσμα, εντούτοις αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση ανάμεσα στην ελλαδική και την κυπριακή πλευρά και τις επόμενες ημέρες.
Από πλευράς Λευκωσίας προβάλλεται η ανάγκη για διευκρίνιση κρίσιμων οικονομικών και νομικών πτυχών του έργου, αξίας 1,9 δις ευρώ, πριν λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
Η Αθήνα, από την δική της πλευρά, επιθυμεί τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου μέσω του Ρυθμιστικού Πλαισίου, δηλαδή της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κόστος κατασκευής.
Η ελλαδική πλευρά, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, προέταξε τη συμφωνία της προηγούμενης Δευτέρα για τη χρηματοδότηση του έργου από την Κύπρο με €125 εκατ. μέσω των εσόδων από το ταμείο ρύπων, όμως η αποφάση αυτή δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αντίθετα, η κυπριακή πλευρά ζήτησε περισσότερες διασφαλίσεις για τους κινδύνους, ώστε να μην ξεφύγει το χρονοδιάγραμμα και το κόστος του έργου και στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζει όλα τα στοιχεία τους σχεδίου.
Η κυπριακή κυβέρνηση επίσης, έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα δεδομένα κόστους- οφέλους του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, Great Sea Interconnector. Για το σκοπό αυτό είχε καταρτίσει λίστα με σημεία ενδιαφέροντος για τα οποία επρόκειτο να ζητήσει απαντήσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής διευρυμένης σύνθεσης πριν προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας ρυθμιστικού πλαισίου που ανάμεσα σε ΡΑΕΚ και ΑΔΜΗΕ την περασμένη εβδομάδα, όπως ζητάη Αθήνα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κυπριακή πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τα πραγματικά δεδομένα όσον αφορά το κόστος και το όφελος του έργου, βασιζόμενη κυρίως στην ανάλυση που έκανε για τον ΑΔΜΗΕ η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Όπως επισημαίνουν, η μελέτη προβλέπει κερδοφορία για τον επενδυτή. Αντίθετα, η ίδια εταιρεία, σε περυσινή (Ιούλιος 2023) έκθεσή της για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προέβλεπε ζημίες.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποστείλει τη Μελέτη Κόστους-Οφέλους του ΑΜΗΕγια γνωμοδότηση στην ΕτΕπ και, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες απέστειλε επιπλέον στοιχεία. 
“Σφήνα” από Τατάρ-Γιλμάζ για σύνδεση των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου με την Τουρκία
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία και το ψευδοκράτος επιθυμούν να μπουν “σφήνα” στο έργο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι “πιο συμφέρουσα” και “πιο λογική” η σύνδεση των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου με την Τουρκία. Ειδικότερα, σε σύσκεψη που είχαν στην κατεχόμενη Λευκωσία αντιπροσωπείες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους υπό τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δεν υπήρξε καμία αιχμή για παρεμπόδιση του της υλοποίησης του Great Sea Interconnector.
Αντίθετα, στις δηλώσεις του, ο Τατάρ χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση του ψευδοκράτους με την Τουρκία μέσω αμφίδρομου καλωδίου ως έργο πολύ σημαντικό για το μέλλον του νησιού, καθώς παρέχει τη δυνατότητα για περαιτέρω διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος της Τουρκίας και κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία (την οποία αποκάλεσε “νότια Κύπρο” καθώς δεντην αναγνωρίζει) σε συνεργασία για την υλοποίηση της σύνδεσής της με την Τουρκία μέσω Κατεχομένων. Μάλιστα. Πρόβαλε το επιχείρημα ότι η Τουρκία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τη Κύπρο και το βάθος της θάλασσας είναι μόλις χίλια μέτρα
Ειδικότερα, ανέφερε: “έκανα μια πρόταση στη νότια Κύπρο [Κυπριακή Δημοκρατία] μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ την 1η Ιουλίου 2022. Ας υλοποιήσουμε αυτό το έργο του καλωδίου μαζί με τη συνεργασία των δύο κρατών [Κυπριακής Δημοκρατίας – ψευδοκράτους].
Ο βορράς και ο νότος της Κύπρου είναι ήδη διασυνδεδεμένοι. Επομένως, συζητήσαμε ξανά ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να συνδέσουμε τόσο τη βόρεια Κύπρο όσο και τη νότια Κύπρο με τις υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς της Τουρκικής Δημοκρατίας και τις διασυνδεδεμένες γραμμές της Τουρκικής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου το νησί να φτάσει σε μια ριζική λύση και να δώσει μια βιώσιμη διάσταση στο ενεργειακό ζήτημα”.
Λέγοντας ότι το θέμα του Great Sea Interconnector βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο λόγω των τεχνικών δυσκολιών (μεγάλο βάθος και απόσταση), ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τη Κύπρο και το βάθος της θάλασσας είναι μόλις χίλια μέτρα κι επομένως η σύνδεση με το διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω της Τουρκίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και σωστό έργο για το μέλλον αυτού του νησιού.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε ότι πρέπει να προσεγγιστεί με ενιαίο τρόπο η παραγωγή, η μεταφορά και η διανομή του ηλεκτρισμού και πρόσθεσε ότι με τον Τατάρ στάθηκαν με έμφαση στο γεγονός ότι η σύνδεση ανάμεσα στην Τουρκία και την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου με υποθαλάσσιο καλώδιο διπλής κατεύθυνσης ουσιαστικά δημιουργεί ευκαιρία για ολόκληρο το νησί.
ΠΗΓΗ energia.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr