ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σύντομα το MOU ΤΑΙΠΕΔ - Helleniq Energy για την εξαγορά του 35% - Το σενάριο για τίμημα 200 εκατ. ευρώ με έσοδα από μερίσματα των ΔΕΚΟ που εισπράττει το Υπερταμείο energypress.gr

 

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σύντομα το MOU ΤΑΙΠΕΔ - Helleniq Energy για την εξαγορά του 35% - Το σενάριο για τίμημα 200 εκατ. ευρώ με έσοδα από μερίσματα των ΔΕΚΟ που εισπράττει το Υπερταμείο και η εκκρεμότητα με Gazprom
A+ A-
 
Τον δρόμο για την εξαγορά από το Δημόσιο του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας ανοίγει το επικαιροποιημένο ΜΟU το οποίο πρόκειται να υπογράψουν το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 65% της εταιρείας και η Hellenic Energy που κατέχει το υπόλοιπο 35%.
Στο νέο αυτό μνημόνιο συνεργασίας θα ανανεώνεται η πρόθεση του ομίλου διύλισης να πουλήσει το 35% της ΔΕΠΑ, ωστόσο για να κλείσει η συναλλαγή και να αγοράσει το παραπάνω ποσοστό το Δημόσιο, θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει. Το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει καταστατικού πουλάει ή εκμισθώνει περιουσιακά στοιχεία, δεν έχει δυνατότητα να προβεί σε αγορά.
 
Είτε θα πρέπει να προηγηθεί κάποιου είδους νομοθετική ρύθμιση, είτε να υποδειχθεί ένας άλλος φορέας ως αγοραστής, π.χ. το Υπερταμείο ή κάποιος τρίτος. Επομένως και αφού πρώτα βρεθεί ο τρόπος της πώλησης, τότε, όπως εξηγούν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, οι όροι της συναλλαγής θα περιγραφούν σε μια συμφωνία Sales and Purchase Agreement, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Αυτός είναι ο οδικός χάρτης για την αποχώρηση της Hellenic Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, με βάση τις συζητήσεις και διεργασίες που γίνονται τελευταίως και ενώ ανοικτό παραμένει πάντα το διαζύγιο EΛΠΕ-Edison, στην Elpedison, το οποίο δεν είναι ανεξάρτητο με τα παραπάνω.
Σε ό,τι αφορά το τίμημα για την πλήρη κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή την πώληση του 35% λέγεται ότι έχει τεθεί στα 200 εκατ. ευρώ, που σημαίνει συνολική αποτίμηση της εταιρείας σε λίγο πάνω από τα 570 εκατ. ευρώ. 
Τίμημα με έσοδα από τα μερίσματα των ΔΕΚΟ
Στο ερώτημα από που θα βρεθούν τα κεφάλαια για την εξαγορά, η απάντηση είναι ότι το τίμημα μπορεί να προέλθει από το Υπερταμείο, το οποίο και απορροφά, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ, όπως και το ΤΧΣ.
Εδώ και καιρό εξετάζεται ένα μέρος του τιμήματος ή και όλο το ποσό των 200 εκατ ευρώ, να καλυφθεί από τα μερίσματα που εισπράττει το Υπερταμείο από τις συμμετοχές του σε ΔΕΚΟ και τις εταιρείες που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Στην ουσία, το Υπερταμείο θα προσφέρει ρευστότητα στο Δημόσιο, ως μέρισμα, για να γίνει η αγορά του 35% της ΔΕΠΑ. Θυμίζουμε ότι, στην περίπτωση του Υπερταμείου, στην εξυπηρέτηση του χρέους πάει το 50% των εσόδων και αποδόσεων, σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ που υποχρεωτικά κατευθύνει στην εξυπηρέτηση του χρέους το 100%.
 
Άλλοι πάντως ενδιαφερόμενοι για τη ΔΕΠΑ δεν φαίνεται να υπάρχουν, καθώς η εταιρεία έχει την παλιά πληγή με την ELFE (που εμπόδισε παλαιότερες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης), αλλά και την εκκρεμότητα που έχει προκύψει με τους Ρώσους της Gazprom, για τη ρήτρα take or pay στο φυσικό αέριο, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Πως η εκκρεμότητα με Gazprom επηρεάζει το τίμημα
Σύμφωνα με όσα είχε πρόσφατα πει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κώστας Ξιφαράς, στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, η ΔΕΠΑ βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του επίσημου αιτήματος προσφυγής στη Διαιτησία. Είχε δε, εκτιμήσει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 θα έχουμε και απόφαση.
Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, η έκβαση της υπόθεσης θα είναι κρίσιμη όσον αφορά το τίμημα για το 35% της εταιρείας. Στο σενάριο που η ΔΕΠΑ δεν κερδίσει το δικαστήριο με τη Gazprom, τότε αυτη η εξέλιξη θα επηρεάσει αναπόφευκτα και το τελικό ποσό της εξαγοράς.
Αν δείχνουν κάτι όλα τα παραπάνω είναι ότι η κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι μια υπόθεση που θα κλείσει σύντομα, εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως την προσφυγή στη Διαιτησία με το ρωσικό κολοσσό, επομένως, παρά τα όσα λέγονται, η υπόθεση έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.
Το διαζύγιο Helleniq Energy - Edison
Τα παραπάνω συνδέονται με το γεγονός ότι η Helleniq Energy (40,41% ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση και κατά 31,18% από το ΤΑΙΠΕΔ) στοχεύει στο να επικεντρωθεί μόνο στην Elpedison. Εδώ εκκρεμεί πάλι το διαζύγιο με τους Ιταλούς, θέμα που λέγεται ότι συζητήθηκε σε συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση της Helleniq Energy με τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και ΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη. 
Το «ολλανδικό μοντέλο» που θα ακολουθηθεί, δηλαδή η διαδικασία ανταλλαγής προσφορών – αντιπροσφορών από κάθε μια από τις δύο πλευρές που ελέγχουν το 50% στην εταιρεία, θα δείξει και σε ποιου τα χέρια θα καταλήξει η Elpedison. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και οι όποιες μέχρι τώρα συζητήσεις μεταξύ των δύο μερών κινούνταν σε ανεπίσημο επίπεδο.
Η ιταλική πλευρά επιμένει ότι θα διεκδικήσει το υπόλοιπο 50% της εταιρείας και ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά. Εδώ μένει να φανεί και ποια στάση θα τηρήσουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της Helleniq Energy, όταν θα έρθει η ώρα να συνεδριάσει για να ανάψει το πράσινο φως στο ύψος των προσφορών που προβλέπει η επικείμενη δημοπρασία.
ΠΗΓΗ energypress.gr
 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr