“Ζεσταίνονται οι μηχανές” για την επέκταση του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Β. Μακεδονίας προς Σερβία energypress.gr

“Ζεσταίνονται οι μηχανές” για την επέκταση του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Β. Μακεδονίας προς Σερβία
A+ A-
 
Με ταχείς ρυθμούς φαίνεται πως εντείνονται οι προεργασίες για τη μελλοντική επέκταση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας προς τη Σερβία, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες του energypress από τις τρεις χώρες.
Σε αυτά τα πλαίσια, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας κ. Hristijan Mickoski σε δηλώσεις του στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Μ. Βρετανία την προηγούμενη εβδομάδα, όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι  «επιταχύνουμε την κατασκευή ενός διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα και σύντομα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός με τη Σερβία. Αυτό θα βελτιώσει την πρόσβαση της Κεντρικής Ευρώπης σε διάφορες πηγές φυσικού αερίου. Η διέλευση μέσω της Βόρειας Μακεδονίας ωφελεί όλη την Ευρώπη».
 
Σε ό,τι αφορά το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας είναι γνωστό ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, με την ολοκλήρωση του να τοποθετείτε τον Ιούνιο του 2025, βάσει του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2023-2032.  Πρόκειται για αγωγού συνολικού μήκους 123 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής και θα συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αυτό της γειτονικής χώρας. 
Το γεγονός ότι, βάσει προδιαγραφών, θα μπορεί να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση και την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη αποδεικνύεται επιπλέον κρίσιμη παράμετρος για την επιτάχυνση της προώθησης του σχεδίου επέκτασής του προς τη Σερβία, κατεύθυνση στην οποία καταγράφεται έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Εξ ου και η σχετική αναφορά δια στόματος Mickoski.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για την εξασφάλιση διεθνούς χρηματοδότησης για το έργο, η σημασία του οποίου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της Σερβίας θεωρείται μεγάλη, ενώ η δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου λειτουργεί προωθητικά στην κατεύθυνση αυτή. Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Β. Μακεδονία για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου με τη χώρα μας εγκρίθηκε μόλις δύο εβδομάδες προτού τεθεί σε ισχύ η νέα πολιτική με βάση την οποία σταματούν οι επενδύσεις σε έργα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, όπως επισημαίνουν στο energypress πηγές από τη γειτονική χώρα.
Αναφορά στο σχέδιο επέκτασης του αγωγού προς τη Σερβία γίνεται και στην πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεση για την οικονομία της Σερβίας και τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του έργου συνεπάγεται και μεγάλες επενδύσεις, για τις οποίες εντοπίζεται ότι ελληνικές εταιρείες έχουν αξιόλογο συγκριτικό πλεονέκτημα, τόσο σε ότι αφορά κατασκευαστικά έργα, όσο και σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και, μελλοντικά, υδρογόνου.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr