Στη Βουλή η διακοπή των έργων φυσικού αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων energypress.gr

Στη Βουλή η διακοπή των έργων φυσικού αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων
08 07 2024 | 19:11
A+ A-
 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ν. Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσίμαρης και συνυπογράφων ο βουλευτής Ν.Ηρακλείου και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ενέργειας, Φραγκίσκος Παρασύρης, με θέμα τη διακοπή εργασιών στα έργα υποδομής διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Στην ερώτηση οι βουλευτές έθεσαν το ζήτημα της διακοπής των εργασιών υλοποίησης των έργων υποδομής διανομής φυσικού αερίου ενώ το έργο είναι συμβασιοποιημένο από το 2022 με συγχρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό 14,8 εκατ.€( χωρίς Φ.Π.Α.), εκ των οποίων το ποσό της επιχορήγησης από το Π.Δ.Ε. ανέρχεται στα 9,7 εκατ.€ και το χρονοδιάγραμμα για το πέρας των εργασιών οριζόταν για τα τέλη του 2023. Την σύμβαση του έργου υπέγραψε η Δ.Ε.Δ.Α. (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου), η οποία πλέον έχει μεταβιβαστεί σε Ιταλικό όμιλο με την επωνυμία Ena-On Eda.
 
Τόνισαν δε τις καινοτομίες του έργου , το οποίο υλοποιείται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας της χερσαίας μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγρή μορφή και της αποθήκευσής του σε τοπικές κρυογενικές δεξαμενές LNG. Ταυτόχρονα οι υποδομές του δικτύου διανομής έχουν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν ώστε να μπορούν να διανέμουν και βιομεθάνιο, προϊόν βιομάζας αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Παράλληλα το δίκτυο θα είναι συμβατό για τη διανομή και μείγματος υδρογόνου στην κατάλληλη αναλογία.
Οι βουλευτές αφού επεσήμαναν, την έλλειψη ενημέρωσης των αρμοδίων φορέων για την παύση των εργασιών, την σπουδαιότητα υλοποίησης του έργου τόσο για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της περιοχής όσο και για την συμβολή του στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο, αφού θα εξορθολογήσει την ενεργειακή χρήση βιομάζας από τους κατοίκους,
Ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:
1. Για ποιο λόγο έγινε παύση των εργασιών υλοποίησης των έργων υποδομής;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου;
3. Έχει τροποποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η σύμβαση του αναδόχου, ώστε να διαφοροποιεί το τελικό παραδοτέο έργο;
 
4. Ποια είναι η πορεία εξέλιξης των έργων για τις υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου;
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr