Tης Μαριάννας Τζάννε
Στο φουλ οι μηχανές για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία
Εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται η κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία του «Προμηθέα» και της «Damco Energy» του Ομίλου Κοπελούζου.
Πρόκειται για τον πρώτο αγωγό στην Ελλάδα και έναν από τους λίγους πανευρωπαϊκά που έχει σχεδιαστεί με τεχνολογίες που επιτρέπουν και την μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό έως 100%.
Το υφιστάμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ συνολικού μήκους 1.500 χλμ έχει τη δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου σε ποσοστό 10%, ενώ με μικρές αναβαθμίσεις το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 20%. Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι η επίπτωση στην οικονομικότητα του δικτύου δεν είναι αποτρεπτική. Άλλωστε όπως τονίζεται «ως διαχειριστής του δικτύου αερίου, ο ΔΕΣΦΑ έχει δεσμευτεί να διευκολύνει και να ενισχύσει τη συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται ώστε να επιτρέπει στους παραγωγούς υδρογόνου να ανταποκριθούν στη ζήτηση».
Με μήκος 160 περίπου χιλιομέτρων, ο νέος αγωγός θα προσφέρει σημαντικά οφέλη σε 9 Δήμους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργώντας υποδομές για την ανάπτυξη και την οικονομική βιωσιμότητά τους.
Σημειώνεται πως η «Προμηθέας» είναι η εταιρεία που άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχοντας ήδη κατασκευάσει πάνω από 1.000 χιλιόμετρα αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και πλέον των 340 χιλιομέτρων αγωγών διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, ενώ η «Damco» εξειδικεύεται στην κατασκευή ενεργειακών έργων υψηλών απαιτήσεων.
Με τον νέο αγωγό αναμένεται να προσελκυσθούν νέες επενδύσεις στην περιοχή, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν πολλαπλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στηρίζοντας την ομαλή μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή.
Το έργο έχει μήκος 157 χλμ και προϋπολογισμό 163 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών.
Ο αγωγός αποτελείται από 157 χλμ αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και θα διασχίζει τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης καθιστώντας εφικτή την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή.
(Αναδημοσίευση από το newmoney.gr)