Κιαρτζής (HELLENiQ Energy): Φυσικό επακόλουθο οι περικοπές - Πρέπει να δούμε τι θα αναπτύξουμε πέρα από την αποθήκευση energypress.gr

Κιαρτζής (HELLENiQ Energy): Φυσικό επακόλουθο οι περικοπές - Πρέπει να δούμε τι θα αναπτύξουμε πέρα από την αποθήκευση
22 05 2024 | 14:05
 
 
Η ενέργεια δεν πρέπει να προσεγγίζεται μονοσήμαντα, αλλά ολιστικά στις μέρες μας, όπως θεωρεί ο Σπύρος Κιαρτζής, διευθυντής νέων τεχνολιών της HELLENiQ Energy. 
Όπως ανέφερε στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, η ενέργεια είναι σε συμβίωση με την κοινωνία και την προσπάθεια για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών. Σαν όμιλος η HELLENiQ προσεγγίζει το θέμα με ακριβώς αυτή τη μορφή ως μεγάλος καταναλωτής και παραγωγός, επενδύοντας παράλληλα στην τεχνολογία.
 
Ωστόσο, ο κ. Κιαρτζής επισήμανε ότι οι περικοπές είναι φυσικό επακόλουθο αφού οι μονάδες και τα δίκτυα είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Κατ΄ επέκταση, για να λυθεί το θέμα χρειάζονται προσεγγίσεις από όλους. Ιδιαίτερα είναι αναγκαία πιο έξυπνα δίκτυα και σχετικές επενδύσεις που δυστυχώς δεν έγιναν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και διαχείριση της ζήτησης.
Ύστερα πρέπει να βάλουμε την αποθήκευση στο παιχνίδι και να τη δούμε σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο. Εμείς αναλάβαμε να υλοποιήσουμε 100 μεγαβάτ, αλλά πρέπει να δούμε και την αποθήκευση πίσω από το μετρητή ιδίως στα φωτοβολταϊκά που έχουν μειονεκτήματα στην παραγωγή τους χρονικά", σχολίασε. 
Σε κάθε περίπτωση, η περίσσεια παραγωγής δεν αφορά μόνο τις μπαταρίες, οι οποίες σήμερα έχουν κόστος. Υπάρχει επίσης δυνατότητα για αφαλατώσεις, για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και η αντλησιοταμίευση, δηλαδή μια μεγάλη γκάμα επιλογών.
Καταλήγοντας, ο κ. Κιαρτζής τόνισε ότι όταν άλλαξε η επωνυμία του ομίλου, η διοίκηση έδωσε έμφαση σε όλες τις μορφές ενέργειας, την καινοτομία και ότι καινούριο προκύπτει στον κλάδο: "Το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων είναι στην καθαρή ενέργεια, και περιμένουμε με αγωνία το κράτος να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τα μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στη διΰλιση είναι δύσκολο να περιοριστούν οι εκπομπές. Στόχος μας είναι πρώτα το μπλε υδρογόνο και μετά το πράσινο".
"Σήμερα χρησιμοποιούμε ενέργεια που είναι ρυπογόνος αλλά φθηνή και θέλουμε να την αντικαταστήσουμε με καθαρή αλλά ακριβότερη. Άρα πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία και να δούμε και την υποστήριξη, όχι απαραίτητα με χρήματα", κατέληξε.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr