04 12 2023 | 07:33
Την διαβαλκανική διάσταση της διαδικασίας αναβάθμισης και επαύξησης του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου επιβεβαιώνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα της «δοκιμής αγοράς» που κατ’ ουσίαν πραγματοποιείται σε άμεσο συντονισμό και συνεργασία με τους διαχειριστές των υπόλοιπων βαλκανικών κρατών.
Αν και ο κάθε διαχειριστής διατηρεί την αυτοτέλεια του και την ευθύνη του για το δίκτυο της κάθε χώρας, εντούτοις το ενδιαφέρον της αγοράς, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, προσεγγίζει τα συστήματα ως «όλον», προσβλέποντας στην Ελλάδα ως σημείο εισόδου για διοχέτευση ποσοτήτων αερίου προς την βαλκανική ενδοχώρα και βορειότερα, στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα «αιτήματα» της αγοράς εστιάζουν ιδιαίτερα στο κομμάτι Ελλάδα μέχρι Ρουμανία, γεγονός που βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί κατά την δεσμευτική φάση των market test που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024.
Ως γνωστόν, με πρωτεργάτη τον Έλληνα Διαχειριστή, πλέον υπάρχει ένας ευρύτερος συντονισμός των αντίστοιχων «ΔΕΣΦΑ» των άλλων χωρών, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού την διαδικασία των market test με δεδομένο ότι το βασικό ζητούμενο είναι η μεταφορά του καυσίμου από Νότο προς Βορρά κι όχι στενά η μεταφορά του στα πλαίσια του εκάστοτε εθνικού συστήματος αερίου.
Ως προς το διαδικαστικό κομμάτι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι Διαχειριστές έχουν ολοκληρώσει τα «demand assessment reports» και πλέον προχωρούν στο σχεδιασμό των project με ορίζοντα την συνάντηση του Ιανουαρίου. Στην ελληνική περίπτωση, ο ΔΕΣΦΑ, στη συνέχεια, θα καταθέσει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προτάσεις έργων για έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την δεσμευτική «δοκιμή αγοράς».
Σημειώνεται ότι λόγω της «συμπληρωματικότητας» των έργων μεταξύ των χωρών και δη των γειτονικών δύναται, βάσει του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, να παρέμβει ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) σε περίπτωση «διχογνωμίας» μεταξύ των εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να ανακύψει σε περιπτώσεις έργων που το ένα αποτελεί κατ’ ουσίαν συνέχεια του άλλου και επομένως χρειάζεται να προχωρήσουν από κοινού για να έχουν νόημα.
ΠΗΓΗ energypress.gr