28 09 2023 | 08:55
Στην έκθεσή μας της Δευτέρας γράφαμε ότι η αγορά δεν είναι έτοιμη για αυτό που έρχεται. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά διέσωσαν τον υπόλοιπο πλανήτη από μια έλλειψη πετρελαίου και αυτό πρόκειται να φτάσει στο τέλος του. Καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αργού δεν αυξάνονται και μάλλον θα υποχωρήσουν ως τα μέσα Οκτωβρίου, οι αμερικανικές εξαγωγές θα μειωθούν. Ο συνδυασμός μειωμένων αμερικανικών εξαγωγών και περικοπών από τη Σ. Αραβία και τη Ρωσία θα οδηγήσει τη φυσική αγορά πετρελαίου σε αναταραχή.
Ήδη βλέπουμε έντονο backwardation και έπεται συνέχεια.
Αν νομίζατε ότι ο Μάρτιος/Απρίλιος του 2022 ήταν άσχημοι, τότε δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Αυτή τη φορά μιλάμε για πραγματικές πτώσεις της παραγωγής, όχι κάποια υποθετική και πιθανή μείωσή της.
Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον αυτή τη φορά διότι ο ΙΕΑ ίσως να έχει υποτιμήσει πολύ την κατάσταση. Όπως γράψαμε πριν δύο εβδομάδες, ο ΙΕΑ έκανε λάθος όταν προέβλεψε μεγάλες αυξήσεις των αποθεμάτων κατά το α' εξάμηνο του 2024. Αντιθέτως, θα έπρεπε να είχε επιστήσει την προσοχή ότι η αγορά πρόκειται να γίνει πολύ σφιχτή. Όμως όχι, καθώς είναι πλέον περισσότερο ένας πολιτικός παρά ενεργειακός οργανισμός, επέλεξε ένα διαφορετικό δρόμο που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τον κόσμο σε μια κρίση.
Όπως ο ΙΕΑ είχε προβλέψει λανθασμένα μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι η ρωσική παραγωγή θα πέσει κατά 3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αυτή τη φορά κηρύττει το ακριβώς αντίθετο: Άφθονη προσφορά.
Σύμφωνα, όμως, με τον τίτλο του άρθρου μας, δεν είναι ώρα για εορτασμούς, καθώς τα πράγματα βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους.
Η τελευταία μας πρόβλεψη για τα αμερικανικά αποθέματα δείχνει αμελητέες αυξήσεις κατά τη διάρκεια της εποχιακής συντήρησης των διϋλιστηρίων. Έχουμε ένα τελευταίο κύμα αμερικανικών εξαγωγών αργού και αυτό είναι όλο. Τα αποθέματα θα παραμείνουν σταθερά ή θα αυξηθούν ως τα τέλη του έτους διότι οι αμερικανικές εξαγωγές θα υποχωρήσουν. Αυτή είναι η πρόβλεψή μας και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιο σφιχτό διεθνές πετρελαϊκό περιβάλλον.
Κατ' επέκταση, όσοι θέλουν να κοιτούν μπροστά, παρακαλούμε μην περιμένετε τα αμερικανικά αποθέματα να πέσουν κάτω από τα 400 εκατ. bbls. Τα πράγματα είναι ήδη σφιχτά και η αγορά θα ωθήσει προς μια κατεύθυνση απότομα.
Τα ντόμινο πέφτουν
Ένας από τους παράγοντες που θα ωθούσαν την τιμή προς τα κάτω ήταν η ζήτηση, όμως δείχνει να αντέχει. Σε αντίθεση με όσα θεωρούν ορισμένοι "bulls", δεν βλέπουμε τη ζήτηση να είναι ισχυρή, όμως δεν είναι ούτε κακή όπως θεωρούν οι "αρκούδες". Τα περιθώρια διΰλισης θα συνεχίσουν να τελούν υπό πίεση καθώς η εικόνα στο αργό πετρέλαιο γίνεται πιο σφιχτή. Οι "αρκούδες" θα καταδείξουν τα περιθώρια διΰλισης ως σημάδια ασθενούς ζήτησης, ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο.
Στο μεταξύ, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να ανεβαίνει τον τοίχο της ανησυχίας. Η ύφεση, τα υψηλά επιτόκια, τα χαμηλότερα περιθώρια, το "μαξιλαράκι" του ΟΠΕΚ+, όλα αυτά τα πράγματα θα αποτρέψουν να δει ο κόσμος την ευρύτερη εικόνα, ότι η οριακή προσφορά έχει σχεδόν κορυφωθεί.
Και οι ΗΠΑ, που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής την τελευταία δεκαετία, βρίσκονται στα τελευταία τους. Η αγορά πετρελαίου ανήκει πλέον στους Σαουδάραβες που θα κάνουν ότι θέλουν στο εξής.
Άρα δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουν όσοι πόνταραν σε άνοδο, αφού η διαδικασία μόλις ξεκίνησε. Ετοιμαστείτε γιατί έρχεται έντονη έλλειψη στη φυσική αγορά.
(HFI Research)