27 09 2023 | 07:32
Εκδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Ήρωνα και της Mytilineos (Protergia, Korinthos Power) κατά της μεθοδολογίας για την φορολόγηση στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.
Η υπόθεση αφορά την απόφαση που είχε λάβει ο χώρος να προσβάλει δικαστικά την μεθοδολογία στην οποία είχε καταλήξει πέρυσι η ΡΑΑΕΥ και την οποία μετά υιοθέτησε το ΥΠΕΝ, βάσει της οποίας ο φόρος επί των κερδών τους προέκυψε από την σύγκριση των κερδών του 2022 με εκείνα του 2021.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προσφεύγοντες αμφισβήτησαν την μεθοδολογία, με το σκεπτικό ότι ήταν λάθος το χρονικό διάστημα που επελέγη από την Αρχή για να συγκριθούν τα κέρδη των μονάδων φυσικού αερίου, δηλαδή να θεωρηθεί ως έτος βάσης το 2021.
Κι αυτό, καθώς επρόκειτο για την πρώτη χρονιά λειτουργίας του target model, μια χρονική περίοδος με αναμενόμενες αστοχίες, όπου η αγορά επιχειρούσε να προσαρμοστεί στο νέο μηχανισμό, με το νομικό επιτελείο των προσφευγόντων να σημειώνει ότι η σύγκριση έπρεπε κανονικά να γίνει σε ένα βάθος ετών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα προέκυπτε μια πιο αντικειμενική εικόνα, καθώς επί χρόνια οι μονάδες φυσικού αερίου έβγαζαν οριακά τα έσοδά τους.
Βασική θέση των δύο εταιρειών ήταν ότι δεδομένης της έντασης της κρίσης και της ανάγκης εξεύρεσης πόρων για την στήριξη των καταναλωτών, ουδέποτε ήταν αρνητικές στην επιβολή φόρου, ωστόσο η διαφωνία τους αφορούσε την μεθοδολογία που επελέγη και η οποία αγνόησε μια σειρά από δεδομένα. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στον ευρωπαϊκό κανονισμό δεν υπάρχουν υπερέσοδα όταν μια μονάδα είναι οριακή, δηλαδή καθορίζει την τιμή εκκαθάρισης.
Και το επιχείρημα των ηλεκτροπαραγωγών ήταν ότι οι μονάδες φυσικού αερίου έπρεπε να εξαιρεθούν από τη μεθοδολογία για τις ώρες εκείνες κατά τις οποίες ορίζουν την τιμή. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι προσφεύγοντες, οι μονάδες φυσικού αερίου δεν έχουν υπερέσοδα, καθώς τα κόστη τους αυξάνονται λόγω του καυσίμου που χρησιμοποιούν. Και θα μπορούσαν να έχουν αυξημένη κερδοφορία μόνο όταν οι τιμές ορίζονται από τις εισαγωγές, δηλαδή όταν μια γειτονική αγορά είναι ακριβότερη της ελληνικής.
Εξάλλου και το ίδιο το ΕΣΕΚ αναφέρει ότι αν δεν εγκριθεί άμεσα από την ΕΕ κάποιος μηχανισμός ισχύος, τότε τρεις από τις υφιστάμενες μονάδες φυσικού αερίου θα πρέπει να αποσυρθούν από το σύστημα, καθώς δεν θα είναι πλέον βιώσιμη η λειτουργία τους.
Είναι πάντως προφανές ότι πολύ δύσκολα το ΣτΕ θα φτάσει να ακυρώσει μια απόφαση χάρη στην οποία εισέρρευσαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης οι πόροι με τους οποίους στηρίχθηκαν εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης του 2022-2023. Η ανακοίνωση της απόφασης εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει πολύ.
ΠΗΓΗ energypress.gr