26 09 2023 | 19:03
Την επιστροφή του 35,5% της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) στο Δημόσιο από το ΤΑΙΠΕΔ, ζητάει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ).
Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αυτό επιβάλλεται για λόγους «εθνικού συμφέροντος», ενώ παράλληλα, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ομίλου, η οποία θα οδηγούσε σε μείωση των μετοχών του Δημοσίου, προαναγγέλλοντας νομικές προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, σε μια τέτοια περίπτωση.
Ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, Παναγιώτης Οφθαλμίδης, αναφέρθηκε στον κομβικό που παίζει η Helleniq Energy στη χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής, κάτι που όπως τόνισε ο ίδιος, υπαγορεύει την ενίσχυση του ελέγχου από το Δημόσιο, με την αναμεταβίβαση του 35,5% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, ο Όμιλος αποτελεί ένα σημαντικό «αιμοδότη» των δημόσιων οικονομικών, συνεισφέροντας με σημαντικά ποσά στον κρατικό κορβανά σε ετήσια βάση.
Επίσης, η Helleniq Energy έχει στρατηγικό χαρακτήρα, δίνοντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να παρεμβαίνει στις τιμές της αγοράς. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περσινό έτος, όταν ο Όμιλος προχώρησε σε επιδότηση των καυσίμων στην αντλία, συμπαρασύροντας και την έτερη εταιρεία διύλισης σε ανάλογη κίνηση.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ σημείωσε πως «στη σκιά» της πρόσφατης φημολογίας για επικείμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Helleniq Energy (μέσω από κοινού διάθεσης μέσω του Χρηματιστηρίου από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean ενός ποσοστού 10-20% συνολικά), το Σωματείο συναντήθηκε τόσο με το Ταμείο όσο και τη διοίκηση του Ομίλου. Κατά τις συναντήσεις, δεν υπήρξε καμία επίσημη επιβεβαίωση για σχέδιο παραχώρησης μετοχών. «Ωστόσο, οι ρυθμίσεις του νέου νόμου μάς υποψιάζουν ότι προωθείται ένα ανάλογο σενάριο», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΕΕΠ, ένας ακόμη λόγος αντίθεσης στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ομίλου είναι η συμμετοχή του στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Μάλιστα, όπως επισήμανε, μέσα στο επόμενο έτος πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις ανοικτά της Κρήτης, από την κοινοπραξία των Helleniq Energy, ExxonMobil και Total.
«Πρόκειται να ανακοινωθούν σημαντικές ποσότητες κοιτασμάτων – τολμώ να προβλέψω ότι θα είναι αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Γιατί θέλουν να προχωρήσουν τώρα την ιδιωτικοποίηση;», επισήμανε.
Όπως σημείωσε, το νέο καταστατικό του Ομίλου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η παραμικρή μείωση της κρατικής συμμετοχής να σημαίνει πως το Δημόσιο θα χάσει πλήρως το δικαίωμα να διορίζει απευθείας εκπροσώπους στο Δ.Σ.. Όπως συμπλήρωσε, οι λόγοι αντίθεσης των εργαζομένων δεν είναι οικονομικοί, αλλά η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.
Επίσης, ο κ. Οφθαλμίδης επισήμανε πως επιδίωξη του Σωματειου είναι να επανέλθει η συμμετοχή δύο εκπροσώπων στο Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας του Ομίλου. Όπως πρόσθεσε, ο ΠΣΕΕΠ έχει ήδη προσφύγει νομικά για το συγκεκριμένο θέμα.
ΠΗΓΗ energypress.gr