29 08 2023 | 07:51
Ανοίγει ξανά ο φάκελος της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να βρίσκεται στην επεξεργασία σεναρίων για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου των μετοχών του ελληνικού δημοσίου.
Η ιδιωτικοποίηση της δημόσια επιχείρησης αερίου είχε φρενάρει πριν την ενεργειακή κρίση λόγω της τότε δικαστικής εκκρεμότητας με την ELFE, ενώ τα σοβαρά ζητήματα που ακολούθησαν με την όξυνση των τιμών της ενέργειας και της ασφάλειας εφοδιασμού οδήγησαν την κυβέρνηση στο να παγώσει… κάθε διαδικασία. Το κράτος μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας παρενέβη τόσο σε επίπεδο συγκράτησης των τιμών όσο και σε επίπεδο διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας.
Η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και το άνοιγμα ξανά της υπόθεσης της περαιτέρω μετοχοποίησης της Hellenic Energy έφερε στο προσκήνιο και την αξιοποίηση του πακέτου των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% των μετοχών της δημόσιας επιχείρησης αερίου και η Helleniq Energy το 35%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται σε συνεργασία με την Helleniq Energy για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης που θα προσδώσει και υπεραξίες στους μετόχους της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ στο σημείο αυτό είναι άξιο υπενθύμισης και η δεδηλωμένη πρόθεση της διοίκησης του πετρελαϊκού ομίλου για απεμπλοκή από τη θυγατρική του.
Πηγές θέλουν το επικρατέστερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι να είναι η διάθεση πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και από το ΤΑΙΠΕΔ και από την HelleniqEnergy. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να διατηρήσει τον έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ένα επιπλέον σενάριο που εξετάζεται είναι το ΤΑΙΠΕΔ να αποκτήσει το πακέτο των μετοχών της Helleniq Energy και στη συνέχεια να διαθέσει μέρος των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από τα σημαντικότερα σημεία της διαδικασίας είναι η πορεία των εσόδων της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κι αυτό τόσο για λόγους αποτίμησης όσο και για λόγους μεγαλύτερης υπεραξίας στους μετόχους.
Έτσι, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον μετασχηματισμό της δημόσιας επιχείρησης ώστε η εμπορία φυσικού αερίου να μην αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό προωθείται από τη σημερινή διοίκηση και η περαιτέρω δραστηριοποίηση της στις ΑΠΕ, τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η επέκταση της σε καθαρότερες μορφές αερίου όπως το βιομεθάνιο.
ΠΗΓΗ energypress.gr