17 07 2023 | 07:30
Σημαντικά βήματα προόδου σημειώνουν τα έργα του ΔΕΣΦΑ αντικατοπτρίζοντας την αποφασιστικότητα του Διαχειριστή να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2023-2032.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, όπως υπογραμμίστηκε από τα στελέχη του Διαχειριστή σε σχετική συνέντευξη τύπου, ότι τα 64 τα συνολικά 83 έργα που περιλαμβάνει το δεκαετές πλάνο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2024. Ταυτόχρονα, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 1,29 δισεκατομμύρια ευρώ με τα 1,24 δις. ευρώ να αφορούν έργα που περιλαμβάνονται στην 3ετή Αναπτυξιακή Περίοδο.
Αναλυτικά στην παρακάτω διαφάνεια αποτυπώνεται η επιμέρους κατανομή ανά κατηγορία των δαπανών στα πλαίσια του Προγράμματος ανάπτυξης με το μεγαλύτερο μέρος, της τάξης του 35%, ήτοι 430 εκατομμύρια ευρώ να αφορά σε νέα έργα επαύξησης του συστήματος. Ακολουθούν οι δαπάνες για προμήθεια νέων περιοχών με μερίδιο 23% (289 εκατ. ευρώ) επί των συνολικών κεφαλαίων και έπονται οι δαπάνες για σταθμούς συμπίεσης με 21% του συνολικού προϋπολογισμού, ήτοι 264 εκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών, Ιωάννης Χωματάς, η πρόοδος κατασκευής του αγωγού για την Δυτική Μακεδονία αγγίζει το 35%, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2024. Μάλιστα, το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού περιλαμβάνει την πρόβλεψη να τροφοδοτηθεί η περιοχή πριν από τον χειμώνα, ώστε να εφοδιαστεί με καύσιμο η μονάδα συμπαραγωγής που κατασκευάζεται, για την υποστήριξη των τηλεθερμάνσεων.
Επιπρόσθετα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για τον αγωγό που θα επιτρέψει την επέκταση του ΕΣΦΑ προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη, οι τεχνικές μελέτες για το έργο έχουν ολοκληρωθεί κατά 60%, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται να προχωρήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες το επόμενο διάστημα. Ο σχεδιασμός του Διαχειριστή προβλέπει η κατασκευή του αγωγού να ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 1ο τρίμηνο του 2026.
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται επίσης ο διασυνδετήριος αγωγός με την Βόρεια Μακεδονία. Όπως σημείωσε, η CEO του Διαχειριστή Μαρία Ρϊτα Γκάλι, η κατασκευή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, καθώς ήδη βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης η προμήθεια σωλήνων, ενώ άμεσα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή ανάδοχου.
Ως γνωστόν, ο ΔΕΣΦΑ πρόκειται να αναλάβει το project management και για το σκέλος του αγωγού που θα διατρέχει τη γειτονική χώρα, έχοντας λάβει την καλύτερη αξιολόγηση από τις εταιρείες που συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό. Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια τον καλύτερο συντονισμό των εργασιών στις δύο χώρες, με όφελος στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης της υποδομής. Επίσης, θα επιτρέψει τον πληρέστερο έλεγχο τήρησης των τεχνικών προδιαγραφών στα δύο τμήματα, η οποία όπως είναι φυσικό είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του αγωγού ως ενιαίου έργου.
Στις ράγες και το «Καρπερή-Κομοτηνή»
Όσον αφορά τα έργα ενίσχυσης του ΕΣΦΑ, οι κυριότερες υποδομές που υπάρχουν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης είναι οι νέοι αγωγοί «Καρπερή-Κομοτηνή» και «Πάτημα-Λιβαδειά», συνολικού προϋπολογισμού 430 εκατ., που θα προστεθούν στα αντίστοιχα υφιστάμενα τμήματα του συστήματος μεταφοράς. Για το «Καρπερή-Κομοτηνή», στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2027.
Όσον αφορά το «Πάτημα-Λιβαδειά» η διοίκηση του Διαχειριστή σημείωσε στη συνέντευξη πως η εγκριτική απόφαση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει την υλοποίησή του μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί το FSRU «Διώρυγα Gas» της Motor Oil, κρίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα κατασκευαζόταν χωρίς λόγο μία επένδυση 150 εκατ. ευρώ, η οποία θα μετακυλιόταν στους καταναλωτές. Επομένως, η κατασκευή του αγωγού θα «ξεκλειδώσει» μόνο αν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα γίνει το FSRU, δηλαδή αν λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση η Motor Oil.
ΠΗΓΗ energypress.gr