του Χάρη Φλουδόπουλου
Προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη αλλά και με την έλλειψη χρόνου για τις έρευνες.
Πιο συγκεκριμένα εταιρείες που πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο ερευνητικές εργασίες έρχονται αντιμέτωπες με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει διεθνώς για γεωτρύπανα, την ίδια στιγμή που και οι τιμές και τα κόστη για εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Βεβαίως σε ό,τι αφορά τις ελληνικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, η προοπτική των γεωτρύπανων βρίσκεται μακριά (μετά το 2024) με εξαίρεση την παραχώρηση των Ιωαννίνων όπου θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου ενόψει της γεώτρησης.
Για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους πάντως οι εταιρείες που κάνουν τις έρευνες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να "μαζέψουν" 2 ή 3 ερευνητικές προσπάθειες όπως συνέβη πχ με τα σεισμικά που έγιναν την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι στο μπλοκ 2, την περιοχή του Ιονίου και στην Κρήτη, ή όπως έκανε η Energean πέρυσι όταν πραγματοποίησε σερί 6 γεωτρήσεις στο Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε της αντιμετώπισης του υψηλού κόστους και της μείωσης του ερευνητικού ρίσκου εντάσσεται και η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από πολλές εταιρείες να βρουν συνεταίρους στις παραχωρήσεις που διατηρούν.
Εκτός όμως από τα αυξημένα κόστη ένα ακόμη πρόβλημα αφορά στα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν στις παραχωρήσεις για την ολοκλήρωση των ερευνών. Για παράδειγμα η ερευνητική περίοδος στην παραχώρηση των Ιωαννίνων λήγει τον Απρίλιο του 2024 και η ΕΔΕΥΕΠ έχει βάσει του νόμου δυνατότητα να δώσει παράταση για έναν ακόμη χρόνο.
Ωστόσο σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος αυτό το χρονικό περιθώριο δεν είναι αρκετό καθώς ενδεχόμενη αίσια έκβασης των ερευνών θα σήμαινε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει της ερευνητικής γεώτρησης και επιβεβαιωτική γεώτρηση. Σε μια τέτοια περίπτωση η παράταση μπορεί να δοθεί από το υπουργικό Συμβούλιο ωστόσο είναι προφανές ότι αυτή η εκκρεμότητα θα πρέπει να έχει λυθεί προτού ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση. Σε διαφορετική περίπτωση ο παραχωρησιούχος δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο να εντοπίσει πιθανό κοίτασμα και να λήξει το χρονικό περιθώριο της παραχώρησής του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στις ελληνικές έρευνες για υδρογονάνθρακες εξετάζουν όλες τις παραμέτρους και ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γεωτρύπανα σε ελληνικό έδαφος.
(Αναδημοσιευση από το capital.gr)