Του Κ.Ν.Σταμπολή
Δευ, 5 Ιουνίου 2023 - 10:48
Μόνο ως εμπαιγμό των αγορών μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ μετά την μάλλον επεισοδιακή συνάντηση των μελών του στην Βιέννη, όπου και τα γραφεία του Οργανισμού, το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Όπως ανέφερε εχθές το βράδυ η επίσημη ανακοίνωση του OPEC+, «ο Οργανισμός αποφάσισε να προσαρμόσει την παραγωγή των χωρών μελών του OPEC και των εκτός OPEC συμμετεχόντων κρατών στα 40,46 εκατ.βαρ/ημέρα, αρχής γενομένης από την 1 Ιανουαρίου 2024 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, με την παραγωγή να κατανέμεται (μεταξύ των κρατών) σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πίνακα.»
Όπερ μεθερμηνευόμενο το ανωτέρω κείμενο μας πληροφορεί ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταβληθεί προσπάθεια για μείωση της σημερινής παραγωγής ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 40,46 εκατ.βαρ/ ημέρα. Σήμερα το καρτέλ του OPEC+ παράγει επίσημα, βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων του ΙΕΑ αλλά και του ίδιου του OPEC, 43,94 εκατ.βαρ./ ημέρα, νούμερο που εκπροσωπεί περίπου το 43,5% της παγκόσμιας παραγωγής η οποία τον Απρίλιο έφθασε τα 101,1 εκατ.βαρ/ημέρα. Με αλλά λόγια ο OPEC+ θα προσπαθήσει εντός του Β εξαμήνου του έτους να ξεφορτωθεί 3,48 εκατ.βαρ/ ημέρα.
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κράτη μέλη αδυνατούν να μειώσουν την παραγωγή τους, ιδίως αυτά που είναι στην Αφρική ( Αγκόλα, Νιγηρία, Ισημερινή Γουινέα) που ακόμα προσπαθούν να την αποκαταστήσουν στα προ Covit επίπεδα, ενώ αλλά αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα (Μεξικό, Καζακστάν) ο κλήρος αναπόφευκτα πέφτει στην Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, τους μεγαλύτερους παραγωγούς του καρτέλ με παραγωγή στα 10,48 εκατ.βαρ/ημέρα και 9,60 εκατ.βαρ/ημέρα αντίστοιχα. Για αυτό και η Σ. Αραβία, μέσω του υπουργού πετρελαίου της, του πρίγκιπα Αμπντουλασίζ Μπιν Σαλμάν (ετεροθαλούς αδελφού του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του διαδόχου του θρόνου και ουσιαστικού αρχηγού του κράτους), έσπευσε με ξεχωριστή δήλωση του να διευκρινίσει ότι η Σ.Αραβία, «εν είδη δώρου προς τον Οργανισμό θα σπεύσει από μόνη της να μειώσει την παραγωγή της κατά 1,0 εκατ.βαρ/ημέρα από τις αρχές Ιουλίου»
Εάν κάτι φάνηκε από την συνάντηση των μελών του καρτέλ στην Βιέννη τα τελευταία 24 ώρα είναι η δυσαρμονία μεταξύ τους αφού η δυσφορία των μικρότερων παραγωγών ήταν έντονη όπως αυτή εκφράστηκε από τις συνεχείς διαρροές προς τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω, είχαν αποκλεισθεί από το κτίριο του Οργανισμού στο κέντρο της Βιέννης μετά από διένεξη μεταξύ του πρίγκιπα Αμπντουλασίζ Μπιν Σαλμάν και εκπροσώπων των Reuters και Bloomberg. Προκειμένου να κατευνάσει τα διαφωνούντα μέλη ο Πρίγκιπας εδέχετο σε κατ ίδιαν ακρόαση τις αντιπροσωπείες τους στην προεδρική του σουίτα στο ξενοδοχείο του, καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις τους προχωρώντας ακόμα και σε ξεχωριστές συμφωνίες, όπου κρινόταν απαραίτητο, με συγκεκριμένα αλλά άγνωστα, για τους εκτός, ανταλλάγματα. «Η απόφαση του OPEC+ ήταν περισσότερο το αποτέλεσμα ενός Ανατολίτικου παζαριού παρά μια τεχνοκρατική διαδικασία», μας δήλωσε Ιρανός συνάδελφος από την Βιέννη και από τους πλέον αξιόπιστους παρατηρητές του OPEC.
Οι αγορές ως αναμένετο αντέδρασαν αρνητικά στην ανακοίνωση περί «επερχόμενων» μειώσεων της παραγωγής του καρτέλ έχοντας ήδη προεξοφλήσει τις δυσκολίες του όλου εγχειρήματος από πλευράς OPEC.
Έτσι από τα $78,90 το βαρέλι που ήταν το Brent την περασμένη Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο έπεσε στα $ 77 ενώ με το άνοιγμα των Ασιατικών αγορών σήμερα το πρωί αυτό υποχώρησε στα $ 76,94 το βαρέλι. Σύμφωνα με στελέχη commodity trading houses στην Ευρώπη, «η αγορά δεν έχει πεισθεί για την δυνατότητα του OPEC υπό τις σημερινές συνθήκες να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο του για ισομερή μείωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στην Σ. Αραβία και την Ρωσία που όμως έχουν περιορισμένες δυνατότητες να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μειώσεις».
Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία ακόμα δεν έχει υλοποιήσει την απόφαση της του περασμένου Μαρτίου για μείωση της παραγωγής της κατά 0,5 εκατ.βαρέλια ενώ και η Σ. Αραβία δεν έχει σπεύσει σε αντίστοιχες μειώσεις.
Με την Σ. Αραβία να είναι ο επισπεύδων στην όλη υπόθεση, θεωρούμενη και ως ο de facto ηγέτης του OPEC, αφού αυτή επιθυμεί διακαώς την άνοδο της τιμής του αργού καθότι ο προϋπολογισμός της δεν βγαίνει εύκολα με μέσες τιμές κάτω των $ 81,00 το βαρέλι.
Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση του OPEC+ στις 2 Απριλίου περί μείωσης της παραγωγής του κατά 1,66 εκατ.βαρ/ημέρα οι τιμές σημείωσαν ράλι στα $ 90 το βαρέλι για να αποκλιμακωθούν σχετικά γρήγορα και να φθάσουν να διαπραγματεύονται στην ζώνη των $ 70 με $ 75 το βαρέλι.
Όπως παρατηρούν στελέχη της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς, «το εάν οι τιμές ανακάμψουν στα επίπεδα που επιθυμεί η Σ. Αραβία θα εξαρτηθεί κυρίως από την δυνατότητα συμμόρφωσης των μελών του OPEC+ στους στόχους που ανακοινώθηκαν. Θα χρειαστεί όμως σαφώς μεγαλύτερη προσπάθεια από χώρες μέλη κλειδιά που διαθέτουν την τεχνική και διοικητική ικανότητα αυξομείωσης της παραγωγής τους».