08 11 2022 | 07:44
Η έναρξη των σεισμικών ερευνών της κοινοπραξίας υπό την ExxonMobil στην περιοχή στα νότια και δυτικά της Κρήτης, πραγματοποιείται εντός του χρονικού σχεδιασμού που είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος η ΕΔΕΥΕΠ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Α. Στεφάτου το χρονικό παράθυρο διενέργειας των σεισμικών στην Κρήτη περιλάμβανε τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.
Αυτό σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον τηρηθούν και τα υπόλοιπα ορόσημα του χρονοδιαγράμματος, θεωρητικά θα μπορούσαμε να δούμε τις πρώτες γεωτρήσεις στην Κρήτη στη διετία 2025 – 2026: μετά τις σεισμικές έρευνες, προβλέπεται να ακολουθήσουν τα τρισδιάστατα σεισμικά το 2024. Η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση θα ληφθεί το 2025 – 2026 ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027. Η παραγωγή τοποθετείται για το 2029 εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κοινοπραξίας που έχει την ευθύνη της παραχώρησης, μετά την αποχώρηση της Total και την ανάληψη του μεριδίου της από την ExxonMobil. Ειδικότερα, όπως γνωστοποιήθηκε η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V ανέλαβε το 75% του ποσοστού της ΤotalEnergies (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης. Το υπόλοιπο ποσοστό (25% του 40%) πέρασε σε θυγατρικές των ΕΛΠΕ. Παράλληλα η ExxxonMobil ανέλαβε καθήκοντα εντολοδόχου στην παραχώρηση.
Δυνητικό μέγεθος
Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε “Τάλως” ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι παραχωρησιούχοι δηλαδή η Total και η ExxonMobil. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70 – 90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15 – 20 % των κατανάλωσεων της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση υπερβαίνει τα 250 δις. Ευρώ.
ΠΗΓΗ energypress.gr