Γαλλία: Πανεθνική απεργία «πάγωσε» τον τομέα της ενέργειας energypress.gr

29 09 2022 | 19:50
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ενέργειας της Γαλλίας συμμετείχαν σε πανεθνική απεργία την Πέμπτη, η οποία προκάλεσε αναταράξεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας θέτοντας εκτός λειτουργίας ένα μεγάλο μέρος της πυρηνικής παραγωγής.
Οι εργαζόμενοι πιέζουν για αυξήσεις των μισθών τους εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των συνδικάτων και της κυβέρνησης σχετικά με τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Για ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση αλλά και τη Medef, την κυριότερη εργοδοτική ένωση της χώρας, έκανε λόγο ο Φιλίπ Μαρτίνεζ, επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, καθώς συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας στο Παρίσι. Της πανεθνικής απεργίας είχαν προηγηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση.
Διυλιστήρια και πυρηνικοί σταθμοί
Η μαζική συμμετοχή στην απεργία καθώς και τα ανολοκλήρωτα σχέδια συντήρησης είχαν ως αποτέλεσμα η δυναμικότητα των διυλιστηρίων της χώρας να μειωθεί κατά 60%. Στα διυλιστήρια της TotalEnergies, οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα.
Σύμφωνα με το Reuters η απεργία, στην οποία συμμετείχε περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού, είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας να μειωθεί κατά 3,5 γιγαβάτ (GW) έως τις 15:45 ώρα Ελλάδας, ενώ κατά 470 μεγαβάτ (MW) μειώθηκε η παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών. Η συνολική μείωση της παραγωγικής ικανότητας άγγιξε το 9%, σύμφωνα με την εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF.
Η πανεθνική εργατική κινητοποίηση υπό την ηγεσία της CGT, στην οποίαν συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων δάσκαλοι και σιδηροδρομικοί, είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο εργατικό κίνημα καθώς η δημόσια ζωή ανακάμπτει και πάλι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Βαρόμετρο κοινωνικής αναταραχής
Όμως ερχόμενες εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν οριστικοποιεί τα σχέδια για το πώς θα προωθήσει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, οι διαδηλώσεις αποτελούν επίσης βαρόμετρο πιθανής κοινωνικής αναταραχής.
«Είμαστε εδώ για τους μισθούς μας, αλλά και για το θέμα των συντάξεων», δήλωσε στο Reuters η δασκάλα Μαριάν Τάλμπα, 49 ετών, η οποία συμμετείχε στη διαδήλωση στο Παρίσι. «Ο σύζυγός μου κερδίζει λιγότερα από εμένα και με τρία παιδιά, είναι πραγματικά πολύ περίπλοκο».
Προς «πόλεμο» για το συνταξιοδοτικό
Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως η Μασσαλία και το Μονπελιέ.
Έλαβαν χώρα μία ημέρα μετά από ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο ο Μακρόν, ο οποίος δήλωσε επανειλημμένα την πρόθεσή του να μεταρρυθμίσει το σύστημα συντάξεων πριν από το επόμενο καλοκαίρι, αποφάσισε να καταρτίσει σχέδιο νόμου μέχρι τα Χριστούγεννα μετά από νέες συνομιλίες με τα κόμματα και τα συνδικάτα.
Ο Μακρόν, ο οποίος δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να καταφύγει σε πρόωρες κάλπες εάν η μεταρρύθμισή του εμποδιστεί.
(Οικονομικός ταχυδρόμος)
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr