του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 23 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:00
Στα 409,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, από 403, 6 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας συνολική ποσοστιαία άνοδο της τάξης του σχεδόν 4% το τελευταίο διήμερο. Το φυσικό αέριο συνέχισε να κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα, με ποσοστό 37,2%, οι ΑΠΕ ακολουθούν με 24,6%, οι εισαγωγές έκαναν άλμα στο 19,1%, για να ακολουθήσει ο λιγνίτης με 9,1%, και τα υδροηλεκτρικά με 3,6%.
Η διατήρηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος σε πολύ υψηλά επίπεδα για ένα ακόμη μήνα, σημαίνει ανάλογες επιβαρύνσεις και για τους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται, τον Οκτώβριο, να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με εκείνα που κατέβαλαν αυτό τον μήνα, ιδίως όσοι πραγματοποιούν υψηλές καταναλώσεις.
Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η μείωση των επιδοτήσεων που είναι πλέον, κλιμακωτές, σε σημείο ώστε να ακυρώνεται σε μεγάλο βαθμό η μείωση των τιμών που ανακοινώσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΔΕΗ η οποία χρεώνει τον Σεπτέμβριο 78,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τη χαμηλότερη κλίμακα κατανάλωσης (αυτή των 500 KWh), που σημαίνει ότι με την επιδότηση στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα το τελικό κόστος φθάνει στα 74,5 ευρώ. Τον Οκτώβριο, όμως, το κόστος της ίδιας χαμηλής κατανάλωσης μιώνεται μεν στα 59,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά με την επιδότηση στα 43,6 λεπτά, το τελικό κόστος φθάνει σε 79,5 ευρώ, ή αύξηση 6,7% από τον Σεπτέμβριο.
Παρά ταύτα, η ΔΕΗ εξακολουθεί να παραμένει ένας προσφιλής προορισμός για όσους αναζητούν καταφύγιο από τις υψηλές τιμές ρεύματος αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα στα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς για τις μετακινήσεις πελατών, τον Αύγουστο, όταν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο σύστημα τιμολόγησης και ελεύθερης μετακίνησης πελατών, από πάροχο σε πάροχο, φανέρωσαν υψηλές επιστροφές πελατών προς την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, για δεύτερο διαδοχικό μήνα μετά τον Ιούλιο. Το ρεύμα της μεγάλης επιστροφής πελατών στην ΔΕΗ προκλήθηκε από τις ανησυχίες σχετικά με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ευρύτερης επιφύλαξης -στα όρια της δυσπιστίας - που παρατηρήθηκε προς την κατεύθυνση των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρισμού, με αφορμή την υπόθεση.
Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο στην ΔΕΗ επανήλθαν σχεδόν 5.000 πελάτες, ενώ τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός υπερέβη τους 7.500. Στις προτιμήσεις των καταναλωτών ακολούθησε η Zeniθ που ενίσχυσε τη βάση πελατών της κατά σχεδόν 3.700 ρολόγια, τον Ιούλιο και περισσότερα από 4.500 τον Αύγουστο.
Όλα τούτα καταγράφονται την ώρα που τα futures του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, παραμένουν τις τελευταίες ημέρες κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, (187 ευρώ /MWh το χθεσινό κλείσιμο για παραδόσεις Οκτωβρίου) χάρη στην αυξημένη τροφοδοσία της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).