27 08 2022 | 08:00
Υπερέχει η απαισιοδοξία της αισιοδοξίας ως προς το βασικό ερώτημα των ημερών τουλάχιστον στα πλαίσια και πέριξ της ενεργειακής κοινότητας: «τι μέλλει γενέσθαι» κοιτώντας τους επόμενους μήνες με κορύφωση τον χειμώνα.
Ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Σερβίας, Dejan Stojcevski απαντά και λέει ότι έχουμε ένα εξαιρετικά περίπλοκο χειμώνα μπροστά και πλέον είναι πολύ αργά για να γίνει κάτι.
Όλοι όσοι ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος τον επερχόμενο χειμώνα, θα πρέπει να αγοράσουν το συντομότερο δυνατό ή όπως επισημαίνει, χαρακτηριστικά, «θα έπρεπε να το έχουν ήδη κάνει». Αυτή την στιγμή, οι τιμές στα Βαλκάνια για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 κυμαίνονται περίπου στα 600 ευρώ και «δεν πρόκειται να πέσουν», σύμφωνα με τον ίδιο.
Το ρωσικό αέριο ξανά στο προσκήνιο ως «σωτήρας»
Ως μόνη λύση για την εξομάλυνση των τιμών, σε καμία ωστόσο περίπτωση στα πρό κρίσης επίπεδα, είναι είτε το σταμάτημα του πολέμου είτε μια απόφαση της Γερμανίας να εισάγει αέριο μέσω του Nord Stream 1 και Nord Stream 2.
Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Βολφγκανγκ Κουμπίκι τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του αγωγού Nord Stream 2 για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Γερμανίας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας ανοίγει το ενδεχόμενο της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom δηλώνοντας σχετικά: «Έχουμε ένα συμβόλαιο που, αν δεν το εκπληρώσουμε, χρωστάμε δισεκατομμύρια, από την άλλη πλευρά, βάσει αυτού μπορούμε να πάρουμε φυσικό αέριο, το οποίο είναι ένα από τα φθηνότερα που μπορούν να βρεθούν. Και διερωτόμαστε αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι».
Συμπλήρωσε δε πως «δεν υπάρχουν συζητήσεις αυτή την στιγμή με την Gazprom, ωστόσο η κυβέρνηση έχει στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις».
«Καιρού θέλοντος» ενεργειακή ασφάλεια…
Στην τελευταία του έκθεση, το ερευνητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Centre) προβλέπει υψηλότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες για τους μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος, καθώς και περισσότερες ξηρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιβηρική Χερσόνησο, την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Τα παραπάνω δεν συνιστούν καλά νέα, όπως αναφέρει ο Stojcevski, μιλώντας στο Balkan Green Energy News, υπογραμμίζοντας ότι η βαλκανική περιοχή εξαρτάται πρωτίστως από τις μονάδες άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Όταν τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά (όπως συμβαίνει στη Σερβία) και όταν οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ενεργειακό εφοδιασμό για την επόμενη περίοδο, τότε όλα τα χρήματα του κόσμου δεν θα ήταν αρκετά για να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση βλάβης σε μια μεγάλη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως συνέβη στη Σερβία τον περασμένο χειμώνα).
Καταλήγοντας ο ίδιος επισήμανε πως εάν η Γερμανία, η οποία αποτελεί βασικό «παίκτη» στην αγορά ηλεκτρισμού της Ευρώπης, επιμείνει περαιτέρω στις προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τότε οι υψηλές τιμές ενέργειας θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.
Energi Danmark: Ενεργειακή αγορά σε πλήρη πανικό
Η δυσκολία επαναφοράς της αγοράς ενέργειας σε ομαλά επίπεδα αποτυπώνεται επίσης στα market report εταιρειών που παρακολουθούν την αγορά ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ξεχωρίζουν το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα, όπου εκεί η απάντηση δεν διαφαίνεται απλή και εύκολη να δοθεί ή σίγουρα δεν «πείθει» αν κρίνουμε από τις «αντιδράσεις» και τα «σήματα» των αγορών.
Πιο συγκεκριμένα, στο ημερήσιο report της Energi Danmark για την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στον τομέα του αερίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως το ράλι των τιμών συνεχίζεται με τα συμβόλαια επόμενης ημέρας όσο και τις καμπύλες συμβολαίων να εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά. «Ο φόβος για έλλειμμα προσφοράς το φθινόπωρο και το χειμώνα συνεχίζει να ωθεί τις τιμές ανοδικά, ενώ η μικρή διόρθωση των τιμών στις αρχές της εβδομάδας ήταν μονάχα μια προσωρινή απόσπαση προσοχής για μια αγορά σε πλήρη πανικό».
Προβλέπει επίσης πως η γερμανική αγορά ηλεκτρισμού που πλέον έχει μπει για τα καλά σε «τροχιά» αρνητικών ρεκόρ αργά ή γρήγορα, θα συμπαρασύρει και όλο τον ευρωπαϊκό βορρά στον ίδιο δρόμο.
Energy Intelligence: Μαγική εναλλακτική δεν υπάρχει
Ενδιαφέρον τέλος έχει η επισήμανση της Energy Intelligence, σχολιάζοντας τις δυνατότητες της Ευρώπης ως προς την διαθεσιμότητα εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, πως τα νούμερα – ως έχουν – πρακτικά δεν βγαίνουν, χωρίς επίσης να υπάρχει και κάποια εναλλακτική που ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί.
«Εν ολίγοις, δεν υπάρχει γίγαντας που κοιμάται κα θα ξυπνήσει στο τοπίο του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι η καταστροφή της ζήτησης πρέπει να είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός για την εξισορρόπηση των αγορών».
Μια γρήγορη ματιά στους κορυφαίους κατόχους αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δείχνει ότι η πιο πλούσια σε πόρους χώρα στην Ευρώπη – η Νορβηγία – μόλις και μετά βίας βρίσκεται στις 20 πρώτες παγκοσμίως. Βέβαια, όπως υπογραμμίζεται, οι εταιρείες, όπως για παράδειγμα η νορβηγική Equinor, πραγματοποιούν γεωτρήσεις πλήρωσης και βελτιστοποιούν τις εγκαταστάσεις όπου μπορούν σε μέρη όπως η Βόρεια Θάλασσα και στα λίγα εναπομείναντα χερσαία πεδία.
Ωστόσο, οι περισσότεροι όγκοι που θα μπορούσαν να φτάσουν στην αγορά της Ευρώπης πριν το τέλος του επόμενου χειμώνα θα έπρεπε να βρίσκονται πολύ νωρίτερα στο στάδιο της ανάπτυξης κι όπως συμβαίνει τώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα και περισσότερο πολλαπλασιάζονται οι φωνές που καταδεικνύουν ως λύση την μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) για την αξιοποίηση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει απορριφθεί σε επίπεδο Ευρώπης δεδομένου ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, ιδιαίτερα όπου εντοπίζονται τέτοια κοιτάσματα (πχ. Ολλανδία).
ΠΗΓΗ energypress.gr