08 06 2022 | 07:31
Κανονικά τρέχουν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι τα επιχειρηματικά τους σχέδια για την κατασκευή των νέων σύγχρονων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Μπορεί το στρατηγικό σχέδιο της Ε.Ε. “REPowerEU” να προβλέπει την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ και άλλων εναλλακτικών καυσίμων με χαμηλές εκπομπές αέριων ρύπων προς αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, ωστόσο αποτελεί κοινή πεποίθηση της ευρωπαϊκής και της εγχώριας αγοράς πως το φυσικό αέριο θα είναι η κύρια πηγή ενέργειας στη μετάβαση προς την κλιματικά ουδέτερη εποχή.
Έτσι και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το σχήμα των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – MOTOR OIL ξεκίνησε από τις αρχές του Μαίου, μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, τις εργασίες κατασκευής του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή. Οι δύο όμιλοι όταν θα ολοκληρωθεί η μονάδα θα είναι η μεγαλύτερη σε ισχύ έναντι των υπολοίπων που επίσης βρίσκονται στο στάδιο πριν την εκκίνηση των οικοδομικών εργασιών.
Η Elpedison εντός του Ιουνίου, λένε οι πληροφορίες, θα λάβει την επενδυτική απόφαση προκειμένου στη συνέχεια να μπει σε τροχιά υλοποίησης της τρίτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Ήδη στο χώρο των διυλιστηρίων της Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει οι πρώτες χωματουργικές εργασίες. Ο νέος σταθμός της εταιρείας είναι ισχύος 826 MW.
Μέσα στον μήνα ή το αργότερο τον Ιούλιο και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου θα λάβει επίσης την επενδυτική απόφαση για τον πρώτο της CCGT. Θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη και η ισχύς του ανέρχεται στα 840 MW. Πηγές αναφέρουν ότι παραμένει το ενδιαφέρον της Εταιρίας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Β. Μακεδονίας «AD ESM» για συμμετοχή με 25% στο νέο σταθμό.
Οι προαναφερόμενοι «παίκτες» εκτιμούν πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει χρόνο μπροστά της όπως φυσικά και ο συνδυασμός τους με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Οι νέες μονάδες, μαζί με εκείνη και της Mytilineos ισχύος 826 MW που είναι λίγο πριν τη θέση σε λειτουργία, θα αντικαταστήσουν το έλλειμμα ισχύος που προβλέπεται να αφήσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όταν θα κλείσουν μετά το 2028.
Επιπλέον, βλέπουν σημαντικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια, όπου και αναμένεται να εξάγουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
ΠΗΓΗ energypress.gr