Στο 25% η πιθανότητα για εύρεση φυσικού αερίου στους ελληνικούς στόχους energypress.gr

19 04 2022 | 09:04
Η πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης τοποθετεί την εκτίμηση για το μέγεθος των ελληνικών κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη στα 70 με 90 τρισ. κυβικά πόδια, με εκτιμώμενη αξία τα 250 δισ. ευρώ.
Το μέγεθος αυτό βασίζεται στα ερευνητικά δεδομένα που έχουν προκύψει από τις σεισμικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες έχουν εντοπίσει συγκεκριμένες γεωλογικές δομές με υψηλή πιθανότητα να υπάρχουν εκεί κοιτάσματα.
Ποιες είναι οι πιθανότητες να εντοπιστούν σε αυτές τις δομές κοιτάσματα; Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΕΝΕ για κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετικό ποσοστό επιτυχίας, το οποίο συναρτάται από τα δεδομένα που υπάρχουν στις μελέτες.
Για παράδειγμα στην Κρήτη υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει καθώς οι σεισμικές έρευνες που έχουν γίνει είναι αρκετά αραιές. Αντίθετα σε αρκετές περιοχές του Ιονίου τα δεδομένα είναι καλύτερα και υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας έως και 25%, ποσοστό που για τους γνώστες της αγοράς θεωρείται αρκετά υψηλό.
Το ίδιο ισχύει και για αρκετές περιοχές στο Θερμαϊκό κόλπο, όπου υπάρχουν συγκεκριμένες χαρτογραφημένες περιοχές στις οποίες εύκολα μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις.
Επίσης και σε αρκετές περιοχές του Ιονίου δεν χρειάζεται να γίνουν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες αλλά μπορούν να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις με τα υπάρχοντα δισδιάστατα σεισμικά.
Σε κάθε περίπτωση για την περιοχή νοτίως της Κρήτης εκτιμάται ότι υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες, αρκεί να χαραχτούν μεγάλες παραχωρήσεις, άνω των 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπως συνέβη με τις παραχωρήσεις στα νότια και δυτικά του νησιού όπου ήρθαν οι Total και ExxonMobil.
Το ΙΕΝΕ υποστηρίζει την ανάγκη της επιστροφής των ερευνών και την ένταξη στην ατζέντα της κυβέρνησης της υπόθεσης των υδρογονανθράκων και στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζει τις πρόσφατες ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη και το 2021 πλήρωσε 8 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ποσό που αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισ. το 2022, φτάνοντας στο 6 – 7% του ΑΕΠ.
Ως προς το τι χρειάζεται για να προχωρήσει η ανάπτυξη των ελληνικών κοιτασμάτων, το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση χωρίς παλινδρομήσεις, σταθερή οικονομική και ενεργειακή πολιτική, ενθάρρυνση των εταιρειών που έχουν άδειες καθώς επίσης και προσέλκυση νέων επενδυτών με νέες προκηρύξεις διαγωνισμών σε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές με πολλά ερευνητικά δεδομένα όπως στα νότια της Κρήτης.
Τα τεχνικά στοιχεία που έχουν συλλεγεί, ιδίως στα τελευταία 10 χρόνια δείχνουν ότι η χώρα έχει υδρογονάνθρακες ιδίως στις περιοχές της Κρήτης, του Ιονίου και της Θάσου. Οι ποσότητες μπορούν να φτάνουν έως και τα 2 – 2,5 τρισ. κυβικά μέτρα, που εν δυνάμει μαζί με τα αποθέματα της Κύπρου και του Ισραήλ μπορούν να καλύψουν το 20% των αναγκών της Ε.Ε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως επισημαίνεται από το ΙΕΝΕ για κάθε 1 TCF πιθανού κοιτάσματος απαιτούνται επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι πχ για πιθανό κοίτασμα 10TCF στην Κρήτη θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 20 δις. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τέλος στο ενδεχόμενο αποχώρησης από τις παραχωρήσεις της Κρήτης των μεγάλων διεθνών εταιρειών, το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι θα αποτελέσει έκπληξη μια τέτοια αποχώρηση, καθώς τεχνικά τα πρότζεκτ "αρέσουν" στις εταιρείες ενώ οι στρατηγικές, παρά τις τροποποιήσεις στην τακτική, δύσκολα αλλάζουν.
Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που όντως αποχωρήσουν το Ινστιτούτο εκτιμά ότι υπάρχουν άλλες που εταιρείες που ενδιαφέρονται για τη χώρα και τις συγκεκριμένες περιοχές.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr