14 04 2022 | 07:30
Τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία ο σταθμός φόρτωσης φορτηγών αυτοκινήτων με LNG (truck loading station) στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Διαχειριστή.
Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΔΕΣΦΑ για την τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης καθώς και την πρόταση για την μεθοδολογία και το επίπεδο τιμολόγησης έχουν υποβληθεί επισήμως στην ΡΑΕ από τον Δεκέμβριο του 2021 και αναμένεται η έγκρισή τους μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς το ενημερωτικό του ΔΕΣΦΑ αναφέρει περί τα μέσα Απριλίου. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα κρατήσεων αναμένεται να εκκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ, όπως προαναφέρθηκε η εμπορική λειτουργία της υποδομής προσδιορίζεται για τον Ιούνιο του 2022.
Ο σταθμός ανήκει στην κατηγορία των έργων εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (small scale LNG) ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, που προβλέπονται στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.
Το LNG Truck-Loading Station έγκειται στην δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με την χρήση φορτηγών, ειδικά διαμορφωμένων για την μεταφορά του καυσίμου. Λόγω της υψηλής ενεργειακής πυκνότητας που διαθέτει το LNG, τα φορτηγά μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας οδικώς, προσομοιώνοντας σε έναν εικονικό αγωγό, παρέχοντας, ταυτόχρονα, υψηλή ευελιξία στην προμήθεια φυσικού αερίου.
Σε workshop που πραγματοποίησε ο Διαχειριστής εχθές με θέμα τον Σταθμό Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα, οι ομιλητές-στελέχη του Διαχειριστή υπογράμμισαν πως αποτελεί μια ευέλικτη λύση για την μεταφορά ποσοτήτων LNG στο εσωτερικό της χώρας. Μπορούν να εξυπηρετηθούν βιομηχανικοί καταναλωτές καθώς και για υπηρεσίες εφοδιασμού πλοίων (truck-to-ship bunkering), οχημάτων (truck-to-vehicle) ή ακόμη και για την προμήθεια απομακρυσμένων δικτύων διανομής, λειτουργώντας ως εικονικός αγωγός. Επιπρόσθετα, η εν λόγω υπηρεσία μπορεί να συνδυαστεί με άλλες υπηρεσίες μικρής κλίμακας LNG (ssLNG Services), δημιουργώντας ένα σχετικά ευέλικτο δίκτυο από μακρύτερα και μικρότερα hubs διανομής LNG.
Ως προς την διαδικασία φόρτωσης των φορτηγών, αυτά θα μεταφέρονται με φέρυ στην Ρεβυθούσα από τρία διαφορετικά σημεία αναχώρησης, όπως απεικονίζονται στην παρακάτω χάρτη, προς καλύτερη εξυπηρέτηση και διαχείριση των αναγκών.
Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν 3 λιμάνια καθόλη την διάρκεια ζωής της υποδομής. Το πρώτο είναι η Ελευσίνα (Κρόνος), το δεύτερο στο Πέραμα Μεγαρίδας και το τρίτο και μόνιμο θα είναι η Αλμύρα. Αρχικά θα αξιοποιηθεί το λιμάνι της Ελευσίνας, όπου από τον Ιούνιο του 2022 θα είναι δυνατή η υποδοχή φορτηγών και η μεταφορά τους με φέρυ, στο νησάκι της Ρεβυθούσας. Η απλή μετάβαση από το λιμάνι της Ελευσίνας έως την Ρεβυθούσα υπολογίζεται σε 11 μίλια και απαιτεί περίπου 1 ώρα.
Η υποδομή στο Πέραμα Μεγαρίδος, η οποία εκτιμάται πως θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, θα αξιοποιηθεί ως μια ενδιάμεση λύση μέχρι η μόνιμη λύση του λιμένα Αλμύρας τεθεί σε λειτουργία. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ, το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος θα λειτουργήσει και ως back-up σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του σταθμού. Να σημειωθεί ότι η απλή μετάβαση στην Ρεβυθούσα υπολογίζεται σε 3.7 μίλια.
Όταν τεθεί σε λειτουργία η 3η επιλογή, αυτή στον Λιμένα Αλμύρας, θα εξυπηρετεί τον σταθμό ως μόνιμη υποδομή για την μεταφορά φορτηγών στο νησί του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η απόσταση από την Ρεβυθούσα υπολογίζεται σε 1 μίλι.
Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, το φερυ θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει δύο LNG φορτηγά κάθε φορά. Λαμβάνοντας υπόψη την διάρκεια του του ταξιδιού μετ’ επιστροφής, τους απαραίτητους ελέγχους και μετρήσεις πριν και μετά την φόρτωση, τον χρόνο φόρτωσης αυτόν καθ’αυτόν, τους σχετικούς κανονισμούς πλοήγησης, το ημερήσιο πρόγραμμα λειτουργίας, ο σταθμός δύναται να εξυπηρετεί περίπου 4,300 φορτώσεις σε ετήσια βάση.
Αρχικά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ο απαιτούμενος χρόνος φόρτωσης ενός φορτηγού υπολογίζεται σε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, προκειμένου να περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές προσαρμογές. Από το 2023 και εφεξής, ο χρόνος φόρτωσης θα μειωθεί στην μία ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και τις ανάγκες της αγοράς, οι ώρες λειτουργίας της υποδομής θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω, όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό ενημερωτικό του ΔΕΣΦΑ. Επίσης, στη «σκέψη» του Διαχειριστή είναι να εγκατασταθεί και μια δεύτερη προβλήτα προς εξυπηρέτηση της υπηρεσίας truck loading με σκοπό να καλύψει την πρόσθετη ζήτηση, εφόσον υπάρξει.
ΠΗΓΗ energypress.gr