04 03 2022 | 07:34
Η ανάλυση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι έρευνες υδρογονανθράκων στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά και οι πιθανές προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο του upstream στη χώρα μας, θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου αύριο, Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αναμένεται να λάβει μέρος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Στόχος να επανεκτιμηθεί αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες να ενταχθούν πιο αποτελεσματικά στη «φαρέτρα» των κινήσεων που έχει καταστήσει αναγκαίες ο πόλεμος στην Ουκρανία, για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου.
Όπως έχει ήδη διαφανεί, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ωθήσει την Ε.Ε. να αναδιατάξει την ενεργειακή πολιτική της, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Στο ίδιο πλαίσιο, αρκετά κράτη-μέλη «γράφουν ξανά από την αρχή» την ενεργειακή τους στρατηγική, βλέποντας με διαφορετική πλέον οπτική τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην επικράτειά τους, καθώς καταστρώνουν σχέδια για απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανεκτίμηση του προγράμματος E&P, στην περίπτωση της χώρας μας, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση μετακίνηση από τις βασικές ενεργειακές προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Ωστόσο αυτό που διερευνάται, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης, είναι κατά πόσο (και με ποια «φόρμουλα») θα ήταν δυνατόν να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, στο οποίο η Ελλάδα στοχεύει να πρωταγωνιστήσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΑΠΕ παραμένουν ακλόνητα «αιχμή του δόρατος» της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, με απώτερο στόχο τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Παρʼ όλα αυτά, με δεδομένο πως κατά τη μετάβαση αυτή, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει «καύσιμο-γέφυρα», στηρίζοντας την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, εξετάζεται αν στην πορεία της απανθρακοποίησης υπάρχει «χώρος» για τον κλάδο του upstream, ειδικά αν αυτός συνδυασθεί με νεοεμφανιζόμενες «πράσινες» εφαρμογές.
Πέρα πάντως από τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επανεκτίμηση του προγράμματος υδρογονανθράκων έρχεται σε μία περίοδο που, όπως έχει γράψει το energypress, παρατηρείται κινητικότητα στον κλάδο. Έτσι, τον Ιανουάριο διεξήχθησαν οι σεισμικές έρευνες στο «Μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακό Κόλπος) από το ειδικό ερευνητικό σκάφος SW Cook, για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Το ίδιο σκάφος προχώρησε στη συνέχεια στην πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων και στο οικόπεδο «Ιόνιο», που επίσης έχει παραχωρηθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Στην ανακοίνωσή της για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των σεισμικών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, η ΕΔΕΥ επισημαίνει ότι από προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις Ελλήνων και διεθνών αναλυτών έχει προκύψει ότι η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ δεν πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Κρήτη, με κύρια αιτία, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μη έγκαιρη ανεύρεση ερευνητικού σκάφους. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης παραχώρησης των δύο μπλοκ, η κοινοπραξία θα χρειαστεί μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο να ζητήσει παράταση της πρώτης φάσης των ερευνών στην περίπτωση που ενδιαφέρεται να διατηρήσει τις δύο παραχωρήσεις. Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, ακόμη δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα.
ΠΗΓΗ energypress.gr