Δεν φεύγουν TOTAL και ΕXXON από τις έρευνες της Κρήτης - Το ΣτΕ κρίνει την επένδυση

Δεν φεύγουν TOTAL και ΕXXON από τις έρευνες της Κρήτης - Το ΣτΕ κρίνει την επένδυση
Δεν φεύγουν TOTAL και ΕXXON από τις έρευνες της Κρήτης - Το ΣτΕ κρίνει την επένδυση
Ο γαλλικός κολοσσός πραγματοποιεί  μελέτες αυτή την περίοδο για να αξιολογήσει το επίπεδο εκπομπών ρύπων από τα δύο μπλοκ της Κρήτης βάσει της κεντρικής της στρατηγικής μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Mε τις περιβαλλοντικές αντιδράσεις που στοχευμένα το τελευταίο διάστημα κατευθύνονται κατά της γαλλικής Total, της εταιρίας operator στις παραχωρήσεις των δύο υποθαλάσσιων περιοχών Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης, φαίνεται ότι συνδέεται η νέα αναστολή του προγράμματος σεισμικών ερευνών της κοινοπραξίας Τotal- ExxonMobil-EΛΠΕ.
Η κοινοπραξία κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στην στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναθεωρημένο πλάνο διεξαγωγής σεισμικών ερευνών.

Οι έρευνες είχαν προγραμματιστεί αρχικά για το 20-21, αναβλήθηκαν μετά από αίτημα για παράταση της κοινοπραξίας για το 2021-2022 .
Θα έπρεπε δηλαδή οι έρευνες να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2021. Αντ αυτού η κοινοπραξία παρουσίασε στην ΕΕΔΥ ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα που μεταθέτει τις σεισμικές έρευνες για το 2022-2023. Η κοινοπραξία δεν έχει υποβάλλει, σύμφωνα με πληροφορίες αίτημα παράτασης, κάτι που όμως μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή, αφού η σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε το 2019 με το ελληνικό δημόσιο προβλέπει δικαίωμα παράτασης μέχρι και το 2025.
Κλειδί η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ

Η νέα αναστολή του προγράμματος ερμηνεύτηκε από κάποιες πλευρές ως πρόθεση εγκατάλειψης των ελληνικών οικοπέδων από τις δύο πολυεθνικές, σε συνέχεια και της αποχώρησης της ισπανικής Repsol. Η συγκυρία ωστόσο μετά και τον χαρακτηρισμό από την ΕΕ του φυσικού αερίου ως πράσινη επένδυση ευνοεί επενδύσεις και στον τομέα των εξορύξεων αφού δίνει παράταση ζωής στο καύσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2050. Ισχυρό είναι εξάλλου το ενδιαφέρον των δύο πολυεθνικών για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, κάτι που επιβεβαιώνουν τα γεωτρύπανα της ExxonMobil -Qatar Petroleum στο «οικόπεδο 10» στην Κύπρο.
Η εκκρεμότητα με την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για τις εταιρίες που καλούνται να βάλουν λεφτά και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που προτιμούν να μεταθέσουν το πρόγραμμα ερευνών προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η εκδίκαση της αίτησης είχε οριστεί μετά από δύο αναβολές για τις 7 Οκτωβρίου 2021 και αναβλήθηκε εκ νέου για τις 2 Φεβρουαρίου 2022.

Η TOTAL αντιμέτωπη με τους απανταχού οικολόγους

Η Τotal έχει ένα πρόσθετο λόγο να ανησυχεί για τις επιπτώσεις από τις οικολογικές αντιδράσεις καθώς τους τελευταίους μήνες έχει βρεθεί στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων διεθνώς.
Με το σύνθημα “collapse Total” το διάστημα 15 έως 22 Νοεμβρίου 2021 το κίνημα της «Συμφωνίας της Γλασκώβης» όπως αυτοαποκαλείται ξεκίνησε μια σειρά δράσεων σε κατά τόπους γραφεία της γαλλικής εταιρίας από τη Βολιβία , τη Χιλή, το Λίβανο και το Κογκό μέχρι την Μάλαγα, το Παρίσι, το Λονδίνο και την Κοπεγχάγη. Προτεραιότητα της γαλλικής εταιρίας σε αυτή τη συγκυρία είναι να διαφυλάξει την ομαλή εξέλιξη των δραστηριοτήτων ανά τον κόσμο, κάτι που συνάγεται και από το γεγονός ότι έχει ενημερώσει το ελληνικό δημόσιο, ότι δεν θα παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ γιατί δεν θα ήθελε να στρέψει πάνω της τα πυρά των οικολόγων.

Με αυτά τα δεδομένα μέσω της αναβολής του ελληνικού προγράμματος, εικάζεται ότι η Total στέλνει ένα σήμα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Από πουθενά δεν προκύπτει επί του παρόντος τουλάχιστον ότι οι δύο πολυεθνικές εγκαταλείπουν το ανεξερεύνητο και πολλά υποσχόμενο δυναμικό υδρογονανθράκων της Κρήτης . H Τotal η οποία έχει κάνει επενδυτική στροφή και στην πράσινη ενέργεια και έχει από πέρυσι αλλάξει και το ονομά της σε TotalEnergies πραγματοποιεί επίσης μελέτες αυτή την περίοδο για να αξιολογήσει το επίπεδο εκπομπών ρύπων από τα δύο μπλοκ της Κρήτης βάσει της κεντρικής της στρατηγικής μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr