27 12 2021 | 10:13
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πληθαίνουν στους δρόμους, οι μεγάλες επιχειρήσεις κρίνονται για την περιβαλλοντική ευαισθησία τους και οι κοινωνίες δείχνουν να συνειδητοποιούν πλέον τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, έπειτα από μία χρονιά όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Και όμως, ο κόσμος πρόκειται να καταναλώσει μέσα στο 2022 περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη χρονιά.
Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια ανέκαμψε ισχυρά μέσα στο 2021, καθώς τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού χαλάρωσαν. Και πρόκειται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο μέσα στο 2022.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,3 εκατ. βαρέλια, στα 99,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσει στο ρεκόρ του 2019, δηλαδή της τελευταίας «κανονικής» χρονιάς πριν από την πανδημία.
Και η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να εκτροχιάζει την ανάκαμψη της ζήτησης για ενέργεια.
«Τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού αναμένεται να έχουν πολύ ηπιότερες επιπτώσεις στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα του Covid, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των εκτεταμένων προγραμμάτων εμβολιασμών», αναφέρει η IEA σε έκθεσή της.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η ζήτηση για καύσιμα και πετροχημικά στον τομέα των οδικών μεταφορών θα συνεχίσει να εμφανίζει υγιή ανάπτυξη.
Η μοναδική εξαίρεση είναι ο τομέας των αερομεταφορών, όπως η IEA υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κατανάλωση καυσίμων αεροπλάνων, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις κατά της εξάπλωσης της Όμικρον.
Ο ΟΠΕΚ, πάντως, δεν αναθεώρησε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου του 2022 στην έκθεσή του για τον Δεκέμβριο. «Οι επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης Όμικρον αναμένεται να είναι ήπιες και βραχύβιες, καθώς ο κόσμος είναι περισσότερο σε θέση να διαχειρίζεται τον κορωνοϊό και τις σχετικές προκλήσεις», ανέφεραν οι αναλυτές του ΟΠΕΚ.
(moneyreview.gr)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/iea-o-kosmos-tha-katanalosei-perissotero-petrelaio-apo-pote-2022