Κλιματική αλλαγή: «Βροχή» μηνύσεων κατά πετρελαϊκών κολοσσών

 
13 08 2021 | 14:03
Έρευνα της Verisk Maplesoft ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα θα στοχοποιηθούν από μηνύσεις, κάτι λογικό αφού το 83% των εκπομπών αερίων στον πλανήτη οφείλεται σε καύση υδρογονανθράκων - Πολλοί στο νομικό κόσμο καλούν για ένα επίσημο χαρακτηρισμό της «οικοκτονίας» (ecocide) ως διεθνές έγκλημα.
 
Οι μεγάλες πετρελαϊκές αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα αυξημένο αριθμό μηνύσεων τα επόμενα χρόνια, κάτι που οι αναλυτές παρομοιάζουν με τις μηνύσεις κατά των μεγάλων εταιρειών καπνικών από ακτιβιστές, σύμφωνα με το CNBC.
Η πιθανότητα της αύξησης αυτών των νομικών διαδικασιών έναντι των επιχειρήσεων αυτών έρχεται μετά από μια ιστορική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης κατά της Royal Dutch Shell, το οποίο τον περασμένο Μάιο αποφάσισε πως ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός θα πρέπει να θέσει πιο υψηλούς στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων. Επίσης αποφάσισε πως η Shell είναι υπεύθυνη για τις εκπομπές αερίων των προμηθευτών της.
Η απόφαση αυτή είναι και η πρώτη δικαστική απόφαση που ακολουθεί τους κανόνες της συμφωνίας του Παρισιού και αποτελεί ορόσημο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 
Mια πρόσφατη έρευνα της Verisk Maplesoft ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και και ηλεκτρισμού θα στοχοποιηθούν από μηνύσεις, κάτι λογικό αφού το 83% των εκπομπών αερίων οφείλεται σε καύση υδρογονανθράκων.
Aπό την αρχή του 21ου αιώνα πάνω από 2.000 νομικές υποθέσεις έχουν τεθεί σε δικαστήρια κατά των επιχειρήσεων αυτών, το 90% στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αλλά νέες τοποθεσίες έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν αύξηση των μηνύσεων, όπως η Αργεντινή, η Νότια Αφρική και η Ινδία μεταξύ άλλων. 
Φέτος και μόνο, σύμφωνα με την Verisk Maplesoft, 70 τέτοιες μηνύσεις έχουν κατατεθεί παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί αύξηση με οποιοδήποτε άλλο πρώτο εξάμηνο. Οι αναλυτές έχουν φτάσει να χαράζουν παραλληλισμούς με τις μηνύσεις κατά των κολοσσών της καπνοβιομηχανίας τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. 
Δεκαετίες ολόκληρες πριν την προσπάθεια των πετρελαϊκών και των εταιρειών παραγωγής φυσικού αερίου προς αποδυνάμωση της κοινής γνώμης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, οι καπνοβιομηχανίες είχαν προσπαθήσει να μειώσουν την επιστημονικά αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου στους πνεύμονες.
Οι ρυθμιστές δεν είχαν δράσει γρήγορα και πολλές μηνύσεις είχαν αποτύχει. Παρόλα αυτά, το 2006 μια απόφαση-ορόσημο στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές καπνοβιομηχανίες είχαν παραπλανήσει τους πολίτες όσον αφορά τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.
 
Εκτός από τις μηνύσεις κατά των εταιρειών που παράγουν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων, οι κυβερνήσεις πιέζονται να αυξήσουν τις πιέσεις προς τις επιχειρήσεις αυτές έτσι ώστε να προστατεύσουν τις επόμενες γενιές.
Η κυβέρνηση της Γουιάνα έχει μηνυθεί από δύο πολίτες οι oποίοι προσπαθούν να αντισταθούν στις προσπάθειες της ExxonMobil για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε offshore πλατφόρμες κοντά στις ακτές της χώρας. Η μήνυση που κατατέθηκε υποστηρίζει πως η προσπάθεια της εταιρείας πλήττει την υγεία των πολιτών της χώρας και είναι η πρώτη του είδους της στην Καραϊβική.
Στην Ευρώπη την ίδια στιγμή, ακτιβιστές και ΜΚΟ έχουν ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καταρρίψει τις προσπάθειες της Νορβηγίας για άντληση υδρογονανθράκων στον Αρκτικό κύκλο. Οπως και να έχει, η απόφαση κατά της Shell είναι αυτή που αποτελεί ορόσημο στην όλη προσπάθεια.
Τα ρίσκα μιας αύξησης του αριθμού των μηνύσεων αυτού του είδους για τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν και την αλλαγή των απόψεων των πολιτών για την κλιματική αλλαγή, την πληγείσα εταιρική εικόνα των βιομηχανιών και την επέκταση των μηνύσεων που μπορούν να κατατεθούν κατά των εταιρειών. Λαμβάνει χώρα σε μια δεκαετία καθόλα σημαντική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματίες να πιέζονται από τη Συμφωνία του Παρισιού. Πολλοί στο νομικό κόσμο καλούν για ένα επίσημο χαρακτηρισμό της “οικοκτονίας” (ecocide) ως διεθνές έγκλημα.
Αυτός ο χαρακτηρισμός αναφέρεται στη μαζική ζημία κατά των οικοσυστημάτων, από βιομηχανική ρύπανση μέχρι την απελευθέρωση μικροπλαστικών στον ωκεανό. Ενα πάνελ του Stop Ecocide Foundation δημοσίευσε μία νομική υπόσταση του όρου την Τρίτη, προσπαθώντας να τον θέσει ως νομικό πλαίσιο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα διεθνή δικαστήρια. Η οικοκτονία μπορεί να συμπεριληφθεί μαζί με άλλα διεθνή εγκλήματα όπως τα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

(newmoney.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/klimatiki-allagi-vrohi-minyseon-kata-petrelaikon-kolosson

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr