Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανεβάσει ξανά τις χονδρεμπορικές τιμές, επιβαρύνοντας τους λογαριασμούς. Εισαγωγές και φυσικό αέριο στο προσκήνιο. Βυθίστηκε η συμμετοχή των ΑΠΕ, λόγω καιρικών συνθηκών.
Δημοσιεύθηκε: 28 Ιουνίου 2021 - 08:27
Έσπασαν το κοντέρ οι εισαγωγές ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα, που χαρακτηρίσθηκε από υψηλές θερμοκρασίες. Η αυξημένη ζήτηση, σταδιακά από την περασμένη Τρίτη, καλύφθηκε ουσιαστικά από εισαγωγές και φυσικό αέριο, με τις ΑΠΕ να έχουν εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ωστόσο, το διασυνοριακό εμπόριο θεωρείται «αχίλλειος πτέρνα», καθώς στην περίπτωση που αυξηθούν οι θερμοκρασίες την τρέχουσα εβδομάδα και στην Κεντρική Ευρώπη, θα περιοριστεί εύλογα, γιατί θα αναστραφούν οι ροές για να καλυφθεί η ζήτηση στις χώρες αυτές. Αυτός είναι και ο προβληματισμός των αρμόδιων υπηρεσιών του ΑΔΜΗΕ, με δεδομένο ότι από αύριο, Τρίτη, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα στη χώρα μας και μάλιστα παρατεταμένο.
Οι ακριβές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα έστρεψαν τους εμπόρους ενέργειας στις εισαγωγές από γειτονικές χώρες. Το Σάββατο καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα με 34,803 GWh, από 16,772 GWh την Πέμπτη, δηλαδή, υπερδιπλασιάστηκαν. Οι μεγαλύτερες ποσότητες διακινήθηκαν από το σύνορο με τη Βόρεια Μακεδονία και ακολούθησαν η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αλβανία. Από την Ιταλία οι εισαγωγές είναι μηδενικές, καθώς το υποθαλάσσιο καλώδιο θα παραμείνει εκτός ως τις 30 Ιουνίου, λόγω συντήρησης.
Με την προβλεπόμενη αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να πιεστούν προς τα πάνω για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και οι χονδρεμπορικές τιμές, με αρνητικές συνέπειες για τα τιμολόγια ηλεκτρισμού. Οι καταναλωτές αναμένεται να δουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα τιμολόγιά τους, που περιέχουν ακριβές ρήτρες Οριακής Τιμής Συστήματος.
Η κάλυψη της ζήτησης την προηγούμενη εβδομάδα έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα, λόγω της υψηλής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των Διαχειριστών. «Έχουμε περιθώρια ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή στο Euro2day.gr.
Πάντως, και το φορτίο του Συστήματος κρατήθηκε τελικά κάτω από 8.000 MW. Την Παρασκευή, στην αποκορύφωση της ζήτησης, η αιχμή σημειώθηκε μεταξύ των ωρών 9 και 10 το βράδυ, με το ανώτατο φορτίο στις 7.936 MW. Την Πέμπτη σκαρφάλωσε στις 7.762 MW και το Σάββατο έπεσε, όπως αναμενόταν, στις 7.657 MW.
Εκτός από το διασυνοριακό εμπόριο, το επόμενο μεγάλο στοίχημα θεωρείται η αντοχή του εξοπλισμού, είτε έχει να κάνει με τις υφιστάμενες μονάδες είτε με τα στοιχεία του Συστήματος (γραμμές μεταφοράς και διανομής, μετασχηματιστές, υποσταθμοί, κ.λπ.).
Ο ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του, ρίχνει βάρος στη συνεχή βελτίωση του Συστήματος, με υποστηρικτικές κινήσεις που γίνονται κυρίως τις βραδινές ώρες, ενώ σε συνεχή ετοιμότητα είναι και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, παρεμβαίνοντας για τη διόρθωση βλαβών, όπου εντοπίζονται.
Σημαντικές απώλειες από μονάδες ηλεκτρισμού δεν καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ένας, μόνον, σταθμός φυσικού αερίου βγήκε εκτός για λίγες ώρες την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ η μονάδα 1 του Αγίου Δημητρίου (λιγνιτική) χρειάστηκε περίπου ένα 24ωρο για να αποκατασταθεί η βλάβη της, οπότε επανήλθε και πάλι στο Σύστημα.
Η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται από την Τρίτη, με τη συνολική παραγωγή ενέργειας και το ισοζύγιο διασυνδέσεων να διαμορφώνεται στις 131,474 GWh. Την Τετάρτη η ζήτηση αυξήθηκε στις 143,231 GWh, για να φθάσει στις 154,661 GWh την Πέμπτη και να κορυφωθεί την Παρασκευή στις 161,261 GWh. Από το Σάββατο άρχισε να σημειώνεται μικρή κάμψη, στις 154,431 GWh.
Να σημειωθεί ότι το 1/3 του φορτίου του Συστήματος προέρχεται από την Αττική.
Η μεγαλύτερη κάλυψη της ζήτησης στο συγκεκριμένο διάστημα προήλθε από το φυσικό αέριο σε υψηλά ποσοστά 51-61%. Οι εισαγωγές ανταποκρίθηκαν με ποσοστά 11-22%. Πολύ περιορισμένη συμμετοχή είχαν οι ΑΠΕ, με ποσοστά 4-7% για δύο λόγους. Αφενός, η άπνοια έβγαλε σχεδόν έξω τα αιολικά και αφετέρου, η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών, που έδιναν ενέργεια από τις 7 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, παρουσίασε δυσχέρειες, λόγω της αφρικανικής σκόνης, που θόλωνε την ατμόσφαιρα. Την Παρασκευή ειδικά είχαν τη μικρότερη συμμετοχή, με 6,273 GWh.
Ο λιγνίτης χρησιμοποιήθηκε σε ποσοστά 4-13%, με την Παρασκευή να καταγράφεται η υψηλότερη συμμετοχή του στο ενεργειακό μίγμα της ζήτησης (20,743 GWh), με όλες τις υφιστάμενες μονάδες. Τα υδροηλεκτρικά, τέλος, επιστρατεύτηκαν σε ποσοστά 9-13%. Ο ΑΔΜΗΕ παρακολουθεί συστηματικά την πλήρωση των ταμιευτήρων και σύμφωνα με την εικόνα που δίδεται στην ιστοσελίδα του, χθες ήταν γεμάτοι σε υψηλά ποσοστά, επιτρέποντας τη χρήση τους σε έκτακτες συνθήκες.
Μια ενδεικτική εικόνα. Την πιο ζεστή μέρα, την Παρασκευή, η ζήτηση καλύφθηκε κατά 51% από φυσικό αέριο, τις εισαγωγές κατά 19%, με 30,203 GWh (το Σάββατο άγγιξαν το υψηλότερο ποσοστό τους, 22%), ΑΠΕ μόλις 4%, υδροηλεκτρικά 13% και λιγνίτες 13%. Όπως είπε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή στο Euro2day.gr, «οι εισαγωγές άφησαν τα εργοστάσια να ξεκουραστούν».
ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2085408/hlektrikh-energeia-fysiko-aerio-kai-eisagoges-kaly.html