Απεργιακό ποτάμι απαίτησε απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Απεργιακό ποτάμι απαίτησε απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίουefsyn.gr
Μαζική και πρωτόγνωρη για πολλά χρόνια ήταν η συμμετοχή στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, που βάλλει ευθέως στα εργασιακά δικαιώματα, οδηγώντας σε επί της ουσίας κατάργηση του 8ώρου, αλλά και περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.
Στην 24ωρη απεργία καλούσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, που καλούν σε κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υπερασπιστούν τα εργασιακά κεκτημένα. Το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε κόσμο, εργαζόμενους, φοιτητές και κινήματα, παρά την απεργία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εργαζόμενοι των οποίων συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση.
Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απηύθυναν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συνδικαλιστικά σωματεία, τα οποία στο σύνολό τους έδωσαν δυναμικό «παρών» στις προσυγκεντρώσεις και στη συνέχεια στην πορεία που ακολούθησε, ξεκινώντας από τα Χαυτεία και καταλήγοντας στη Βουλή. 
Τα ραντεβού για το συλλαλητήριο ήταν τρία:
• Στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου παρέστησαν ο Αλ. Τσίπρας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και κλιμάκιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά. 
• Στις 10 το πρωί στα Προπύλαια, για το ΠΑΜΕ 
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
• Στις 10.30 στα Χαυτεία τα πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΝΑΡ, Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ(μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΟΕ, κ.ά.) και συλλογικότητες εργαζόμενων.
Απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, την Αργολίδα, συνολικά σε 71 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
EUROKINISSI
Στην Αθήνα, οι πορείες ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, όπως και στη Θεσσαλονίκη, που στη διάρκεια της κινητοποίησης ξέσπασε καταιγίδα.
Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ
Στο κάλεσμά της για την απεργία η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρονταν για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων», ενώ τόνιζε πως το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:
♦ Την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αντιμεταρρύθμιση του νομοσχεδίου, που καταργεί την εμβληματικότερη κατάκτηση των εργαζομένων, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο και 101 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ώρου στη χώρα μας.
♦ Οι επιπλέον 2 ώρες εργασίας, καθημερινά, είναι χωρίς αμοιβή και χωρίς προηγούμενη συλλογική σύμβαση. Θα "επιστραφούν" στον εργαζόμενο, όταν η επιχείρηση το αποφασίσει, με μειωμένο ωράριο ή ρεπό ή μέρες άδειας. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, σε μία εποχή αυξημένης ανεργίας και εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, καλείται να… προτείνει ο ίδιος στον εργοδότη του την επιπλέον απασχόλησή του, χωρίς επιπρόσθετη αμοιβή. Να συναινέσει, δηλαδή, "εθελοντικά" στην αποστέρηση και του ελάχιστου χρόνου που του έχει απομείνει για ξεκούραση, μόρφωση και οικογενειακές υποχρεώσεις. Να μεταβληθεί σε ζωντανό εξάρτημα της επιχείρησης» όπως τονίζεται.
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
♦ Ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία.Πέρα από το γνωστό 50%+1, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, για την απεργία, προβλέπει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις, καταργώντας έτσι το δικαίωμα στον ζωντανό διάλογο, στην αντιπαράθεση των θέσεων και απόψεων, στη ζύμωση και τελικά στη σύνθεση. Πρόκειται ουσιαστικά, για την κατάργηση του δημοκρατικού διαλόγου στα συνδικάτα. Ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία τους δεν έχουν όρια, αφού από τη μια ζητούν το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων για απεργία κι από την άλλη νομιμοποιούν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στην εκπαίδευση, που είχαν συμμετοχή 5 – 8%!
♦ Καταργούν τον εμβληματικότερο και φιλεργατικότερο νόμο στη χώρα μας για τα εργασιακά, τον Ν. 1264/82. Στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%! Ταυτόχρονα, παραπέμπουν στον Ο.ΜΕ.Δ. τις απεργίες και μέχρι ο μεσολαβητής να αποφασίσει, η απεργία αναστέλλεται!
Οι ρυθμίσεις αυτές, μαζί με την κατάργηση του άρθρου 15 για τις Επιτροπές Προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών και εργαζομένων από τις απολύσεις, απομειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε ένα ήδη απονευρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, αυτό της απεργίας, όπου το 90% των απεργιών κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, προστίθενται κι άλλα εμπόδια, που στόχο έχουν την περαιτέρω φαλκίδευσή του, αν όχι την κατάργησή του.
EUROKINISSI
♦ Καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών(αν και όταν αυτές πληρώνονται) και απελευθερώνουν τις απολύσεις εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα, καμιά νομική υποχρέωση δεν έχουν οι εργοδότες για αύξηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες θα μειωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των αυξημένων υπερωριών και του 10ώρου.
Μια επιχείρηση με 100 εργαζόμενους και με 10ωρη εργασία την ημέρα (100 x 10 = 1.000 ώρες) έχει όφελος 25 ημερομίσθια, σε σχέση με την 8ωρη εργασία (100 x 8 = 800) 1.000 – 800 = 200, 200 : 8 = 25!
♦ Διαλύουν ουσιαστικά το ΣΕΠΕ απομακρύνοντάς το από την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας με τη μετατροπή του σε «δήθεν» ανεξάρτητη αρχή, απεκδυόμενοι την πολιτική ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας.
Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις.
Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες  εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο.
Τα μέτρα αυτά, προφανώς, και θα δεν αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επεκταθούν και στο Δημόσιο, όπως έγινε και το 2010 με την αύξηση του ωραρίου από 37,5 ώρες την εβδομάδα σε 40! Ειδικά τα μέτρα που αναφέρονται στη λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αφορούν και στο Δημόσιο.
Μπροστά σε αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο – λαιμητόμο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας έχουμε την υποχρέωση να αντιδράσουμε έτσι ώστε να μην κατατεθεί στη Βουλή, να μην ψηφιστεί κι αν ακόμη ψηφιστεί, να ανατραπεί.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς
Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες που πραγματοποίησαν 2ωρη απεργία -τα λεωφορεία κινήθηκαν 9 το πρωί με 9 το βράδυ για βοηθήσουν τον κόσμο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις- καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το «αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, που οδηγεί στην καταστρατήγηση του 8ωρου, στην υπονόμευση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, της ίδιας της απεργίας».
Τα σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ. δηλώνουν πως απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:
  • Στην κατάργηση του 8ώρου
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • Στην αποδυνάμωση της απεργίας Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα».
Σημαντική ήταν και η παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πορεία κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, καθώς έχουν δηλώσει ότι θα σταθούν με κάθε τρόπο εμπόδιο στην ψήφισή του στο Κοινοβούλιο.
Οι πολιτικοί αρχηγοί
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που συμμετείχε μαζί με βουλευτές του κόμματος στην κινητοποίηση, δήλωσε σχετικά:
«Η κυβέρνηση της Δεξιάς δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Για ποιών τα συμφέροντα δουλεύει και ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετεί.
Για χάρη μιας μικρής  ελίτ επιχειρηματιών, ως επί το πλείστον συνδαιτυμόνων και φίλων του κυρίου Μητσοτάκη, βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας, τον κόσμο της εργασίας.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Νομοθετεί περισσότερες ώρες δουλειάς, μικρότερο μισθό, νομοθετεί να πληρώνονται  οι εργαζόμενοι με ρεπό.
Αυτός ο κόσμος της εργασίας είναι που θα δώσει ρεπό διαρκείας πολύ σύντομα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Στον κύριο Μητσοτάκη και στους υπουργούς του. Και μια προοδευτική κυβέρνηση θα έρθει να ανατρέψει αυτές τις ρυθμίσεις του εργασιακού Μεσαίωνα. Θα έρθει να επαναφέρει την χώρα σε τροχιά κοινωνικής συνοχής και τους εργαζόμενους σε συνθήκες αξιοπρέπειας».
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της πορείας του ΠΑΜΕ:
«Ότι και να κάνει η κυβέρνησης το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνεδητοποιήσουν τη δύναμή τους, μπορούν να το αχρηστέψουν και να το στείλουν στα σκουπίδια όπου ανήκει, για να μην ς μπροόυν να το αχρηστεύψουν καια ντ στείλουν στα σκουπίδια για μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα»
Στην πορεία, με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, συμμετείχε και κλιμάκιο του ΜέΡΑ25. 
ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/297814_apergiako-potami-apaitise-aposyrsi-toy-antergatikoy-nomoshedioy
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr