efsyn.gr
Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου-οδοστρωτήρας για τα εργασιακά. Ψηφίζεται στις 17 Ιουνίου. Επί ποδός πολέμου εργαζόμενοι, συνδικάτα και σωματεία.
Στο σχέδιο νόμου, πέρα από τις γνωστές διατάξεις που έχουν δεχθεί σφοδρότατη κριτική για κατάργηση του οκταώρου, υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις και περικοπή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, περιλαμβάνονται άλλες δύο δυσάρεστες εκπλήξεις, καθώς κυβέρνηση και υπουργός εμφανίζονται αποφασισμένοι να ποινικοποιήσουν περαιτέρω τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και να επιβραβεύσουν την απεργοσπασία.
Οι νέες δυσμενέστατες ρυθμίσεις είναι:
►Αστική ευθύνη συνδικαλιστών: Προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν αστική ευθύνη. Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από την θιγόμενη επιχείρηση.Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας απειλεί τους συνδικαλιστές με βαριά πρόστιμα, ενώ επιβραβεύει και την απεργοσπασία αναγάγοντας τους εργατικούς αγώνες σε ζήτημα... ατομικής ευθύνης.
►Απαγόρευση παράνομης απεργίας: Ορίζεται ότι εάν κριθεί παράνομη απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, δεν επιτρέπεται (μια πρακτική που ακολουθείτο σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι σήμερα), η κήρυξη απεργίας από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για το ίδιο θέμα. Η δεύτερη αυτή ρύθμιση είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς απαγορεύει την επανακήρυξη της απεργίας ή στάσης εργασίας από συνδικαλιστικές ενώσεις μεγαλύτερη βαθμίδας, πρακτική που είχε παρατηρηθεί αρκετές φορές ως μέτρο προστασίας των εργατικών διεκδικήσεων σε περίπτωση που αυτές κριθούν παράνομες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η διάταξη αυτή εμφανίστηκε αστραπιαία χθες μέσω διαρροών του υπουργείου Εργασίας σε φιλικά ΜΜΕ, καθώς η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση που προκλήθηκε με την απεργία της ΠΕΝΕΝ στο λιμάνι του Πειραιά, όμως φαίνεται πως η συγκεκριμένη διάταξη ήταν σχεδόν... έτοιμη στα συρτάρια του Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης το νομοσχέδιο θα συζητηθεί από βδομάδα στις επιτροπής και θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου.
Διαβάστε αναλυτικά το νομοσχέδιο
Πανηγυρίζει επιμένοντας στην «προστασία της εργασίας»
Σε δηλώσεις του με αφορμή την κατάθεση του σκληρού νομοσχεδίου, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκλεισε τα αυτιά του στον ορυμαγδό αντιδράσεων για πολλές αντεργατικές διατάξεις, έδωσε πανηγυρικό τόνο.
Έκανε λόγο για «μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα» επιμένοντας να υποστηρίζει ότι η χώρα θα ακολουθήσει τις πρακτικές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά: Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Η Ελλάδα ακολουθεί τις πολιτικές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Συνδυάζουμε την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων. Προτάσσουμε το βασικό ζήτημα της αγοράς εργασίας, που είναι η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία και το αντιμετωπίζουμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και με τη νέα, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας. Μεταφέρουμε επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές σε μια σειρά από θέματα, όπως οι υπερωρίες, η λειτουργία ορισμένων κλάδων τις Κυριακές, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ενίσχυση των γονικών αδειών, η αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, η τηλεργασία, η προστασία των εργαζομένων στα delivery και στα courier, η εξίσωση των αποζημιώσεων για τους εργατοτεχνίτες με αυτές των υπαλλήλων. Εισάγουμε παράλληλα μια σειρά ρυθμίσεις για διαφάνεια στο συνδικαλισμό και μέτρα τα οποία, ενώ προστατεύουν ασφαλώς το δικαίωμα στην απεργία, προστατεύουν εξίσου το κοινωνικό σύνολο από αντίστοιχες καταχρήσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου, που δίνει δύναμη τόσο στον εργαζόμενο, όσο και στην οικονομία.
ΣΥΡΙΖΑ: Κήρυξαν τον πόλεμο στους εργαζόμενους
Το πρώτο σχόλιο από την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ήρθε σε πολύ υψηλούς τόνους με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να κάνει λόγο για «τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας».
Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «θα λάβει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους»
Η ανακοίνωση
Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών. Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα, και θα οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του brain drain. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας. Στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων με τιμωρητικές διατάξεις για την αποτροπή της συμμετοχής τους στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.
Με όχημα αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει το «σχέδιο» της για το μέλλον, τη μετατροπή δηλαδή της Ελλάδας σε χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς ρύθμιση, κανόνες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κοινωνικά δικαιώματα. Μία στυγνή και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που βρίσκεται σε παραφωνία με τη στροφή στην Ευρώπη και στην Αμερική, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, σε επεκτατικές πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων, των μισθών και της ζήτησης.
Δεν μπορεί σήμερα, στον 21ο αιώνα, να γυρίζει η χώρα μας σε σκοτεινές εποχές, που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο και τη δουλειά τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας με μείωση των μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς την κατοχύρωση των εργαζομένων, των αμοιβών και των δικαιωμάτων τους. Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ευημερίας χωρίς κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λάβει την αποφασιστική και αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους. Αυτός ο αγώνας αφορά την κοινωνική πλειοψηφία, αφορά κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αφορά το μέλλον και την προοπτική του λαού μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει αυτήν τη μάχη αταλάντευτα στο πλευρό των ανθρώπων του μόχθου, των εργαζομένων και των νέων, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στις κινητοποιήσεις και στην κοινωνία, για να αποσυρθεί και να ακυρωθεί αυτό το αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νομοσχέδιο.
Ετοιμάζονται για δυναμικές διαμαρτυρίες οι εργαζόμενοι
Μπορεί η κυβέρνηση, προστατευόμενη και από τα ΜΜΕ της «λίστας Πέτσα», να συνεχίζει να τηρεί άκαμπτη στάση, απορρίπτοντας την όποια κριτική και χωρίς διάθεση για διάλογο, όμως οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να δώσουν τη δική τους δυναμική απάντηση τις επόμενες ημέρες στον δρόμο.
Η αρχή θα γίνει από τις 10 Ιουνίου, καθώς, όπως αποφάσισαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ εκείνη θα είναι η ημέρα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης.
Εργαζόμενοι, συνδικάτα και σωματεία, ετοιμάζονται για κοινή, συντονισμένη δράση απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο και οι επόμενες ημέρες αναμένονται αν μη τη άλω «καυτές»
ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/politiki/boyli/297071_sti-boyli-nomoshedio-hatzidaki-me-diataxeis-gia-peraitero-poinikopoiisi-tis