Διατηρείται ο έλεγχος του ελληνικού δημοσίου στη διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ., σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αφήνεται να ρυθμισθεί από τη διοίκησή της.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, το ελληνικό δημόσιο θα ορίζει τα 4 από τα συνολικά 11 μέλη του Δ.Σ., τα τρία θα προέρχονται από την Paneuropean, συμφερόντων Λάτση, και τα υπόλοιπα θα πληρούν τα κριτήρια των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών. Για τον ορισμό των 4 συν 3 μελών (δημόσιο και Λάτσης) θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο βασικών μετόχων, όπως προέβλεπε και η Συμφωνία Μετόχων του 2003.
Οι διαχειριστικές και νομικές ευθύνες του ΤΑΙΠΕΔ, ως θεματοφύλακα των μετοχικών δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου στην ΕΛ.ΠΕ., φαίνεται ότι ελήφθησαν υπόψη για το αίτημα που υπέβαλε προκειμένου να αναβληθεί η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας για τις 28 Μαΐου.
Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι η αναβολή ζητήθηκε ειδικά για τα δύο θέματα της αλλαγής του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ. και την έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που επρόκειτο να έρθουν προς ψήφιση από τη γενική συνέλευση, η οποία μάλιστα είχε απαρτία με το υψηλό ποσοστό του 88,95% των μετόχων.
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ., με τις προτεινόμενες αλλαγές του καταστατικού, στο πλαίσιο του Ν.4706/20, τα μέλη της διοίκησης θα εκλέγονταν πλέον από τη γενική συνέλευση, καταργώντας το δικαίωμα των μετόχων και κυρίως της πλευράς του δημοσίου να ορίζει μέλη, και ταυτόχρονα θα ήρετο και η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων.
Όπως
έγραψε η στήλη Χαμαιλέων, ο προβληματισμός του ΤΑΙΠΕΔ προφανώς και ενισχύθηκε από το γεγονός ότι μια άλλη εισηγμένη εταιρεία, με σημαντική παρουσία του δημοσίου, η
ΔEΗ, θα εναρμονισθεί με τις επιταγές της εταιρικής διακυβέρνησης, στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκαλεί για τις 4 Ιουνίου, χωρίς να καταργεί τη συμμετοχή εργαζομένων στη διοίκησή της.
Επιπλέον και η κυβέρνηση, διά στόματος Χρ. Σταϊκούρα, φάνηκε ότι υπαναχωρεί ως προς την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, στην κόντρα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή για την ΕΛ.ΠΕ. έκλεισε τη δευτερολογία του με την πρόσκληση προς τη διοίκηση της εταιρείας να επανεξετάσει τη με σύννομο τρόπο ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων. Μένει να δούμε αν θα γίνει αποδεκτή.
Ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΕΕΠ Κωνσταντίνος Τοκατλίδης, σχολιάζοντας στο Euro2day.gr, το αίτημα αναβολής που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ, εξέφρασε την άποψη ότι «έπραξε πολύ φρόνιμα, διότι είναι σύνθετα τα θέματα που ήρθαν προς συζήτηση στη γενική συνέλευση. Δεν είναι τόσο απλά όσο παρουσιάζονται. Η επίκληση της ανάγκης ύπαρξης ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών στο Δ.Σ. δεν αρκεί για την κατάργηση του δικαιώματος των μετόχων να ορίζουν απευθείας τα υπόλοιπα μέλη». Ο κ. Τοκατλίδης χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο βήμα» το να πάει το ΤΑΙΠΕΔ στη γενική συνέλευση ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου. «Είναι πολύ σωστό ότι δεν βιάστηκε να ψηφίσει υπό μεγάλη πίεση και σπουδή».
Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΠΕ., η παρέμβαση ΤΑΙΠΕΔ δεν δημιουργεί θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό.