Υπεράκτια πάρκα: Και οι Βρετανοί στο ενεργειακό “σκάκι” του Αιγαίου

 
Υπεράκτια πάρκα: Και οι Βρετανοί στο ενεργειακό “σκάκι” του Αιγαίου
H Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο
Θαλάσσια οικόπεδα στο Αιγαίο φαίνεται ότι αναζητούν και οι πρωτοπόροι στα offshore Βρετανοί.  Μάλιστα, προκειμένου να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για τα επενδυτικά δεδομένα στη χώρα μας, στα τέλη Μαρτίου, η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει συνάντηση για ενεργειακές επιχειρήσεις  (business  to business).
Άλλωστε, η Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο, με περισσότερα από 30 έργα σε λειτουργία και στόχο τα 40 GW έως το 2030. Δεν είναι τυχαίο ότι στα νερά της Σκωτίας, εγκαταστάθηκε πριν από περίπου μια τριετία το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, στα 25 χιλιόμετρα από τις ακτές Peterhead.
Αντίστοιχο σεμινάριο αναμένεται να οργανωθεί και στο Όσλο, από την ελληνική πρεσβεία εκεί και την αρωγή του πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κ. Frode Overland Andersen, προκειμένου, όπως είπε ο ίδιος σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, να ενημερωθούν οι σκανδιναβοί επενδυτές για τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσον αφορά στα υπεράκτια πάρκα. 
Τον Ιούνιο προς ψήφιση στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο
Εξάλλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας δεσμεύθηκε προσφάτως ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο για να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο.  
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών δεν είναι τυχαίο, με δεδομένο ότι στον  χάρτη του αιολικού δυναμικού της Μεσογείου δύο είναι οι βασικές περιοχές ενδιαφέροντος, ο Κόλπος του Λέοντα και το Αιγαίο.
Ήδη οι Νορβηγοί της Equinor έχουν ρίξει …άγκυρα στα ελληνικά νερά για ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων, ενώ το κατώφλι του ΥΠΕΝ, πριν κάποιους μήνες, είχε περάσει και  η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners που ενδιαφέρεται να επενδύσει μέσω του CIP Fund.
Μεγάλοι ξένοι και Έλληνες παίκτες στα αιολικά 
Επίσης, πολλοί ξένοι «παίκτες» έχουν κάνει σαφές ότι ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα, όπως η Iberdrola, η Ideol, η Innogy, η Principal Power, η Quantum κ.ά. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε και το big deal μεταξύ της ελληνικής ΤΕΡΝΑ και της ισπανικής Ocean Winds (σύμπραξη της πορτογαλικής EDP και της γαλλικής ENGIE) για την ανάπτυξη   πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες, συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW σε βάθος δεκαετίας.
 Αλλά και άλλοι Έλληνες παίκτες δηλώνουν έτοιμοι να μπουν στον κλάδο των υπεράκτιων όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΕΝΤΕΚΑ ενώ το ενδιαφέρον του διατηρεί και ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος έχει ένα από τα δύο έργα (συνολικής ισχύος 714,15 MW) που είχαν πάρει  πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προ οκταετίας. 
Τότε, το 2012, είχαν υποβληθεί αιτήσεις για άδεια παραγωγής στη ΡΑΕ για  23 υπεράκτια αιολικά πάρκα σταθερού πυθμένα  (3.796,35 MW) σε θαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, της Κέρκυρας, (Μαθράκι, Οθωνοί), της Λήμνου, της Κω και βόρεια της Κάσου, της Εύβοιας, αλλά και της Αττικής (κόλπος Πεταλιών - Νέα Μάκρη).  
 Στην Ευρώπη σήμερα λειτουργούν ή είναι υπό κατασκευή 16 GW υπεράκτιων πάρκων, εκ των οποίων μόλις τα 233 MW είναι πλωτά σε φάση λειτουργίας ή κατασκευής.
Οι χώρες που έχουν   εμπειρία στα πλωτά  είναι οι: Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Βρετανία. Σε αυτά τα κράτη, αδειοδοτούνται επιπλέον 10,6 GW τα οποία αναμένεται να κατασκευαστούν έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.  Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις χώρας, έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί,  επί συγκεκριμένων περιοχών, για 31 GW τα οποία αναμένονται να κατασκευαστούν έως το 2030-2035.
 

www.worldenergynews.gr 

ΠΗΓΗ:https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=522658

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr