Στην έλευση ενός σημαντικού αριθμού «μνηστήρων», κυρίως όμως στην παρουσία ισχυρών ονομάτων, ποντάρουν σήμερα ΔΕΗ και κυβέρνηση, καθώς σηκώνεται και επίσημα η αυλαία της πρώτης φάσης πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Σίγουρα, η δοκιμασία που υπέστη τις τελευταίες ώρες ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και η κριτική που του ασκήθηκε από πολλές και διαφορετικές πλευρές, προφανώς και δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τη φήμη του.
Ταυτόχρονα όμως, οι αδυναμίες του δικτύου στην Αττική που ανέδειξε η επέλαση της «Μήδειας» αποτελούν - σύμφωνα με μια άποψη - την καλύτερη διαφήμιση υπερ της ανάγκης να εισέλθει στον διαχειριστή ένας ισχυρός επενδυτής, έτοιμος να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του, ύψους 3,5 δισ ευρώ, που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
Το κατά πόσο οι προσδοκίες θα επαληθευτούν και απόψε θα εμφανιστούν μεγάλα και εγνωσμένου βεληνεκούς ονόματα, μένει να φανεί, όταν και η ΔΕΗ θα ανακοινώσει στην διάρκεια της ημέρας τον αριθμό και τα ονόματα των υποψηφίων. Η ονοματολογία των προηγούμενων ημερών ήθελε να βρίσκονται στο παιχνίδι αρκετά ισχυρά funds, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποια θα δώσουν τελικά το παρών, καθώς επίσης αν θα συνδυαστούν και με ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύων.
Κρίνοντας από το μεγάλο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί στο market test του Δεκεμβρίου, αλλά και τις έκτοτε επαφές, τα ονόματα των funds που έχουν μεταξύ άλλων ακουστεί, είναι του αμερικανικού KKR, του αυστραλιανού Macquarie Group, του γαλλικού Ardian και τoυ πασίγνωστου Blackrock. Το ποιοί από τους παραπάνω θα κατέβουν στον διαγωνισμό, ουδείς το γνωρίζει. Εξάλλου, είναι διαφορετική απόφαση η εκδήλωση ενδιαφέροντος κατά την πρώτη φάση ενός διαγωνισμού και διαφορετική η συμμετοχή σε ένα market test μερικούς μήνες πριν. Τότε, παρούσα είχε δηλώσει και η State Grid, μέτοχος του ΑΔΜΗΕ, ωστόσο στην πορεία της εστάλη το μήνυμα ότι τυχόν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα συνεπάγονταν σύγκρουση συμφερόντων.
Σε κάθε περίπτωση, ο πωλητής, δηλαδή η ΔΕΗ, τηρεί σιγή ασυρμάτου. Ποντάρει σε μια ικανοποιητική συμμετοχή τριών και πάνω σχημάτων, ευελπιστεί ότι ανάμεσά τους θα βρίσκονται και μεγάλα ονόματα και για να τα πετύχει αυτό, έχει ισχυροποιήσει περαιτέρω τα δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία θα πωληθούν μαζί με το 49%.
Εχει ενημερώσει μεταξύ άλλων όσους συμμετείχαν στην διαδικασία των ερωταπαντησεων, ότι ο νέος στρατηγικός επενδυτής δεν θα συναντήσει εμπόδια στην λήψη αποφάσεων για κρίσιμα ζητήματα. Αν και ο αυριανός κάτοχος του 49% της εταιρείας δεν θα έχει τόσο ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας όσο η State Grid στον ΑΔΜΗΕ - στον ΔΕΔΔΗΕ το μάνατζμεντ παραμένει στην ΔΕΗ -εντούτοις συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας θα του παρέχουν τη δέσμευση ότι ο βασικός μέτοχος θα είναι ευέλικτος και δεν θα του κάνει τη ζωή δύσκολη σε μείζονος σημασίας ζητήματα.
Ευελιξία στις αποφάσεις είναι μια από τις λέξεις «κλειδιά» του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ. Ούσα μια από τις ελάχιστες εταιρείες δικτύων στην Ευρώπη που προσφέρουν στους μετόχους τους τόσο μεγάλη απόδοση, κοντά στο 7%, ο διαχειριστής έχει μπροστά ένα πολύ δυνατό αναπτυξιακό «στόρυ». Από το εμβληματικό project της αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων παλαιών ρολογιών με νέα, ύψους 800 εκατ ευρώ, μέχρι τις επενδύσεις αναβάθμισης παλαιών και δημιουργίας νέων δικτύων, σχέδια υπογειοποίησης και project οπτικών ινών.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η διοίκηση της ΔΕΗ, παρ’ ότι κρατά πολύ χαμηλούς τόνους, δεν παύει να υπενθυμίζει τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB- regulated asset base) πάνω από 3 δισ ευρώ, τα δίκτυα μήκους 242.000 χλμ, τους 240 υποσταθμούς υψηλής τάσης και 163 χαμηλής, αλλά και τα 5.800 άτομα προσωπικό. Το ίδιο ισχύει για τους πελάτες που ανέρχονται σε 7,5 εκατομμύρια. Δηλαδή πρόκειται για μια εταιρεία που καλύπτει ετήσια ζήτηση 43,194 GWh και 57.752 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 3,926 MW.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/katatithentai-simera-oi-fakeloi-ekdilosis-endiaferontos-gia-49-toy-deddie-poioi-vriskontai-sto