19/2/2021
Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 19 Φεβρουαρίου 2021 - 08:10
Σε έκθεσή του το Συμβούλιο Υδρογόνου εκτιμά πως εάν υλοποιηθούν όλα τα έργα,που έχουν ανακοινωθεί οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες έως το 2030, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του περισσότερες από 30 χώρες έχουν δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν έργα υδρογόνου. Τουλάχιστον 228 έργα μεγάλης κλίμακας στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών έχουν ανακοινωθεί με το 85% αυτών να βρίσκεται στην Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. Σύμφωνα με την έκθεση το υδρογόνο μπορεί να γίνει η πιο ανταγωνιστική λύση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε περισσότερες από 20 εφαρμογές, έως το 2030. Για την επίτευξη αυτών των στόχων σύμφωνα με την έκθεση, δύο παράγοντες θα είναι κρίσιμοι, οι κυβερνήσεις ναδιατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για βαθιά απανθρακοποίηση και να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής και διανομής του υδρογόνου.
«Βλέπουμε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας για τη βιομηχανία υδρογόνου και αυτό πρόκειται να επιταχυνθεί. Τα μέλη του Συμβουλίου Υδρογόνου σχεδιάζουν συλλογικά μια εξαπλάσια αύξηση των συνολικών επενδύσεων υδρογόνου έως το 2025 και μια 16πλάσια αύξηση έως το 2030», ανέφερε ο εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ντάριλ Γουίλσον.
Την ίδια ώρα, ένας συνασπισμός 33 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, βιομηχανικών ενώσεων και ΜΚΟ έστειλε μια επιστολή που προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην βασίζεται υπερβολικά στο άμεσο υδρογόνο, εις βάρος των διαθέσιμων λύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, για τα κτίρια. Η κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τη Veolia, τη Schneider Electric, το WWF και το European Council for an Energy Efficient Economy, αναφέρει ότι «για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους για το κλίμα το 2030, θα χρειαστεί μια τεράστια μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε κτίρια μέχρι 60% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015 και αυτό δεν θα επιτευχθεί μόνο με βάση το υδρογόνο».
Για να επιτευχθεί ο στόχος σύμφωνα με την κοινοπραξία πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της ενεργειακής απόδοσης και να ενισχυθεί την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως προβλέπει η στρατηγική Renovation Wave. Παρόλο που το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην απαλλαγή από τον άνθρακα σε σκληρούς τομείς, η άμεση χρήση του για θέρμανση σε μεγάλη κλίμακα είναι προβληματική επειδή συνοδεύεται από πολλές αβεβαιότητες που συνδέονται με την επεκτασιμότητα, το κόστος παραγωγής και τις ανεπάρκειες, υποστηρίζει η κοινοπραξία. Τονίζει ακόμα πως η Ευρώπη επί του παρόντος δεν έχει τις υποδομές για να καλύψει τις ανάγκες της για «αέριο μηδενικών εκπομπών». Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες και πιλοτικά προγράμματα από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν δείξει ότι η υπάρχουσα υποδομή φυσικού αερίου μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μεταφορά «πράσινου» υδρογόνου.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/175141/ydrogono-ta-300-dis-tha-ftasoyn-oi-ependyseis-mehri-to-2030