Οι Δύο Εικόνες της Απολιγνιτοποίησης – οι Προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και η Ανησυχία των Τοπικών Κοινωνιών

 
Οι Δύο Εικόνες της Απολιγνιτοποίησης – οι Προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και η Ανησυχία των Τοπικών Κοινωνιών
 Του Δημήτρη Αβαρλή
 Πεμ, 18 Φεβρουαρίου 2021 - 08:45
 
Η προσέγγιση του ζητήματος της απολιγνιτοποίησης αναδεικνύει τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε τμήματα της κοινωνίας των λιγνιτικών περιοχών και της κυβέρνησης, την ώρα βέβαια που ο χρόνος μετρά αντίστροφα σε σχέση με την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος. Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αυτή την εβδομάδα υπογράμμισε την ανάγκη «να προχωρήσουμε σε μία γρήγορη απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας». Σημείωσε πως  «να γίνουν κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να αντικατασταθούν οι θέσεις εργασίας, οι οποίες θα χαθούν».
Ωστόσο, τη δυσαρέσκεια και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας αποτυπώνουν τόσο οι αποφάσεις των δήμων που κάνουν λόγο για βίαιη αλλαγή του οικονομικού μοντέλου των λιγνιτικων περιοχών, όσο και οι κινήσεις πολιτών. Τελευταία πρωτοβουλία η κίνηση πολιτών  με την ονομασία «Ενέργεια-Περιβάλλον SOS», που υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της την ανάγκη συνέχισης «της λειτουργίας των μονάδων που εκπληρούν τα περιβαλλοντικά όρια ή μπορούν μέσα από αναβαθμίσεις να τα πιάσουν». Αλλά και τη διακοπή «φαραωνικών εγκαταστάσεων Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή,προκειμένου να καθοριστεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής με βάση τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αειφορικής προστασίας του περιβάλλοντος».
Πριν λίγες ημέρες, σε συζήτηση με θέμα: «Απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία: Πράσινη ανάπτυξη ή κοινωνικό πείραμα;» σε παρέμβαση του ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λευτέρης Ιωαννίδης σημείωσε πως αυτό που βιώνουμε ως πορεία απολιγνιτοποίησης έχει μια μακρά πορεία, χαρακτηρίζοντας ως σημείο καμπής την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο το 1997, που υπήρξε μια δεσμευτική συμφωνία στην οποία συμμετείχε η χώρα μας και από τότε άρχισαν σταδιακά να ξεδιπλώνονται πολιτικές. Χαρακτήρισε δε λάθος της κυβέρνησης ότι χρησιμοποιεί ως  μεταβατικό καυσαέριο το ορυκτό αέριο, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να πάμε σε μια πιο φιλόδοξη προώθηση των ΑΠΕ.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης ανέφερε πως «αποφασίσαμε ότι θα κλείσουμε τις μονάδες χωρίς να ανιχνεύσουμε τις προθέσεις της Ε.Ε. εάν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει κάτι τέτοιο. Στην ουσία βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο». Τάχθηκε ενάντια στην απότομη απολιγνιτοποίηση και υπέρ της σταδιακής απολιγνιτοποίησης με αντικατάσταση όχι από το φυσικό αέριο, αλλά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα γίνει όπως είπε «συναρτήσει της προόδου της τεχνολογίας της αποθήκευσης με προσιτές τιμές, γιατί οι τιμές της αποθήκευσης είναι απαγορευτικές».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τάσσεται υπέρ μιας πιο φιλόδοξης πολιτικής για τις ΑΠΕ ανακοίνωσε μια επένδυση 121 εκατομμυρίων ευρώ για νέα ολοκληρωμένα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Αυτή η χρηματοδότηση όπως αναφέρει η οποία είναι αυξημένη κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι, θα προωθήσει την πράσινη ανάκαμψη και θα βοηθήσει το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία να επιτύχουν τους πράσινους στόχους τους. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/175102/oi-dyo-eikones-ths-apolignitopoihshs-oi-proteraiothtes-toy-ypen-kai-h-anhsyhia-ton-topikon-koinonion

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr