16/2/2021
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 16 Φεβρουαρίου 2021 - 08:12
Τα φωτοβολταϊκά στέγης χαρακτηρίζονται ως μέσο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα την περασμένη δεκαετία. Μάλιστα στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αναφέρεται πως θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην διασπορά των ΑΠΕ στην ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εάν τοποθετούνταν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτιρίων θα μπορούσαν να καλύψουν το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Πλέον τρέχουν δύο προγράμματα για την ανάπτυξη των φ/β στέγης. Το πρώτο έχει σχέση με τα φ/β στέγης ≤6kW σταθερής τιμής αποζημίωσης και το άλλο το πρόγραμμα αφορά στην αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχει επισημανθεί η ανάγκη να εξεταστεί το όριο των 6KW και έχει ζητηθεί η στήριξη των φ/β στέγης. Υπενθυμίζεται πως η εισφορά των 6 ευρώ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στον κλάδο. Παράλληλα, η τιμή αναφοράς για τα 6KW είναι 8,7 λεπτά ανά KW/h, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φωτοβολταϊκών Στέγης να χαρακτηρίζει τη σχετική υπουργική απόφαση «κενού περιεχομένου» καθώς όπως επισημαίνει «δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα νοικοκυριά, αλλά και από τους ίδιους τους μηχανικούς εγκαταστάτες. Δεν μπορεί ένα νοικοκυριό να επιβαρύνεται με το κόστος υλικών, εγκατάστασης, και σύνδεσης 5000-7000€ σήμερα για να ωφεληθεί τελικά με 5000€ μετά από 20-25 έτη!».
Με φόντο αυτά τα δεδομένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες στη Βουλή γνωστοποίησε πως εξετάζεται η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 10KW. Ειδικότερα, σημείωσε πως «με την υπουργική απόφαση που ήδη έχει εκδοθεί η ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά στέγης ανέρχεται στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν για παράδειγμα στους υπόλοιπους ιδιώτες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά όχι στη στέγη τους, αυτή είναι 63 ευρώ και σε ότι αφορά ενεργειακές κοινότητες και αγρότες αυτή η τιμή είναι 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα».
Σε ό, τι αφορά την αύξηση της εγκαταστημένης ισχύος σημείωσε ότι «μετά και από συνεργασία που έχουμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους αυτών των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης εξετάζουμε τη δυνατότητα αυτό να ανέλθει στα 10 κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος. Γιατί πράγματι βλέπουμε ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορεί να είναι αυξημένες και άρα να χρειάζεται να κατασκευάσουν, να εγκαταστήσουν ένα μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό για να καλύψουν τις ανάγκες τους».
Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις με net metering τόνισε πως αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και θα συνεχίσουν να έχουν απόλυτη προτεραιότητα. «Η κυβέρνησή μας είναι αυτή η οποία τα στηρίζει, τα στήριζε, τα στηρίζει και θα τα στηρίζει. Και αυτό βέβαια θα φανεί και το επόμενο διάστημα με τη νέα υπουργική απόφαση την οποία θα εκδώσουμε», είπε καταλήγοντας.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/175013/exetazetai-h-ayxhsh-ishyos-sta-fotovoltaika-steghs