Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 10 Φεβρουαρίου 2021 - 08:25
Μπορεί η διεθνής κοινότητα να δήλωσε ικανοποιημένη από τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Λιβύη, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να ισχύει επ ουδενί για την ελληνική κυβέρνηση. Διότι ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός είναι παλιός γνώριμος της Αθήνας και μάλιστα δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Πρόκειται για τον πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμα, ο οποίος απελάθηκε το 2019 από το Υπουργείο Εξωτερικών μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου με την Τουρκία. Και εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τι προτίθεται να κάνει ο Νταμπάιμα με το περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο; Τα πρώτα μηνύματα πάντως μόνο θετικά δεν είναι για την Ελλάδα.
Ο Νταμπάιμπα απεκάλυψε τις προθέσεις του σε δηλώσεις -τις πρώτες- στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Με τον τουρκικό λαό και το κράτος τους θα έχουμε μεγάλη αλληλεγγύη. Η Τουρκία, σύμμαχος, φίλος και αδελφός μας. Έχει, επίσης, μεγάλες ευκαιρίες να υποστηρίξει τους Λίβυους στην επίτευξη των πραγματικών στόχων τους. Η Τουρκία είναι ο αληθινός συνεργάτης μας για εμάς». Και συνέχισε: «Η Τουρκία, μια χώρα που έχει δώσει την παρουσία της όχι μόνο στην Λιβύη αλλά και στον κόσμο. Οι Λίβυοι (κατά τη διάρκεια του πολέμου) μπορούσαν να μετακινηθούνε ελεύθερα, είχε ανοίξει το αεροδρόμιο και η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που διατήρησε ανοικτή την πρεσβεία της στην Τρίπολη. Μεταξύ της Τουρκίας και του λαού της Λιβύης, υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη και πιστεύω ότι με αυτήν την αλληλεγγύη θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών στα υψηλότερα επίπεδα».
Eπίσης ο νέος πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για την παράνομη συμφωνία, ούτε για τους ξένους μισθοφόρους που έστειλαν οι Τούρκοι στο λιβυκό έδαφος. Αντ’ αυτού ανέλαβε να μιλήσει στο ρωσικό πρακτορείο Σputnik ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, ισχυριζόμενος ότι η νέα λιβυκή κυβέρνηση «υποστηρίζει το ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη και δεν αντιτάσσεται στη στρατιωτική της παρουσία». Οι εν λόγω δηλώσεις καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τις προθέσεις του νέου πρωθυπουργού της Λιβύης και το μόνο που μπορεί να τον εμποδίσει σε κάποιο βαθμό είναι οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Τρίπολης, στις 27 Ιανουαρίου 2021, το οποίο έκρινε άκυρα τα διατάγματα της κυβερνήσεως Σάρατζ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς και για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία. Άραγε θα τις σεβαστεί; Πολύ αμφιβάλλουμε.
Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Ελλάδα είναι και η μυστική συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας για χάραξη ΑΟΖ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλοαραβικής διαδικτυακής εφημερίδας Libya Observer, ο Ιταλός πρέσβης στη Λιβύη, Τζουζέπε Μπουτσίνο, υπέβαλε στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης ένα προσχέδιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας να εξεταστεί άμεσα. Με άκρα μυστικότητα. Και αυτό παρ ότι Ελλάς και Ιταλία υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ, προνομιούχα για την Ρώμη. Παρά το γεγονός ότι οι Ιταλοί υποτίθεται ότι είναι Ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι. Και παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όπως γνωρίζουν άριστα και για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, οι Ιταλοί οφείλουν να ενημερώσουν την Αθήνα για τις ακριβείς προτάσεις τους καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση του κοινού τριμερούς σημείου που συναντώνται η ελληνική, η ιταλική και λιβυκή ΑΟΖ. Πάντως είναι γεγονός ότι η εμπλοκή της Ρώμης κάνει ακόμη δυσκολότερη την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Εύλογα, το σημαντικότερο «όπλο» της χώρας μας στην διαμάχη με την Άγκυρα παραμένει η Συμφωνία Τμηματικής Οριοθετήσεως Ελλάδος –Αιγύπτου. Έχει ήδη καταχωρηθεί και αυτή στην Διεύθυνση UNCLOS και μπορεί να μην ακυρώνει αυτομάτως το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά συνιστά μία διεθνή συμφωνία που υπερκαλύπτει την περιοχή που αναφέρεται σε αυτό. Έτσι δημιουργείται μία διεθνής διαφορά, η οποία οφείλει να παραπεμφθεί σε διεθνές διαιτητικό όργανο.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/174842/to-toyrkolivyko-mnhmonio-hrthe-gia-na-meinei