08 02 2021 | 09:10
Ορατό είναι το ενδεχόμενο η παρουσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις ΑΠΕ να μην περιορισθεί στην απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της North Solar, καθώς η εταιρεία δεν αποκλείει την προοπτική μελλοντικής συμμετοχής και σε άλλα ανάλογα πρότζεκτ, στην περίπτωση που υπάρξει κάποια αντίστοιχα ελκυστική πρόταση στην πορεία. Μάλιστα, για την εμπορική αξιοποίηση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, η εταιρεία «βλέπει» και τις νέες δυνατότητες δραστηριοποίησης που ανοίγει το Target Model (όπως τα διμερή συμβόλαια), πέρα από τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ και το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.
Η «είσοδος» της ΔΕΠΑ στις ΑΠΕ έγινε με την πρόσφατη εξαγορά του 49% της North Solar, η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά έργα στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 499,61 ΜW. Σύμφωνα με πληροφορίες, η North Solar αποτελεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με τα εν λόγω πάρκα να αντιστοιχούν σε 15 φωτοβολταϊκές μονάδες που ανήκουν σε Έλληνα developer, με πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ και με σημαντικό ίδιο χαρτοφυλάκιο.
Ανεξάρτητα πάντως από το αν υπάρξουν ή όχι νέες ανάλογες συμφωνίες όπως αυτή με τη North Solar, η επέκταση στις ΑΠΕ δημιουργεί αναμφισβήτητα νέες προοπτικές στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, διευρύνοντας τους δυνητικούς τομείς δραστηριοποίησης της εταιρείας υπό την ιδιοκτησία που θα προκύψει από τον διαγωνισμό. Κι αυτό γιατί εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της εταιρείας, ώστε η ΔΕΠΑ να μην είναι μόνο ελκυστική στους διεκδικητές της για το «ειδικό βάρος» που έχει στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και για τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε έναν καθετοποιημένο Όμιλο, με δραστηριότητα σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα.
Έτσι, υπό το πρίσμα διασφάλισης στον αγοραστή όλων των δυνατών «βαθμών ελευθερίας» μπορεί να ερμηνευθεί η πρωτοβουλία για λήψη άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 500 MW, τη στιγμή που η θυγατρική της Αέριο Αττικής ήδη δραστηριοποιείται στη λιανική ρεύματος, με καταναλωτές τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση. Σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση στις ΑΠΕ αποτελεί και «είσοδο» στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού, μέσω ενός portfolio από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είσοδος» η οποία συνάδει με τη νέα δομή των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρισμού, δηλαδή το Target Model, που αυξάνει την αναγκαιότητα «παρουσίας» των προμηθευτών ρεύματος και στην ηλεκτροπαραγωγή.
Παράλληλες κινήσεις έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και στον κλάδο του φυσικού αερίου, με σκοπό σε αυτή την περίπτωση να βελτιώσουν ακόμη περισσότερα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στο ενεργειακό προϊόν που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της. Τέτοιες κινήσεις είναι η επίτευξη πιο ανταγωνιστικών τιμών για το «καλάθι» προμήθειάς της με καύσιμο, καθώς και η ισχυροποίηση των μεριδίων της. Την ίδια στιγμή, πρωτοστατεί στην ανάπτυξη ή τη διάδοση εφαρμογών που μπορούν να διευρύνουν τη χρήση του φυσικού αερίου, όπως είναι η αεριοκίνηση και η «έλευση» του small scale LNG στην Ελλάδα.
Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της διείσδυσης του καυσίμου στην Ελλάδα, η εταιρεία δίνει επίσης ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) για την τροφοδοσία «σημειακών» καταναλωτών, δηλαδή καταναλωτών που βρίσκονται μακριά από δίκτυα διανομής. Ενδεικτικό παράδειγμα η συμφωνία που υπέγραψε τον Νοέμβριο για την 5ετή τροφοδοσία μέσω CNG υπερσύγχρονου θερμοκηπίου στις Σέρρες.
(του Κώστα Δεληγγιάνη, insider.gr)