Όταν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς, λέει ο σοφός λαός. Πράγματι στην περίπτωση της Γερμανίας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ακριβές. Η φιλοτουρκική στάση της Γερμανίας είναι γνωστή. Ότι όμως θα έφθανε στο σημείο να θεωρεί «μαξιμαλιστικές τις ελληνικές θέσεις», αυτό υπερέβη τα εσκεμμένα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η έγκριτη FAZ σε σχετικό άρθρο που διόλου τυχαία
δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα έναρξης των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη. Τι λέει λοιπόν η γερμανική εφημερίδα: Ότι ναι μεν το Βερολίνο είναι δυσαρεστημένο με την «στρατιωτικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», θεωρεί ωστόσο «τις ελληνικές θέσεις στη διένεξη με την Τουρκία μαξιμαλιστικές».
Μάλιστα η εφημερίδα επιμένει «ότι δεν υπάρχει σαφήνεια στην ατζέντα, ποια θέματα θα συζητηθούν και ποια θα μείνουν εκτός», κάτι που μάλιστα το θεωρεί επιβαρυντικό παράγοντα. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες και ξεκάθαρες δηλώσεις της ελληνικής πλευράς ότι το μόνο θέμα που τίθεται στο τραπέζι είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όλα τα υπόλοιπα είναι οι αξιώσεις και φαντασιώσεις της τουρκικής πλευράς, που από ότι φαίνεται βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Γερμανία, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει απροκάλυπτα μια τρίτη χώρα εις βάρος ενός Ευρωπαίου συμμάχου και εταίρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έφθασε στο σημείο να προκαταβάλει ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. «Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, τις οποίες περιμέναμε εδώ και καιρό και οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με νέες κυρώσεις τώρα. Έχουμε την προσδοκία πως τα σημάδια από την Άγκυρα θα διατηρηθούν», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Λίγες ώρες αργότερα υπήρξε νέα επίθεση φιλίας στην Τουρκία αυτή την φορά από τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην Hurriyet, ο Jürgen Schulz τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και να επιλύσει τα επίμαχα ζητήματα μέσω του διαλόγου. «Παρακολουθούμε τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια με μεγάλη ανησυχία», ανέφερε στην μόνη πιο συγκεκριμένη αναφορά που έκανε επί του θέματος. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επιδοκιμάσει εντόνως την τουρκική στάση. «Χαιρετίζουμε θερμά τον νέο τόνο που καθώς μας επιτρέπει να συζητήσουμε τις διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις», σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε με εγκάρδιο τρόπο για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις. «Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας είναι εξαιρετικά στενές και καλύπτουν τα πάντα, από την πολιτική έως τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό σε προσωπικό ή ιδιωτικό επίπεδο - δεσμοί μεταξύ οικογενειών και φίλων. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε δεμένοι με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο», ανέφερε εμφατικά.
Εν συνεχεία απεκάλυψε και τον αληθινό λόγο αυτής της «ιδιαίτερης σχέσης» μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας. «Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μας ανήλθε σε περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Η Γερμανία είναι η πιο σημαντική αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές και είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας της Τουρκίας. Πέντε εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2019. Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από 7.500 εταιρείες στην Τουρκία με συμμετοχή Γερμανικών κεφαλαίων. Λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και καλύπτουν όλες τις πτυχές των επιχειρήσεων, από τη βιομηχανική παραγωγή έως τις υπηρεσίες και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο», ανέφερε ενδεικτικώς, συμπληρώνοντας ότι οι γερμανικές επενδύσεις στην χώρα έχουν δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια.