26 01 2021 | 18:24
Με τη μορφή του κατεπείγοντος εξετάστηκε την Τρίτη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών ο κυρωτικός νόμος για τη Διακυβερνητική Συμφωνία αναφορικά με το Καταστατικό του Διεθνούς Οργανισμού East Mediterranean Gas Forum(EMGF), του οποίου η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος.
Ο νόμος θα οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, όχι μόνο όσον αφορά τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην Α. Μεσόγειο σε σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. Πρόσθεσε ότι πέραν από τις επτά χώρες που είναι ιδρυτικά μέλη (Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη), υπάρχει και έντονο ενδιαφέρον, το οποίο έχει εκφραστεί και επίσημα από την ΕΕ για να γίνει μέλος ως παρατηρητής, όπως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, αλλά και τη Γαλλία που θέλει να αποκτήσει το καθεστώς μέλους. Αυτό όπως είπε, δείχνει ότι ο οργανισμός τυγχάνει στήριξης, και μάλιστα και οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Εξήγησε ότι είναι επίσης σημαντικό ότι στο Φόρουμ υπάρχουν υποεπιτροπές με τη συμμετοχή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή που έχουν να κάνουν με την τεχνική και την εμπορική συνεργασία και άρα η συνεργασία περνά και σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο.
«Υπάρχει απ’ ό,τι βλέπουμε μια πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα, αφού εξέφρασαν ενδιαφέρον όλες αυτές οι επιπρόσθετες χώρες για συμμετοχή, ενώ πολλά από τα ιδρυτικά μέλη έχουν επικυρώσει τον σχετικό νόμο», ανέφερε. Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν επικυρώσει η Παλαιστίνη, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ, ενώ στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ιταλία προχωρούν οι διαδικασίες για να γίνει η κύρωση.
Είπε επίσης ότι το Φόρουμ, προγραμματίζει συνάντηση με τηλεδιάσκεψη μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Φλεβάρη και είναι σημαντικό, αν όλα πάνε καλά, η Κύπρος να μπορέσει να συμμετάσχει στην συνάντηση αυτή και ως ένα από τα επίσημα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, που θα έχει κυρώσει και τον σχετικό νόμο.
Η Υπουργός ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών αποδέχτηκε την παράκληση του Υπουργείου να εξεταστεί το θέμα ως κατεπείγον και ως εκ τούτου θα τεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα στο οποίο ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ ανέφερε ότι θα ήθελε να δει και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο Φόρουμ, η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι το Φόρουμ είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες της περιοχής που πιθανόν να θέλουν να γίνουν μέλη, σύμφωνα με τις αρχές του καταστατικού της, οι οποίες αφορούν και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατών-μελών όσον αφορά τους πόρους φυσικού αερίου, αλλά και τον σεβασμό της διεθνούς νομοθεσίας και του δικαίου της θάλασσας.
Πρόσθεσε ότι και η Κύπρος θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας νοουμένου ότι θα ήταν έτοιμη να λάβει μέρος με αυτές τις προϋποθέσεις, που αποτελούν και το πνεύμα του Οργανισμού. Ο Οργανισμός, σημείωσε, έχει μια θετική προσέγγιση και σκοπός δεν είναι να σταματήσει οποιονδήποτε από το να συμμετέχει, αλλά να συμμετέχουν όλοι σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο.
Παράλληλα, η κα. Πηλείδου είπε ότι προχωρούν οι συζητήσεις και σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ότι προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη σε τριμερή βάση, με τους ομολόγους της της Ελλάδας και του Ισραήλ στις 28 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός παραμένει ως έχει όσον αφορά τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι ζήτησε το νομοσχέδιο να θεωρηθεί ως κατεπείγον, αφού επίκειται αρχές Φεβρουαρίου η πρώτη συνάντηση των ιδρυτικών μελών που έχουν επικυρώσει τη συμφωνία. Ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής, είπε, υπήρξε ομοφωνία για την κύρωσή του παρόλο που απουσίαζαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ωστόσο όπως είπε, θεωρεί ότι και τα δύο αυτά κόμματα συμφωνούν.
Ο κ. Λιλλήκας έκανε λόγο για μια ουσιαστική και σημαντική εξέλιξη, η οποία όπως είπε σχετίζεται με τον έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα μέσα από τις διάφορες τριμερείς συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής. Πρόσθεσε ότι με το Φόρουμ οι τριμερείς πέραν από τις διακηρύξεις αποκτούν και περιεχόμενο που δημιουργεί κοινά συμφέροντα.
«Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στο να δημιουργηθούν πολλές συνέργειες, πολλά κοινά συμφέροντα, κάτι που θα είναι θετικό και για τα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά θα βοηθήσει και τις χώρες που θα μετέχουν στο Φόρουμ στην καλύτερη και σημαντικότερη αξιοποίηση των κοιτασμάτων τους», σημείωσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν σε αυτό το Φόρουμ να συμμετέχουν και ο Λίβανος και η Συρία, παρόλο που όπως είπε υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις σχέσεις Λιβάνου- Ισραήλ, όπως και με τη Συρία που δυσκολεύουν αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο, όπως είπε, είναι εδώ που η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διαδραματίσει έναν γεφυρωτικό ρόλο, αφού διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η σημαντικότητα του Φόρουμ φαίνεται και από το γεγονός ότι ήδη Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέδειξαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν ως παρατηρητές.
Είπε επίσης ότι το Φόρουμ χρειάζεται ομοφωνία για νέα μέλη και αυτό σημαίνει ότι κάθε κράτος διατηρεί δικαίωμα βέτο για άρνηση εισόδου ως μέλος μιας χώρας. Ανέφερε επίσης ότι όσες χώρες επιθυμούν να ενταχθούν όπως η Γαλλία, που δήλωσε ενδιαφέρον να ενταχθεί ως πλήρες μέλος, θα πρέπει να αποδέχονται τις αρχές του καταστατικού του Φόρουμ, που προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρχει αναγνώριση των κυριαρχικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των ιδρυτικών μελών του Φόρουμ. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που θέλει να ενταχθεί η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να τα σέβεται.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/kypros-i-ep-exoterikon-exetase-katastatiko-toy-eastmed-gas-forum-paei-se-psifisi-sti-voyli