Υπό εξέταση ειδική πρόβλεψη προκειμένου να μην «περάσουν» στον αγοραστή τυχόν βάρη από τη διένεξη με την ELFE
Με διά ζώσης επισκέψεις στα γραφεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας από τους εκπροσώπους των επτά υποψήφιων επενδυτών συνεχίζεται η ενημέρωση επί των οικονομικών και νομικών στοιχείων της υπό ιδιωτικοποίηση εταιρίας, με τον χρονικό ορίζοντα για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να παραμένει ο Μάρτιος του 2021.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του due diligence της ΔΕΠΑ Eμπορίας που γίνεται με φυσική παρουσία στα γραφεία της εταιρίας των εκπροσώπων των Ελληνικών Πετρελαίων που συνεργάζεται με την EDISON, της Motor Oil με τη ΔΕΗ, της MYTILINEOS, της MET Holdings, με έδρα την Ελβετία και της Shell Gas, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της C.G GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου).
Ο κύκλος των επισκέψεων και της ενημέρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει η «γκρίνια» που είχε εκφραστεί και το προηγούμενο διάστημα από τους εκπροσώπους των υποψηφίων επενδυτών, καθώς οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν περιορισμούς ως προς την πρόσβαση σε ορισμένες «ευαίσθητες» πληροφορίες τις οποίες μάλιστα οι σύμβουλοι των υποψήφιων επενδυτών δεν μπορούν να αποκαλύψουν στους πελάτες τους.
Η δικαστική διένεξη με τα ELFE και η option της ΔΕΗ
Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας από το οποίο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και το τίμημα που θα προσφερθεί είναι η δικαστική διένεξη με τα ELFE (Ελληνικά Λιπάσματα- πρώην ΒΦΛ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ειδική πρόβλεψη στη συμφωνία με τον αγοραστή, προκειμένου τα βάρη από την δικαστική αντιδικία - αν τελικώς έχει αρνητική κατάληξη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να μην περάσουν στον νέο επενδυτή.
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο απασχολεί τους νομικούς, είναι για το δικαίωμα προαίρεσης της ΔΕΗ για το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μία option που σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση εισφέρει στη συνεργασία της με τη Motor Oil. Στην περίπτωση όμως που η κοινοπραξία ΔΕΗ - Motor Oil δεν πλειοδοτήσει, τότε θα πρέπει να υπάρξει νομική διευθέτηση του ζητήματος.
Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά στην πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει το δημόσιο, συν το 35% της συμμετοχής των ΕΛΠΕ, στην περίπτωση που το σχήμα ΕΛΠΕ-Edison δεν κερδίσει τον διαγωνισμό.
ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr