του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 25 Νοεμβρίου 2020 - 14:44
Τείνει να γίνει θεσμός η Έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα που παρουσιάστηκε νωρίτερα, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Η έκδοση της Ετήσιας Έκθεσης του Ινστιτούτου για το 2020, αποτελεί το τέλος του δρόμου της συντονισμένης προσπάθειας που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες το ερευνητικό επιτελείο του ΙΕΝΕ
ώστε να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει όλα τα νέα δεδομένα για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της Ελλάδας.
Απώτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο που εκτυλίσσεται, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά και τις επιπτώσεις διαφόρων γεγονότων στη λειτουργία της, στον προγραμματισμό και υλοποίηση έργων, στις επενδύσεις, στις προοπτικές του τομέα, αλλά και στον καταναλωτή.
Η προσπάθεια, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019, με την παρουσίαση της πρώτης Ετήσιας Έκθεσης για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα που περιέλαμβανε τον απολογισμό των ενεργειακών εξελίξεων της τελευταίας δεκαετίας, στη χώρα, αλλά και των κυριόοτερων γεγονότων του 2018.
Η σημαντική αυτή εργασία που ανέλαβε το ΙΕΝΕ προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς η εξάρτηση της Ελλάδος από τις εισαγωγές, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι πολύ υψηλή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για μια σταδιακή τελική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης έως το 2030, ώστε να προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η φετινή Έκθεση καλύπτει όλους τους επιμέρους κλάδους, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό, τα στερεά καύσιμα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και τη Συμπαραγωγή.
Επίσης, αναφέρεται στην ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική και πως αυτή ανταποκρίνεται πλήρως στους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις στη χάραξη μιας συνολικής ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Ακόμη, εξετάζεται η ενεργειακή θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις εξελίξεις και τις προοπτικές στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ τέλος διατυπώνονται τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για το επενδυτικό δυναμικό στην ενέργεια για την περίοδο 2020-2030.
Βασικά όπλα της χώρας προς την κατεύθυνση αυτή είναι βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, με την προώθηση καινοτόμων προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η αύξηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, η διείσδυση καθαρών μορφών ενέργειας στο σύστημα, και η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, η Έκθεση αναδεικνύει το γεγονός ότι σε περιφερειακό επίπεδο, το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αναπτύσσει ολοένα και στενότερες συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες, όπως συζεύξεις, νέους διασυνδετήριους και αγωγούς φυσικού αερίου, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και στις επενδύσεις.
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, ο οποίος χαρακτήρισε την Έκθεση, ως ορόσημο και βασική δραστηριότητα για το Ινστιτούτο. Ο κ. Σταμπολής ανέφερε πως στόχος του ΙΕΝΕ είναι να εκπονεί και να παρουσιάζει σε ετήσια βάση ανάλογες αναλύσεις και μελέτες για τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, σε διασύνδεση με τα τεκταινόμενα στον ευρωπαϊκό και ευρύτερο διεθνή χώρο.
«Η Ετήσια Έκθεση του ΙΕΝΕ αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες του κλάδου αλλά και για τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τη σκυτάλη πήρε μετά ο κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Διευθυντής Μελετών του Ινστιτούτου, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τα κυριότερα κεφάλαια της Έκθεσης, εκ παραλλήλου με τον κ. Αλέξανδρο Κουτρουμπούση, Επιστημονικό Συνεργάτη του ΙΕΝΕ.
Μεταξύ των θεματικών ενοτήτων που παρουσίασαν περιλαμβάνονται οι τάσεις και οι προοπτικές για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, οι προοπτικές για την παγκόσμια και περιφερειακή ενεργειακή αγορά, η ενεργειακή αγορά στην Ελλάδα και οι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα. Ακόμη, παρουσιάστηκαν τα κεφάλαια που αφορούν στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και στην ανάγκηγια μία Εθνική Ολική Ενεργειακή Στρατηγική, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους του ελληνικού ενεργειακού συστήματος και όχι μόνο την «πράσινη» ενέργεια», όπως είναι το κρίσιμο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων καθώς και οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, το 2019, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε βασικά έργα υποδομών, στο χώρο των επενδύσεων, αλλά και στη χάραξη της ενεργειακής πολιτικής. Είναι ενδεικτικό των μεταβολών η έλευση νέων δεδομένων στον εγχώριο ενεργειακό τομέα, με ουσιώδεις θεσμικές παρεμβάσεις που είχαν ως κύριο στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που υποβοηθά την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Οι πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις του 2019 στον ενεργειακό τομέα μας, τόσο σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών, όσο και στην εκτέλεση έργων, δημιουργούν ιδιαίτερα αισιόδοξες προοπτικές για το 2021 και όχι, μόνο. Παρά την πανδημική κρίση και τις σοβαρές επιπτώσεις που προκάλεσε στον ενεργειακό τομέα, ιδίως σε ό,τι αφορά στην καθίζηση της ζήτησης, εν τούτοις, οι μακροχρόνιες προοπτικές για την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς εξακολουθούν να κινούνται με θετικό πρόσημο.
Την παρουσίαση σχολίασε ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Scientific Coordinator της E3Modelling και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, καθ. Παντελής Κάπρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, με παρεμβάσεις τους ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθ. Γιώργος Ιωάννου, η κα Chen Dong, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, η κα Νατάσα Χατζηαντωνίου, Υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), καθώς και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Ιωάννης Γιαρέντης.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172697/to-iene-harassei-neoys-dromoys-me-thn-ekdosh-ths-ethsias-ektheshs-2020-gia-ton-ellhniko-energeiako-tomea