Στο επίκεντρο της Γερμανίας η τεχνολογία υδρογόνου - Το επενδυτικό πρόγραμμα των 9 δισ. ευρώ

 
Στο επίκεντρο της Γερμανίας η τεχνολογία υδρογόνου - Το επενδυτικό πρόγραμμα των 9 δισ. ευρώ
Τρίτη 24/11/2020 - 12:48
Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την τοπική παραγωγή κυψελών μπαταρίας με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξαρτηθεί λιγότερο από προμηθευτές της Ασία
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνουν τη συνεργασία τους για την παραγωγή κυψελών μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναμεταδίδει το Reuters. Η επέκταση αυτής της προσέγγισης δύναται να πραγματοποιηθεί σε τομείς όπως η τεχνολογία υδρογόνου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός οικονομίας, Peter Altmaier.
«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας για τις κυψέλες μπαταριών στην Ευρώπη: από την επεξεργασία πρώτων υλών, την παραγωγή κυψελών μπαταρίας έως και την ανακύκλωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε ένα οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο.
Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την τοπική παραγωγή κυψελών μπαταρίας με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξαρτηθεί λιγότερο από προμηθευτές της Ασία.
Ο ανταγωνισμός
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν ήδη σκληρό ανταγωνισμό από την Κίνα και τις ΗΠΑ στην ηλεκτροκίνηση. Σημαντικό στοιχείο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τον συγκεκριμένο τομέα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Common European Interest (IPCEI)».
Μεταξύ των εταιρειών που επωφελούνται από την εν λόγω υποστήριξη είναι η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία μπαταριών Varta, η BMW, ο χημικός όμιλος BASF, καθώς και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot με τη θυγατρική της Γερμανικής Opel.
Το υπουργείο οικονομίας της Γερμανίας αναμένει ότι η πρωτοβουλία για την κυψέλη μπαταρίας θα δημιουργήσει περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 10 χρόνια.Ο Altmaier ανέφερε ότι, στο μέλλον, οι πιο καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον κυψέλες μπαταριών πρέπει να προέρχονται από την Ευρώπη.
Το επενδυτικό πρόγραμμα και οι προσδοκίες
Η αυξημένη συνεργασία σε κυψέλες μπαταριών, που καθιερώθηκε από το πρόγραμμα IPCEI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να αποτελέσει σχέδιο και για άλλα ευρωπαϊκά βιομηχανικά έργα, για παράδειγμα για τεχνολογίες υδρογόνου, πρόσθεσε ο Altmaier
Η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει το επενδυτικό σχέδιο υδρογόνου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας και να επιταχύνει τη στροφή προς την πράσινη τεχνολογία.
Η στρατηγική της Γερμανίας και η αντίφαση
Η ενημερωτική αποδελτίωση που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο καταλήγει σε προηγούμενη μελέτη της  στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία θα πρέπει να εφαρμόσει μία περισσότερο φιλόδοξη πολιτική, όσον αφορά την επέκταση της χρήσης "πράσινου" υδρογόνου επειδή το τρέχον σχέδιο λειτουργίας μονάδος με παραγωγή έως 5 GW έως το 2030 δεν κρίνεται αρκετό για την προώθηση χρήσης νέων ενεργειακών προϊόντων όπως του οικολογικού υδρογόνου.
Στην ενημέρωση του Γραφείου ΟΕΥ σημειώνεται επίσης ότι το περασμένο καλοκαίρι και μετά από συντονισμένες προσπάθειες η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε σε μία στρατηγική παραγωγής και προώθησης υδρογόνου. Αναφερόμενη σε επιμέρους στοιχεία της στρατηγικής αυτής, η έκθεση επισημαίνει τη χρηματοδότηση με 7 δισ. ευρώ για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας του "πράσινου" υδρογόνου στο εσωτερικό της χώρας και επιπλέον πέντε δισ. ευρώ για την προώθηση διεθνών συνεργασιών.

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr