energia.gr
Παρ, 20 Νοεμβρίου 2020 - 10:45
Νέα εποχή για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ανοίγει η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο να αξιοποιήσει η εταιρεία την αγορά παραγωγών, ώστε να διαχειριστεί τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις τιμών φυσικού αερίου που εμπορεύεται. Η εταιρεία, που τελεί ακόμη υπό κρατικό έλεγχο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκει να ελέγξει τα ανοίγματα που μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ των τιμών αερίου που εισάγει στη χώρα και των τιμών που επικρατούν στην πλήρως απελευθερωμένη πια αγορά της Ελλάδας.
Στόχος της ΔΕΠΑ, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, είναι να προσφέρει στους πελάτες της, μεταξύ των οποίων οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, τα διυλιστήρια πετρελαίου και η ενεργοβόρος βιομηχανία, αέριο σε ανταγωνιστική τιμή για εκείνους και με ασφάλεια για την ίδια. Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας σειράς από μεθοδικά βήματα που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
«Καθαρογράφεται» η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στην τελική ευθεία είναι η συγγραφή της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα παραδοθεί αύριο στον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα σταλεί στις Βρυξέλλες. Ηδη, όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Κομισιόν έχει πάρει στα χέρια της ένα πρώτο πρόχειρο σχέδιο, καθώς η ελληνική πλευρά τεστάρει τις αντιδράσεις της για να βελτιώσει τις προτάσεις της. Οπως και να ’χει, το πράγμα παίρνει τον δρόμο του, εφόσον φυσικά αρθούν οι αντιρρήσεις Ουγγαρίας και Πολωνίας, που μπλόκαραν προχθές για μία ακόμη φορά τη συμφωνία.
«Αποκλεισμένοι» επενδυτές από την Κίνα λόγω πανδημίας
Ρύθμιση με την οποία θα επιτραπεί σε «αποκλεισμένους» επενδυτές Golden Visa να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες λήψης της άδειας παραμονής, δρομολογεί η κυβέρνηση. Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες επενδυτές, κυρίως από την Κίνα, έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα, δεν έχουν όμως προλάβει να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ώστε να λάβουν και τις αντίστοιχες άδειες παραμονής. H έξαρση της πανδημίας προκάλεσε σχετική καθυστέρηση.
Τιτλοποίηση 2-2,5 δισ. για εξοικονόμηση τόκων
Μια πρόσθετη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να υποστηρίξει η εξοικονόμηση των τόκων του CoCos που θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς μετά την απόρριψη του αιτήματος πληρωμής του κουπονιού με μετρητά από τον SSM. Αυτό σημειώνει σε ανάλυσή της η JP Morgan, τονίζοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή δημιουργούνται επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή 495 εκατ. ευρώ για τα τρία έτη έως το 2022. Οπως επισημαίνει, η μετατροπή του CoCos σε μετοχές θα αυξήσει τα ίδια κεφάλαια στα 7,6 δισ. και δεν θα έχει επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες της Πειραιώς, δεδομένου ότι τα CoCos έχουν ήδη ταξινομηθεί ως βασικά κεφάλαια CET1.
8 χρόνια για τις εγκρίσεις του «Σύζευξις ΙΙ»
Μνημείο του modus operandi της ελληνικής πολιτείας αποτελεί το «Σύζευξις ΙΙ», που θα δημιουργήσει το «τηλεπικοινωνιακό δίκτυο» για το σύνολο του ελληνικού Δημοσίου, έχοντας χαρακτηριστεί από την πολιτεία έργο σημαντικής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας. Την περασμένη Παρασκευή έλαβε χώρα η 41η συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής μέσω της οποίας ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εγκρίσεων για το σύνολο των προσκλήσεων του «Σύζευξις ΙΙ» που έχει προκηρύξει, μέχρι σήμερα, η Κοινωνία της Πληροφορίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η διακομματική επιτροπή, που συστάθηκε το 2012 έχοντας ως αντικείμενο την έγκριση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του «Σύζευξις ΙΙ», ενέκρινε, μέσω διαδικτυακής συνεδρίασης, τα σχέδια των εκτελεστικών συμβάσεων 21 υποέργων. Να τονίσουμε πως η ολοκλήρωση του έργου παρέχει κάλυψη σε περίπου 34.000 δημόσια κτίρια, επιτρέποντας σε όλους τους φορείς του Δημοσίου να διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με δραστική αύξηση των ταχυτήτων πρόσβασης στο Ιντερνετ.
(Από την Καθημερινή)
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172563/sthn-agora-paragogon-h-depa-emporias