ΑΔΜΗΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος

 
ΑΔΜΗΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος
Τετάρτη 18/11/2020 - 06:34
Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να τελειώσει η πόντιση του πρώτου καλωδίου από την Prysmian
Σε πορεία ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, δηλαδή το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και το οποίο αναμένεται να ηλεκτριστεί έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021.

Η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης που προωθήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του νησιού έως την ολοκλήρωση της Μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, θα έχει ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος αρκετή για να καλύψει περίπου το 1/3 των αναγκών του νησιού.

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πόντιση του πρώτου καλωδίου, καθώς τις ημέρες αυτές η Prysmian, η εταιρία που έχει αναλάβει το ένα από τα δύο καλώδια της διασύνδεσης, ποντίζει το δεύτερο μισό της μίας γραμμής, από τη Νεάπολη Λακωνίας προς τη μέση της θάλασσας όπου θα συναντήσει το πρώτο μισό, το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθούν και τα «Ελληνικά Καλώδια», τα οποία έχουν ρίξει το πρώτο μισό του παράλληλου καλωδίου, από τα Χανιά ως τη μέση της θάλασσας και σύντομα ξεκινούν την πόντιση του δεύτερου μισού.

Πόντιση στα 1.000 μέτρα

Τα δύο καλώδια, που λειτουργούν εφεδρικά μεταξύ τους, συναποτελούν τη μικρή διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου, συνολικού μήκους 174 χλμ, εκ των οποίων τα 132 χλμ κάτω από τη θάλασσα, από τον κόλπο του Κισσάμου στην Κρήτη ως τη Νεάπολη στην Πελοπόννησο. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.

Η πόντιση γίνεται στα 1.000 μέτρα, βάθος αρκετά μεγαλύτερο από εκείνο στο οποίο θα τοποθετηθεί η δεύτερη διασύνδεση από την Κρήτη ως την Αττική, που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Το δυναμικό της διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου ανέρχεται σε 2Χ200 MVA στην τάση των 150 kV.

Το έργο, εκτός από τα δύο υποβρύχια καλώδια, μήκους 135 χλμ το καθένα, περιλαμβάνει αναβαθμίσεις υφιστάμενων και κατασκευή νέων εναέριων γραμμών μεταφοράς, υπόγεια καλώδια και υποσταθμούς στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr