20 10 2020 | 08:52
Τη δημοπράτηση, εντός του επόμενου μήνα, νέων έργων ανάπτυξης και κατασκευής φυσικού αερίου για τις πόλεις της Ορεστιάδας και της Καβάλας καθώς και των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας συνολικού ύψους 92,8 εκ. ευρώ αναγγέλλει με συνέντευξη του στο Euro2day.gr, ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ).
Ο Μάριος Τσάκας περιγράφει πως οι διαγωνισμοί θα αφορούν συνολικά σε 668 χλμ. δικτύου διανομής στο οποίο θα συνδεθούν τουλάχιστον 25.235 καταναλωτές. Με αφορμή την υψηλή συμμετοχή τεχνικών εταιριών στους διαγωνισμούς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης για αγωγούς σε Δράμα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, εκτιμά πως συνολικά το επενδυτικό σχέδιο των 300 εκατ. ευρώ της ΔΕΔΑ θα προσελκύσει αντίστοιχο ενδιαφέρον κατασκευαστών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ μιλά και για τα σχέδια της εταιρίας με αφορμή τη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη εποχή: «Καθώς τα ανανεώσιμα αέρια τείνουν να πάρουν κεντρική θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για την οικοδόμηση ενός πιο «πράσινου» δικτύου μέσω της έγχυσης βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου», τονίζει.
Κύριε Τσάκα, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί για την κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τέσσερις πόλεις (Δράμα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή) της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ποια ήταν τα αποτελέσματά τους ως προς τη συμμετοχή ενδιαφερομένων εταιριών;
Η ανταπόκριση της αγοράς στους πρώτους διαγωνισμούς της ΔΕΔΑ για την κατασκευή κρίσιμων έργων υποδομών φυσικού αερίου στην ακριτική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν ιδιαίτερα θετική, γεμίζοντάς μας με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι τόσο από το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από φορείς του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας, όσο και από την άψογη διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών. Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποτελούν το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς που κάναμε τους τελευταίους 12 μήνες, έχοντας στο πλευρό μας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, για να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο αναπτυξιακό μας έργο το οποίο παρέμενε σε στασιμότητα από το 2017. Χρέος μας είναι τώρα να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο των διαγωνισμών και να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου που είναι καθοριστικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.
Πότε θα επιλεγούν οι ανάδοχοι και θα υπογραφούν οι συμβάσεις; Και ποια είναι η εκτίμηση σας για τη χρονική εκκίνηση των εργασιών;
Διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες», οι διαγωνιστικές διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος. Αισιοδοξούμε, λοιπόν, ότι πριν από το τέλος του έτους θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τις συμβάσεις με τους αναδόχους των έργων. Στόχος μας είναι στις αρχές του 2021 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των δικτύων και να γίνονται, παράλληλα, συνδέσεις καταναλωτών ώστε να καλυφθεί ήδη από αυτόν τον χειμώνα μέρος των ενεργειακών αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
Η αυξημένη συμμετοχή τεχνικών εταιριών στους πρώτους διαγωνισμούς σηματοδοτεί ανάλογο ενδιαφέρον και για τους επόμενους;
Εκτιμώ πως ναι. Η υψηλή συμμετοχή στους πρώτους διαγωνισμούς καταδεικνύει εμπράκτως την εμπιστοσύνη της αγοράς στην εταιρεία μας και στο μεγάλο αναπτυξιακό έργο που καλείται να υλοποιήσει. Αποτελεί δε, προπομπό εξελίξεων για τους επόμενους διαγωνισμούς που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε δεκάδες πόλεις της χώρας.
Ποιοι είναι οι επόμενοι διαγωνισμοί που θα τρέξουν;
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την αφετηρία των έργων της ΔΕΔΑ που προβλέπουν την κατασκευή 1.830 χιλιομέτρων δικτύου στην ελληνική περιφέρεια και τουλάχιστον 57.000 συνδέσεις καταναλωτών έως το 2024. Είναι μια μεγάλη επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, η οποία υλοποιείται κυρίως με ίδια κεφάλαια, δάνεια και επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014- 2020 των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών. Μάλιστα, ο σχεδιασμός της εταιρείας μας δεν σταματάει το 2024, αλλά επεκτείνεται μέχρι το 2036 προβλέποντας επενδύσεις μισού δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της υλοποίησης του αναπτυξιακού μας πλάνου, εντός του Νοεμβρίου θα δημοπρατήσουμε τα έργα σε άλλες δύο πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Κατά το ίδιο διάστημα, θα βγουν στον «αέρα» οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα έργα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Η διαδικασία έχει μπει στην τελική ευθεία και το μόνο που αναμένουμε είναι οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών να εγκρίνουν τα συμφωνημένα τεύχη δημοπράτησης.
Ποιο είναι το ύψος των διαγωνισμών για τα έργα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας και πόσες οι συνδέσεις με το δίκτυο;
Ο σχεδιασμός της εταιρείας μας για αυτές τις δύο Περιφέρειες είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος. Στην Κεντρική Μακεδονία, θα κατασκευαστούν 340 χιλιόμετρα δικτύου στις πόλεις Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 10.735 καταναλωτών έως το 2024. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 44,8 εκατ. ευρώ. Στη Στερεά Ελλάδα, το φυσικό αέριο θα πάει σε Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι και Οινόφυτα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 48 εκατ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή 328 χιλιομέτρων δικτύου στο οποίο θα συνδεθούν τουλάχιστον 14.500 καταναλωτές έως το 2024. Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι ο αριθμός των συνδέσεων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας μας είναι ο ελάχιστος που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες, οι συνδέσεις των καταναλωτών θα είναι πολλαπλάσιες.
Η ΔΕΔΑ προχωρά και σε άνοιγμα καταστημάτων στην Περιφέρεια; Ποιος είναι ο προγραμματισμός της;
Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε υποκαταστήματα σε όλες τις Περιφέρειες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία μας για να έχουν οι πολίτες άμεση και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την πορεία υλοποίησης των έργων, αλλά και με τη διαδικασία που απαιτείται για τη σύνδεση με το δίκτυο. Για τον σκοπό αυτό, βρέθηκα στη Θράκη την προηγούμενη εβδομάδα και, μαζί με στελέχη της εταιρείας μας, διερευνήσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη λειτουργία υποκαταστήματος στην περιοχή με την έναρξη των κατασκευαστικών έργων, τη νέα χρονιά. Ταυτόχρονα, όμως, με το άνοιγμα υποκαταστημάτων αξιοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για να εξασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας και εξυπηρέτησης στους πολίτες. Επανασχεδιάσαμε, έτσι, την ιστοσελίδα μας (www.deda.gr) ώστε να μπορούν όλοι εύκολα και γρήγορα να ενημερώνονται για τις υπηρεσίες μας, ενώ αποκτήσαμε παρουσία σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ποια τα οφέλη από το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου που τρέχει η ΔΕΔΑ;
Τα οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου είναι πολλαπλά για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, την οικονομία. Καθώς το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο έως και 40% σε σύγκριση με το πετρέλαιο και φιλικότερο προς το περιβάλλον, το κόστος ενέργειας μειώνεται σημαντικά για τους πολίτες και, παράλληλα, επιτυγχάνεται η περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών τους. Μεγάλα είναι, εξάλλου, τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του φυσικού αερίου σε δημόσια κτίρια, όπως είναι νοσοκομεία, σχολεία κ.ά., καθώς και στον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις επιτυγχάνουν σημαντική μείωση στο ενεργειακό κόστος, δίνοντας κίνητρα για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα τους και μειώνεται το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Δεν είναι τυχαίο ότι το φυσικό αέριο επιλέγουν τόσο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες για ένα μεγάλο εύρος βιομηχανικών εφαρμογών όσο και ξενοδοχεία, βιοτεχνίες, καταστήματα, εστιατόρια, φούρνοι κ.ά. Ταυτόχρονα, όμως, τα έργα αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας. Δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες, όπως μηχανικοί, εργατοτεχνίτες, χειριστές, θερμοϋδραυλικοί, συγκολλητές, εγκαταστάτες, μελετητές, ανειδίκευτοι εργάτες κ.ά., συμβάλλοντας στην τόνωση των τοπικών οικονομιών.
Κύριε Τσάκα, διανύουμε τη μεταβατική ενεργειακή εποχή προς την κλιματική ουδετερότητα. Η ΔΕΔΑ πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται όπως για παράδειγμα η διείσδυση του «πράσινου» υδρογόνου ή άλλες εναλλακτικές μορφές αερίου;
Στη ΔΕΔΑ επενδύουμε στην καινοτομία -είναι ενδεικτικό ότι είμαστε ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετούμε αποκλειστικά «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές- και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να είμαστε ανταγωνιστικοί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Καθώς τα ανανεώσιμα αέρια τείνουν να πάρουν κεντρική θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για την οικοδόμηση ενός πιο «πράσινου» δικτύου μέσω της έγχυσης βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου. Πρόκειται για μια προοπτική όχι πολύ μακρινή η οποία, βέβαια, για να υλοποιηθεί προϋποθέτει τη διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.
Η ΔΕΔΑ είναι εταιρία μέλος της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία βρίσκεται σε φάση αποκρατικοποίησης. Πως μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητες της η είσοδος επενδυτή;
Μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει τη ΔΕΔΑ η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι νέες επενδύσεις θα δώσουν ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμβάλλοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της οικονομίας μας.
(euro2day.gr)