Παρά την παράταση που δόθηκε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι διεργασίες των ενδιαφερόμενων εταιρειών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Δεδομένη είναι η συμμετοχή του σχήματος STORENGY που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό από τρείς μεγάλες εταιρείες, τη Γαλλική πολυεθνική Engie, την Energean Oil που έχει σήμερα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του χώρου και την κατασκευαστική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Δεδομένη είναι επίσης η συμμετοχή του Διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) ο οποίος μετά την ιδιωτικοποίησή του επιδεικνύει αξιοσημείωτη κινητικότητα για δραστηριοποίηση σε έργα και υπηρεσίες πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται στο αντικείμενό του ως Διαχειριστή.
Ταυτόχρονα, έντονο είναι το ενδιαφέρον για την Υπόγεια Αποθήκη της Νότιας Καβάλας, των ξένων μετόχων του ΔΕΣΦΑ οι οποίοι απέκτησαν το 66% και διοικούν την εταιρεία μέσω του σχήματος SENFLUGA, η εταιρική δομή του οποίου σήμερα έχει ως εξής: Snam με ποσοστό 54%, Enagás και Fluxys με ποσοστό 18% η καθεμία και DAMCO με ποσοστό 10%.
Οι ξένοι Διαχειριστές που συγκροτούν την SENGLUGA (Snam, Enagas, Fluxys) εξετάζουν το ενδεχόμενο να "κατέβουν" από κοινού με τον ΔΕΣΦΑ, ωστόσο το πιθανότερο είναι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ξεχωριστά, ως μια νέα επιχειρηματική οντότητα. Ο λόγος σχετίζεται με κάποιους από τους όρους του διαγωνισμού που περιορίζουν τη δυνατότητα αναδιάταξης των κοινοπρακτικών σχημάτων που θα εμφανιστούν στην πρώτη, μη δεσμευτική φάση, του διαγωνισμού.
Μελέτες και Ρυθμιστικό πλαίσιο
Την ίδια στιγμή πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ "τρέχει" τη μελέτη κόστους - οφέλους, ενώ μεγάλης σημασίας είναι το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης που θα πρέπει έγκαιρα να εκδώσει η ΡΑΕ, το οποίο θα καθορίζει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ. Το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης θα πρέπει να εκδοθεί υποχρεωτικά πριν από την ημερομηνία υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών, καθώς είναι ουσιώδης παράμετρος που θα καθορίσει τα προσδοκώμενα μελλοντικά έσοδα και συνεπώς το ύψος των προσφορών που θα καταθέσουν οι "μνηστήρες".
Χρηματοδότηση
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο παλαιότερος υπολογισμός που προσδιόριζε στα 300 με 400 εκατ. ευρώ τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος σε μια λειτουργική Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) είναι σήμερα υπερβολικός. Νέες εκτιμήσεις περιορίζουν τα αναγκαία κονδύλια στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ.
Η υποδομή εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος), εξασφαλίζοντας προνομιακή χρηματοδότηση.
Ωστόσο, οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά ώστε να υπάρχει ανάδοχος πριν το τέλος του έτους και να προλάβει να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν μοιραστούν τα κονδύλια.
Ρόλο «καταλύτη» στην ανεύρεση δεύτερης πηγής χρηματοδότησης του έργου μπορεί να παίξει το «πράσινο» υδρογόνο. Εάν στην ΥΑΦΑ βρεθεί χώρος για αυτό, τότε μπορεί το έργο να αντλήσει κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία από το 2022 «παγώνει» οποιαδήποτε στήριξη σε επενδύσεις ορυκτών καυσίμων, συμπλέοντας με την ευρωπαϊκή ρότα για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.