Θέμα λίγων ημερών είναι πια οι ανακοινώσεις για το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης προκειμένου να διασωθεί το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου αλλά και για να συνεχίσει η δραστηριότητα για άλλα τουλάχιστον 15 χρόνια.
Καλά πληροφορημένες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ενέργειες των δύο συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμούν πως η τελική λύση που φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση προβλέπει:
1. Την είσοδο του δημοσίου με μικρό ποσοστό μετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο της εν Ελλάδι Energean Oil & Gas, θυγατρική της Energean που διαχειρίζεται το κοίτασμα.
2. Την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση ύψους 75 εκ. ευρώ που απαιτούνται κατά τη διετία 2020-2021 προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες επενδύσεις, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας.
Χωρίς βέβαια να αποκλείονται και ανατροπές καθώς είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρ. Επιτροπή, όλα δείχνουν ότι τα καλά νέα για τον Πρίνο δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν.
Η επένδυση στο μοναδικό κοίτασμα της Ελλάδας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας μετά την πετρελαϊκή κρίση και η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα μαζί με τις 270 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η εταιρία πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα το business plan των απαιτούμενων παρεμβάσεων προκειμένου να διασωθεί αλλά και να συνεχίσει να λειτουργεί ο Πρίνος για τα επόμενα 15 χρόνια. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και δράσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων καθώς και για τον δραστικό περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Να σημειωθεί ότι στα σχεδόν 13 χρόνια διαχείρισης του Πρίνου, η Enεrgean έχει επενδύσει περίπου 460 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας να αυξήσει θεαματικά τα αποθέματα υδρογονανθράκων και να ενισχύσει την απασχόληση, ενώ ο Πρίνος, παρά τη χαμηλή παραγωγή, έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία της Καβάλας περίπου 500 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μία άριστη επίδοση στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος.
Μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Μαϊου η Energean έχει καταβάλλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα.