παρατείνει τα έκτακτα μέτρα που έχει επιστρατεύσει για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και υπόσχεται να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Μετά την τακτική διήμερη συνεδρίασή της, η Fed ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Η Fed ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι θα παρατείνει τις συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, ώστε να διασφαλίσει πως η πανδημία δεν θα προκαλέσει προβλήματα στις χρηματαγορές και δεν θα σημειωθεί ανεπάρκεια δολαρίων.
Αναφερόμενος, όμως, στις τελευταίες εξελίξεις, ο Τζερόμ Πάουελ εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ καθώς ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία δέχεται νέο πλήγμα. Επικαλέστηκε συγκεκριμένα τα τελευταία στοιχεία για τις δαπάνες με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, την απασχόληση, την πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας, τις κρατήσεις στα εστιατόρια αλλά και τις δημοσκοπήσεις μεταξύ καταναλωτών.
«Ο ρυθμός της ανάκαμψης φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί από τον Ιούνιο, οπότε άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα» τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ προσθέτοντας πάντως, ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς πόσο μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος».
Στο μεταξύ, τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν την αμερικανική οικονομία να βυθίζεται το δεύτερο τρίμηνο στη χειρότερη ύφεση μετά τη δεκαετία του 1930. Στο χρονικό διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, το ΑΕΠ της υπερδύναμης μειώθηκε κατά 32,9% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει σημειωθεί από το 1947, οπότε άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων. Τα στοιχεία διαφέρουν ελάχιστα από την πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών για ύφεση 34,1%. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, μείωση του ΑΕΠ κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα 2/3 της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσαν πτώση 34,6%. Είχε προηγηθεί πτώση 6,9% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου.
Ιστορική ήταν, άλλωστε, η πτώση 27% που σημείωσαν οι επενδύσεις των επιχειρήσεων, με τις δαπάνες για εξοπλισμό να καταρρέουν κατά 37,7%. Πρόκειται για το πέμπτο συναπτό τρίμηνο που καταγράφεται μείωση των επενδύσεων για εξοπλισμούς.
Σύμφωνα με το γραφείο οικονομικών αναλύσεων του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το οποίο συγκεντρώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ, η ραγδαία αυτή συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας οφείλεται στα μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας που ελήφθησαν τον Μάρτιο προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Οι οικονομικοί αναλυτές, άλλωστε, επισημαίνουν πως αν δεν είχε επιστρατευθεί το πακέτο μέτρων συνολικής αξίας σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων, η ύφεση θα ήταν ακόμη βαθύτερη. Τα μέτρα που ελήφθησαν έδωσαν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καλύπτουν μόνον ένα μέρος του μισθού των υπαλλήλων τους ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ παράλληλα προσέφεραν σε εκατομμύρια Αμερικανούς ανέργους ένα εβδομαδιαίο βοήθημα ύψους 600 δολαρίων.