23 07 2020 | 07:31
Οι εισαγωγές LNG της Ελλάδας σχεδόν διπλασιάστηκαν κατά το α' εξάμηνο του 2020 σε ετήσια βάση καθώς τα αμερικανικά φορτία εκτόπισαν τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Platts.
Πιο αναλυτικά, οι προμήθειες LNG προς τη χώρα μας έφτασαν τα 1,9 δις. κ.μ. στην εν λόγω περίοδο, καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αέριο αύξησαν σημαντικά φέτος το μερίδιό τους και ο λιγνίτης είδε το δικό του να υποχωρεί δραστικά.
Εφόσον η τάση συνεχιστεί και κατά το β' εξάμηνο, οι ελληνικές εισαγωγές LNG μπορεί να καταλήξουν να είναι κατά 1 δις. κ.μ. υψηλότερες από τα 2,8 δις. κ.μ. του 2019, όπως επισημαίνεται. Πάντως, αργότερα φέτος το Platts εκτιμά ότι το LNG ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιο έντονο ανταγωνισμό από το αέριο μέσω αγωγών, καθώς στο δ' τρίμηνο θα καταφτάσουν οι πρώτες ποσότητες από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του Νοτίου Διαδρόμου.
Όπως τόνισε σχετικά ο αναλυτής του Platts, Λουκ Κοτέλ, "η ελληνική ζήτηση για LNG αυξήθηκε σημαντικά κατά το α΄ εξάμηνο καθώς η χώρα εξασφάλισε φθηνά φορτία αντί για ακριβότερο αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία και την Τουρκία. Εντούτοις, οι ρήτρες take or pay στα συμβόλαια των αγωγών μαζί με την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας του ΤΑΡ στο δ΄ τρίμηνο περιορίζουν το διαθέσιμο χώρο για LNG στην προμήθεια στο εξής".
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο α΄ εξάμηνο οι εισαγωγές αμερικανικού LNG υπερτετραπλασιάστηκαν σε σχεδόν 1 δις. κ.μ. και ανέρχονται περίπου στο 50% των συνολικών ποσοτήτων LNG. Επίσης αυξήθηκαν τα φορτία από το Κατάρ και τα αντίστοιχα από την Αλγερία και τη Νιγηρία παρέμειναν σταθερά.
Στον αντίποδα, οι ποσότητες που προμηθεύει στη χώρα μας η Gazprom υποχώρησαν κατά 7% στα 690 εκατ. κ.μ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη πέρυσι οι ρωσικές προμήθειες είχαν μειωθεί κατά 27% στα 2,4 δις. κ.μ. από 3,3 δις. κ.μ. το 2018.
Όσον αφορά τη ζήτηση για αέριο, το Platts σχολιάζει ότι πέρυσι ανήλθε σε περίπου 5 δις. κ.μ. αλλά προβλέπεται να ενισχυθεί στα 7 δις. κ.μ. φέτος μέσω των εξελίξεων που παρατηρούνται στην ηλεκτροπαραγωγή εις βάρος του λιγνίτη.
Επίσης, το Platts υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρόκειται να παίξει ενισχυμένο ρόλο στην περιφερειακή αγορά αερίου τα επόμενα χρόνια, καθώς μπορεί να γίνει πύλη εισόδου των προμηθειών LNG για τη ΝΑ Ευρώπη μέσω της Ρεβυθούσας και του LNG της Αλεξανδρούπολης.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και ότι σύμφωνα με το τελικό μηνιαίο πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ για τη Ρεβυθούσα, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται η άφιξη έξι φορτίων LNG, δύο της ΔΕΠΑ, δύο της Elpedison, ένα του Μυτιληναίου και ένα της Μότορ Όιλ.